© Hans Holbein de Jonge
Herverteld door Sandra Langereis en voorgedragen voor Jorn Heijdenrijk

Erasmus’ Lof der zotheid

Fleur Speet gaat in gesprek met Sandra Langereis, biograaf van Erasmus, over haar nieuwe boek Erasmus ‘Lof der zotheid’ en Jorn Heijdenrijk draagt voor.

Let op: Locatie: Agnietenkapel

Het unieke lees- en luisterboek presenteert Sandra Langereis’ eigentijdse hervertelling van de Lof der zotheid. In krachtige zinnen laat zij lezers voor de allereerste keer kennismaken met de authentieke versie van deze klassieker: de editie die in 1511 is uitgegeven door de jonge Erasmus. Met een toegankelijke inleiding plaatst zij Erasmus’ satirische meesterwerk in een geheel nieuw daglicht. Acteur Jorn Heijdenrijk sprak haar levendige hervertelling van de Lof der zotheid in als luisterboek.

Deze bijzondere dubbeluitgave laat lezers en luisteraars ervaren hoezeer Erasmus zijn Lof der zotheid schreef als een echte theatervoorstelling.

Over de sprekers

Jorn Heijdenrijk is een theatermaker die oudere toneelteksten op prikkelende wijze actualiseert en literatuur inventief overbrengt naar het toneel. De verrassende theaterversie die hij met theatercollectief ’t Barre Land maakte van Multatuli’s Ideën werd juichend ontvangen. Met zijn clownsgezelschap Pointless International onderzoekt hij niets minder dan de mens in al zijn tekortkomingen en met toneelgroep Dood Paard speelde hij de duivelse Doctor Faustus van Christopher Marlowe, tijdgenoot van Shakespeare. Zijn magistrale vertolking van de Vos in de met Dood Paard gemaakte voorstelling van Ben Jonsons satire uit 1605 Volpone bezorgde hem een nominatie voor de Louis d’Or.

Sandra Langereis is een historicus en biograaf die in krachtig proza schrijft over schrijvers en wetenschappers uit de renaissance en verlichting, in boeken met een intens mens- en tijdsbeeld die vele lezers koesteren. Haar biografie ERASMUS: dwarsdenker won de Libris Geschiedenis Prijs, kreeg een nominatie voor de Literatuurprijs De Boon, ontving vier sterren van De Standaard en Humo, en werd uitgeroepen tot Beste Biografie van 2021 door de hoofdredactie van het Biografieportaal en tot Beste Nederlandstalige Non-Fictie van 2021 door De Volkskrant, De Groene Amsterdammer, De Morgen en NPO RADIO 1 Nieuwsweekend.

Fleur Speet is recensent en fotograaf geweest voor verschillende dag- en weekbladen (waaronder het Financieele Dagblad, NRC, De Morgen) en jurylid en -voorzitter van diverse literaire prijzen (onder meer Libris Literatuurprijs, AKO Literatuurprijs). Ook verbouwde ze een havensleper tot woonschip. Ze is lid van het schrijverscollectief Fixdit (www.fixdit.nu) en doet momenteel onderzoek naar het leven van Maria Tesselschade Roemers Visscher.

Gerelateerde programma’s
19 06 23
Een ver-van-mijn-bedshow? Over Virtual Reality en het beïnvloeden van gedrag

Met Virtual Reality kan wat ver weg voelt, heel dichtbij worden gebracht. Bijvoorbeeld de impact die onze consumptie van voedsel en plastic elders in de wereld heeft of in de toekomst. Virtual Reality heeft hierdoor de potentie om de ‘psychologische afstand’ te verkleinen die veel mensen ervaren tot de gevolgen van hun gedrag. Tijdens deze middag laten we zien hoe je met VR duurzaam gedrag kan stimuleren, onder andere door de psychologische afstand te verkleinen.

Datum
Maandag 19 jun 2023 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
14 12 22
Omdat lezen loont

Nederland leest steeds minder en steeds minder graag. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Ter gelegenheid van de verschijning van de bundel Omdat lezen loont (red. Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver en Els Stronks), gaan beleidsmakers, leraren, studenten, politici en journalisten in debat.

Datum
Woensdag 14 dec 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
25 11 22
Ukraine’s Strategic Choices and Future Geopolitics

On November 25 it will be nine months since the beginning of Putin’s three-day blitzkrieg. Ukraine is resolutely holding out and showing notable progress in repelling the aggressor. Having failed on the battlefield with its army largely degraded and in rout, the Russian regime has doubled down on missile and drone attacks on the energy grid, and resorted to a nuclear blackmail aiming to undermine Ukraine’s will to resist and the Western resolve to support Ukraine in its fight for freedom. During this event, Professor Oleksandr Bogomolov will present the Ukrainian perspective on the current situation and various future scenarios.

Datum
Vrijdag 25 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25