© Hans Holbein de Jonge
Herverteld door Sandra Langereis en voorgedragen voor Jorn Heijdenrijk

Erasmus’ Lof der zotheid

Fleur Speet gaat in gesprek met Sandra Langereis, biograaf van Erasmus, over haar nieuwe boek Erasmus ‘Lof der zotheid’ en Jorn Heijdenrijk draagt voor.

Let op: Locatie: Agnietenkapel

Het unieke lees- en luisterboek presenteert Sandra Langereis’ eigentijdse hervertelling van de Lof der zotheid. In krachtige zinnen laat zij lezers voor de allereerste keer kennismaken met de authentieke versie van deze klassieker: de editie die in 1511 is uitgegeven door de jonge Erasmus. Met een toegankelijke inleiding plaatst zij Erasmus’ satirische meesterwerk in een geheel nieuw daglicht. Acteur Jorn Heijdenrijk sprak haar levendige hervertelling van de Lof der zotheid in als luisterboek.

Deze bijzondere dubbeluitgave laat lezers en luisteraars ervaren hoezeer Erasmus zijn Lof der zotheid schreef als een echte theatervoorstelling.

Over de sprekers

Jorn Heijdenrijk is een theatermaker die oudere toneelteksten op prikkelende wijze actualiseert en literatuur inventief overbrengt naar het toneel. De verrassende theaterversie die hij met theatercollectief ’t Barre Land maakte van Multatuli’s Ideën werd juichend ontvangen. Met zijn clownsgezelschap Pointless International onderzoekt hij niets minder dan de mens in al zijn tekortkomingen en met toneelgroep Dood Paard speelde hij de duivelse Doctor Faustus van Christopher Marlowe, tijdgenoot van Shakespeare. Zijn magistrale vertolking van de Vos in de met Dood Paard gemaakte voorstelling van Ben Jonsons satire uit 1605 Volpone bezorgde hem een nominatie voor de Louis d’Or.

Sandra Langereis is een historicus en biograaf die in krachtig proza schrijft over schrijvers en wetenschappers uit de renaissance en verlichting, in boeken met een intens mens- en tijdsbeeld die vele lezers koesteren. Haar biografie ERASMUS: dwarsdenker won de Libris Geschiedenis Prijs, kreeg een nominatie voor de Literatuurprijs De Boon, ontving vier sterren van De Standaard en Humo, en werd uitgeroepen tot Beste Biografie van 2021 door de hoofdredactie van het Biografieportaal en tot Beste Nederlandstalige Non-Fictie van 2021 door De Volkskrant, De Groene Amsterdammer, De Morgen en NPO RADIO 1 Nieuwsweekend.

Fleur Speet is recensent en fotograaf geweest voor verschillende dag- en weekbladen (waaronder het Financieele Dagblad, NRC, De Morgen) en jurylid en -voorzitter van diverse literaire prijzen (onder meer Libris Literatuurprijs, AKO Literatuurprijs). Ook verbouwde ze een havensleper tot woonschip. Ze is lid van het schrijverscollectief Fixdit (www.fixdit.nu) en doet momenteel onderzoek naar het leven van Maria Tesselschade Roemers Visscher.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25