Het nieuwe boek van Dirk van Weelden

Het voorbeeld van hun liefde

Tijdens de feestelijke presentatie van de nieuwe roman van Dirk van Weelden, Het voorbeeld van hun liefde, gaat de auteur in gesprek met schrijver Niña Weijers en hoogleraar psychiatrie Jim van Os.

Let op. In de Singelkerk is er geen livestream mogelijk. Je kunt het programma dus alleen fysiek bijwonen. 

Het is vlak na de oorlog, het begin van de wederopbouw. Gerrit en Ank hebben elkaar net leren kennen en schrijven elkaar op ritselend lichtblauw luchtpostpapier. Het voorbeeld van hun liefde neemt de lezer mee in de caleidoscoop aan gevoelens, herinneringen en gedachtes die worden opgeroepen bij het lezen van de honderden brieven tussen twee amper twintigjarigen, die later de ouders van de schrijver zullen worden. Brieven geschreven tussen 1948 en eind 1950, vanaf een schip op de Stille Oceaan, vanuit een kazerne in de tropen. Vanuit een gebombardeerd Rotterdam, vanaf de tafel van een idealistische studente aan de sociale academie. De verteller maakt er zijn eigen verhaal van en richt zich tot zijn dochter van drieëntwintig, om haar te laten zien waar hij, en dus ook zij, vandaan komt.

Deze avond gaat Dirk van Weelden in gesprek met Niña Weijers en Jim van Os over zijn boek. Hoe worden we gevormd door onze omstandigheden, door onze ouders en hun karakters en denkbeelden? En hoe kunnen geschreven familiegeschiedenissen de tussenlaag van de (grote) geschiedenis en de innerlijke levens van de individuen tot leven wekken?

Over de sprekers

Dirk van Weelden studeerde filosofie en debuteerde in 1987 samen met Martin Bril met Arbeidsvitaminen. Het ABC van Bril & Van Weelden. In 1989 debuteerde hij solo met Tegenwoordigheid van geest. Later volgden onder meer Mobilhome (Multatuliprijs 1992), OaseOrville en Van hier naar hier. Hij ontving de Frans Kellendonkprijs in 1999. Recenter volgden meer romans, verhalen en essays, waaronder Een maand in Manhattan (logboek) en de roman Het laatste jaar. Sinds 1999 is Van Weelden redacteur van De Gids.

Niña Weijers debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs. Ze schreef daarin ook over het werk van Bas Jan Ader. Ze schrijft ook voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.

Jim van Os is hoogleraar Psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is tevens gasthoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan het Institute of Psychiatry van King’s College in Londen.

Gerelateerde programma’s
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
15 04 24
Confronting (Historical) Responsibility for the Holocaust and Slavery in a Relational Perspective
Beyond ‘Good’ and ‘Evil’

The question how to study, teach and remember historical mass crimes, above all the Holocaust and Slavery, has become emblematic in recent years. This 3rd Balzan Bystanding Lecture takes up the challenge and provides grounds for a relational perspective based on new conceptual thinking from the field of Transitional Justice and fresh empirical work on how Dutch teachers address these issues in their every-day educational work.

Datum
Maandag 15 apr 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 04 24
Een adres: de geschiedenis van de joodse onderduik

Meer dan 25.000 joden waren tijdens de oorlog op zoek naar een adres – een schuilplaats voor degenen die, ondanks alle dwang, de oproepen voor deportatie durfden te negeren. Een keuze die levens kon redden. In Een adres brengt Michal Citroen hun geschiedenis tot leven. Vanavond presenteren we deze verhalen van onderduikers, helpers en duikgevers, die Citroen aan de hand van dagboeken, getuigenissen, gesprekken en historische werken heeft opgetekend.

Datum
Dinsdag 2 apr 2024 20:30 uur
Locatie
Aula