Marilse Eerkens over de opvoeding van onze kinderen

‘Als ze maar gelukkig worden’

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Deze middag gaat Eerkens naar aanleiding van haar nieuwe boek Als ze maar gelukkig worden met expert Paulien Kuipers in gesprek over hoe we onze kinderen opvoeden.

Opvoeden is zoveel meer dan het alleen het voorkomen van gedragsproblemen – het gaat óók over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken. We zijn als ouders immers allemaal een product van de individualistische samenleving én van onze eigen opvoeding. Dat haalt – onbewust – niet altijd het beste in ons naar boven.

Na een inleiding op haar boek gaat Marilse Eerkens in gesprek met kinder- en gezinspsycholoog Paulien Kuipers. Kuipers, oprichter van Stichting Kinderleven, ontdekte in haar praktijk als kindertherapeut al vroeg dat veel gedragsproblemen van kinderen zijn terug te voeren op verbindingsproblemen met de ouders, vaak ontstaan in de vroegste kindertijd. Deze middag buigen Eerkens en Kuipers zich over de vraag hoe ouders en professionals in de zorg bewuster kunnen leren omgaan met de belangrijke verbinding die ouders en kinderen met elkaar aangaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn de eigen hechtingsrelaties van ouders, het herkennen van noodsignalen van het kind en de maatschappelijke uitwerking van verstoorde ouder-kindrelaties.

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door duo Hubrecht en Geleijnse ( Xander Hubrecht en Bastiaan Geleijnse)

Over de sprekers

Marilse Eerkens studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2000 als (freelance) journalist. Ze was ruim vijf jaar als redacteur werkzaam bij het tijdschrift J/M Ouders en schreef tot 2019 als ‘Correspondent Kinderomgang’ voor De Correspondent. Artikelen van haar hand verschenen in onder meer de VolkskrantNRC HandelsbladFollow the Money en Psychologie Magazine. In 2012 publiceerde ze Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang.

Paulien Kuipers is kinderpsycholoog. Zij is momenteel als directeur verbonden aan het Kinderleven Opleidingscentrum en werkzaam als adviseur in de jeugdzorg. In 2015 verscheen haar boek Eerste hulp bij hechting bij Boom uitgevers.

Hubrecht & Geleijnse. Xander Hubrecht (1972) is vaste gitarist bij VanVelzen; Bastiaan Geleijnse (1967) is een van de makers van Fokke & Sukke. In 2017 maakten ze voor het eerst samen cabaret, aanvankelijk voor tussen de schuifdeuren, maar inmiddels mag iedereen komen kijken. Een aantal van hun liedjes is te vinden op spotify en youtube.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 02 24
Welcome to the New Future of the Tech Industry
Data Is Dead

The future of the tech industry is in infrastructure, not data. This means that those companies that control key infrastructure, like chips and cloud computing, hold sway. Companies like ASML, Microsoft, and Amazon Web Services (AWS), rather than X or Meta, will become the most powerful players. Is it their choices that will influence what our collective futures look like? Do we need to adapt our understanding of power in the tech sector to this new reality?

Datum
Vrijdag 23 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
06 02 24
Feestelijke lancering Madame de Staëlfonds
De literaire salon 2.0

Meer creatief talent op haar podium, met deze ambitie richtte SPUI25 begin 2024 het Madame de Staëlfonds op, genoemd naar de vooruitstrevende Frans-Zwitserse schrijver, essayist en filosoof die invloedrijke literaire salons bestierde in Parijs en het Zwitserse Coppet. Vanmiddag lanceren wij dit fonds tijdens ‘De literaire salon 2.0’. Met bijdragen van: Maarten Asscher, Margot Dijkgraaf, Marita Mathijsen, Peter-Paul Verbeek en Nadia de Vries.

Datum
Dinsdag 6 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25