Marilse Eerkens over de opvoeding van onze kinderen

‘Als ze maar gelukkig worden’

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Deze middag gaat Eerkens naar aanleiding van haar nieuwe boek Als ze maar gelukkig worden met expert Paulien Kuipers in gesprek over hoe we onze kinderen opvoeden.

Opvoeden is zoveel meer dan het alleen het voorkomen van gedragsproblemen – het gaat óók over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken. We zijn als ouders immers allemaal een product van de individualistische samenleving én van onze eigen opvoeding. Dat haalt – onbewust – niet altijd het beste in ons naar boven.

Na een inleiding op haar boek gaat Marilse Eerkens in gesprek met kinder- en gezinspsycholoog Paulien Kuipers. Kuipers, oprichter van Stichting Kinderleven, ontdekte in haar praktijk als kindertherapeut al vroeg dat veel gedragsproblemen van kinderen zijn terug te voeren op verbindingsproblemen met de ouders, vaak ontstaan in de vroegste kindertijd. Deze middag buigen Eerkens en Kuipers zich over de vraag hoe ouders en professionals in de zorg bewuster kunnen leren omgaan met de belangrijke verbinding die ouders en kinderen met elkaar aangaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn de eigen hechtingsrelaties van ouders, het herkennen van noodsignalen van het kind en de maatschappelijke uitwerking van verstoorde ouder-kindrelaties.

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door duo Hubrecht en Geleijnse ( Xander Hubrecht en Bastiaan Geleijnse)

Over de sprekers

Marilse Eerkens studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2000 als (freelance) journalist. Ze was ruim vijf jaar als redacteur werkzaam bij het tijdschrift J/M Ouders en schreef tot 2019 als ‘Correspondent Kinderomgang’ voor De Correspondent. Artikelen van haar hand verschenen in onder meer de VolkskrantNRC HandelsbladFollow the Money en Psychologie Magazine. In 2012 publiceerde ze Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang.

Paulien Kuipers is kinderpsycholoog. Zij is momenteel als directeur verbonden aan het Kinderleven Opleidingscentrum en werkzaam als adviseur in de jeugdzorg. In 2015 verscheen haar boek Eerste hulp bij hechting bij Boom uitgevers.

Hubrecht & Geleijnse. Xander Hubrecht (1972) is vaste gitarist bij VanVelzen; Bastiaan Geleijnse (1967) is een van de makers van Fokke & Sukke. In 2017 maakten ze voor het eerst samen cabaret, aanvankelijk voor tussen de schuifdeuren, maar inmiddels mag iedereen komen kijken. Een aantal van hun liedjes is te vinden op spotify en youtube.

Gerelateerde programma’s
28 09 22
Biografie Theo van Doesburg
‘Ik sta helemaal alleen’

Theo van Doesburg was behalve beeldend kunstenaar ook criticus, tijdschriftredacteur, architect, dichter en wat al niet. Deze middag spreken biografen Hans Renders en Sjoerd van Faassen met Lien Heyting en Wies van Moorsel over het leven en werk van Theo van Doesburg.

Datum
Woensdag 28 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
01 09 22
Over de kracht van onze hormonen
Wij zijn onze hormonen
Deze middag gaat auteur Max Nieuwdorp naar aanleiding van zijn boek Wij zijn onze hormonen in gesprek met Gemma Venhuizen en Marcel Levi over de macht van onze hormonen op alle vlakken van ons leven en in alle levensfasen.
Datum
Donderdag 1 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
22 09 22
Een analyse van ons digitale gedrag
Iedereen verslaafd?

Met de digitalisering is het aanbod aan verslavingen enorm toegenomen. Van PlayStation tot appen, van stappenteller tot Instagram – werkelijk alles wat we online doen lijkt een sterk aantrekkende werking op ons te hebben. Vrijwel iedereen kijkt meer naar schermen dan hij of zij zou willen; niemand kan nog zonder smartphone. Maar maakt dat ons allemaal meteen verslaafd?

Datum
Donderdag 22 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25