Marilse Eerkens over de opvoeding van onze kinderen

‘Als ze maar gelukkig worden’

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Deze middag gaat Eerkens naar aanleiding van haar nieuwe boek Als ze maar gelukkig worden met expert Paulien Kuipers in gesprek over hoe we onze kinderen opvoeden.

Opvoeden is zoveel meer dan het alleen het voorkomen van gedragsproblemen – het gaat óók over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken. We zijn als ouders immers allemaal een product van de individualistische samenleving én van onze eigen opvoeding. Dat haalt – onbewust – niet altijd het beste in ons naar boven.

Na een inleiding op haar boek gaat Marilse Eerkens in gesprek met kinder- en gezinspsycholoog Paulien Kuipers. Kuipers, oprichter van Stichting Kinderleven, ontdekte in haar praktijk als kindertherapeut al vroeg dat veel gedragsproblemen van kinderen zijn terug te voeren op verbindingsproblemen met de ouders, vaak ontstaan in de vroegste kindertijd. Deze middag buigen Eerkens en Kuipers zich over de vraag hoe ouders en professionals in de zorg bewuster kunnen leren omgaan met de belangrijke verbinding die ouders en kinderen met elkaar aangaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn de eigen hechtingsrelaties van ouders, het herkennen van noodsignalen van het kind en de maatschappelijke uitwerking van verstoorde ouder-kindrelaties.

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door duo Hubrecht en Geleijnse ( Xander Hubrecht en Bastiaan Geleijnse)

Over de sprekers

Marilse Eerkens studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2000 als (freelance) journalist. Ze was ruim vijf jaar als redacteur werkzaam bij het tijdschrift J/M Ouders en schreef tot 2019 als ‘Correspondent Kinderomgang’ voor De Correspondent. Artikelen van haar hand verschenen in onder meer de VolkskrantNRC HandelsbladFollow the Money en Psychologie Magazine. In 2012 publiceerde ze Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang.

Paulien Kuipers is kinderpsycholoog. Zij is momenteel als directeur verbonden aan het Kinderleven Opleidingscentrum en werkzaam als adviseur in de jeugdzorg. In 2015 verscheen haar boek Eerste hulp bij hechting bij Boom uitgevers.

Hubrecht & Geleijnse. Xander Hubrecht (1972) is vaste gitarist bij VanVelzen; Bastiaan Geleijnse (1967) is een van de makers van Fokke & Sukke. In 2017 maakten ze voor het eerst samen cabaret, aanvankelijk voor tussen de schuifdeuren, maar inmiddels mag iedereen komen kijken. Een aantal van hun liedjes is te vinden op spotify en youtube.

Gerelateerde programma’s
10 10 24
Acid Clouds: Mapping Data Centre Topologies

How can we rethink the ownership and control of data? And in what ways do data centres influence our identities and societal norms? In this book launch we will discuss the themes addressed in ‘Acid Clouds’, which examines data centres through different lenses, from artifical intelligence to machine learning and from environmental impact to digital capitalism. How can we critically engage with the hidden yet pervasive infrastructures that shape our world?

Datum
Donderdag 10 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
19 09 24
Basisverzen van het middenpad
Nagarjuna: in het licht van de leegte

Nagarjuna wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste boeddhistische denker na de Boeddha zelf. In zijn hoofdwerk, Basisverzen van het middenpad, herdefinieert hij de boeddhistische notie van leegte. De verfijning en diepgang van dit boek hebben niet alleen generaties van latere boeddhisten beziggehouden, maar vormen ook voor hedendaagse filosofen nog een bron van inspiratie. Tegelijkertijd is het een werk van levenskunst dat ook niet-academische (en niet-boeddhistische) lezers kan aanspreken. Bij de nieuwe vertaling van Michiel Leezenberg gaan we in gesprek over Nagarjuna’s denken.

Datum
Donderdag 19 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
01 07 24
German Climate Activism and Policy Today

After 2023 was confirmed to have been the hottest year ever recorded, NASA climate scientist Gavin Schmidt warned that “it could imply that a warming planet is already fundamentally altering how the climate system operates, much sooner than scientists had anticipated.” In this context, Sabine von Mering will provide an assessment of current German climate activism and policy, including the impact of the European parliament election of June 2024 and what will be at stake for climate policy in the German federal election of 2025.

Datum
Maandag 1 jul 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25