Marilse Eerkens over de opvoeding van onze kinderen

‘Als ze maar gelukkig worden.’

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Deze middag gaat Eerkens naar aanleiding van haar nieuwe boek Als ze maar gelukkig worden met expert Paulien Kuipers in gesprek over hoe we onze kinderen opvoeden.

Opvoeden is zoveel meer dan het alleen het voorkomen van gedragsproblemen – het gaat óók over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken. We zijn als ouders immers allemaal een product van de individualistische samenleving én van onze eigen opvoeding. Dat haalt – onbewust- niet altijd het beste in ons naar boven.

Na een inleiding op haar boek gaat Marilse Eerkens in gesprek met kinder- en gezinspsycholoog Paulien Kuipers. Kuipers, oprichter van Stichting Kinderleven, ontdekte in haar praktijk als kindertherapeut al vroeg dat veel gedragsproblemen van kinderen zijn terug te voeren op verbindingsproblemen met de ouders, vaak ontstaan in de vroegste kindertijd. Deze middag buigen Eerkens en Kuipers zich over de vraag hoe ouders en professionals in de zorg bewuster kunnen leren omgaan met de belangrijke verbinding die ouders en kinderen met elkaar aangaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn de eigen hechtingsrelaties van ouders, het herkennen van noodsignalen van het kind en de maatschappelijke uitwerking van verstoorde ouder-kindrelaties.

Over de sprekers

Marilse Eerkens studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2000 als (freelance) journalist. Ze was ruim vijf jaar als redacteur werkzaam bij het tijdschrift J/M Ouders en schreef tot 2019 als ‘Correspondent Kinderomgang’ voor De Correspondent. Artikelen van haar hand verschenen in onder meer de VolkskrantNRC HandelsbladFollow the Money en Psychologie Magazine. In 2012 publiceerde ze Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang.

Paulien Kuipers is kinderpsycholoog. Zij is momenteel als directeur verbonden aan het Kinderleven Opleidingscentrum en werkzaam als adviseur in de jeugdzorg. In 2015 verscheen haar boek ‘Eerste hulp bij hechting’ bij Boom uitgevers. https://www.paulienkuipers.nl/

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door duo ‘Hubrecht en Geleijnse’ ( Xander Hubrecht en Bastiaan Geleijnse)

Gerelateerde programma’s
01 09 22
Over de kracht van onze hormonen
Wij zijn onze hormonen

Deze middag buigt auteur Max Nieuwdorp zich naar aanleiding van zijn boek Wij zijn onze hormonen, over de macht van onze hormonen op alle vlakken van ons leven en in alle levensfasen.

Datum
Donderdag 1 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
28 09 22
Biografie Theo van Doesburg
‘Ik sta helemaal alleen.’

Theo van Doesburg was behalve beeldend kunstenaar ook criticus, tijdschriftredacteur, architect, dichter en wat al niet. Deze middag spreken biografen Hans Renders en Sjoerd van Faassen met Lien Heyting en Wies van Moorsel over leven en werk van Theo van Doesburg.

Datum
Woensdag 28 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
14 03 22
Het nieuwe boek van Dirk van Weelden
Het voorbeeld van hun liefde

Tijdens de feestelijke presentatie van de nieuwe roman van Dirk van Weelden, Het voorbeeld van hun liefde, gaat de auteur in gesprek met schrijver Niña Weijers en hoogleraar psychiatrie Jim van Os.

Datum
Maandag 14 mrt 2022 17:00 – 18:30
Locatie
Singelkerk