Het nieuwe boek van Jolande Withuis

Moeder, antimoeder

In haar nieuwe boek Moeder, antimoeder reconstrueert Jolande Withuis het leven van haar moeder, een vrouw die keihard werkte en als opvoeder niet geloofde in de zachte hand. Wat betekende de opvoeding door deze krachtvrouw voor Withuis als dochter?

**Er is geen livestream bij dit programma.**

Deze middag presenteren we Moeder, antimoeder en gaat Jolande Withuis met Hagar Peeters en Hedy d’Ancona in gesprek over haar boek en over moeders in alle verschijningsvormen. Moderatie: Xandra Schutte.

Jolande Withuis groeide op in een communistisch gezin met een moeder die keihard werkte, zowel binnen- als buitenshuis, die financieel onafhankelijk wilde zijn en die haar dochter en zoon gelijkwaardig wilde opvoeden. Tegenwoordig kijken weinig mensen hier nog van op, maar in de jaren vijftig en zestig was Jenny van Ringen een uitzondering. Zij kwam klem te zitten tussen haar eigen professionele ambities en de toen dominante opvattingen over moeders en kinderen. De arbeidsverboden voor gehuwde vrouwen en voor communisten frustreerden haar diep, en ze was er vast van overtuigd dat intimiteit, koestering en troost kinderen zwak maken.
We spreken deze middag over deze en andere moeders. Oud-uitgever Francien Schuursma neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Hagar Peeters en Hedy d’Ancona reageren op het boek van Jolande Withuis en spreken een column uit over moeders en moederschap en nemen daarna deel aan het panelgespek. Xandra Schutte modereert.

Over de sprekers

Jolande Withuis was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Recente werken van haar hand zijn de bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld, die werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Nederlandse Biografieprijs. In 2018 verscheen haar autobiografische zoektocht Raadselvader, en in 2021 Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994. In 2023 verscheen Vrouw en vrijheid, een betoog voor een kritischer feminisme, dat is gebaseerd op de Huizingalezing die Withuis in 2018 uitsprak. Moeder, Antimoeder is haar nieuwste boek.

Hagar Peeters is schrijver en dichter. Haar debuut Genoeg gedicht werd genomineerd voor de NPS-Cultuurprijs. Haar tweede bundel Koffers Zeelucht (2003) viel twee keer in de prijzen. Eind 2008 verscheen Loper van Licht. Haar bundel Wasdom verscheen in 2011. In 2016 verscheen haar debuutroman Malva, die werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs 2016 en genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2016 (shortlist) en de ANV Debutantenprijs 2016. In 2019 verscheen De schrijver is een alleenstaande moeder.

Xandra Schutte is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. In 2016 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Ze werkte eerder als hoofdredacteur van Vrij Nederland en als uitgever bij uitgeverij Meulenhoff. Van 1991 tot 1999 was ze ook al werkzaam bij De Groene, als kunstredacteur.

Hedy d’Ancona is een zeer gezaghebbend feministe en mede-oprichtster van Man-Vrouw-Maatschappij. Zij werkte bij de VARA, was redactrice bij Opzij en was universitair onderzoeker. Zij groeide uit tot een vooraanstaand PvdA-politica en was senator, staatssecretaris van emancipatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en tien jaar lid van het Europees Parlement. In 2021 verscheen haar boek Vrolijk verval dat wekenlang in de bestsellerlijst stond.

Francien Schuursma werkte van 1999 tot en met 2023 bij uitgeverij De Bezige Bij, de laatste zes jaar als uitgever. Momenteel is ze o.a. actief als bestuurslid van de Gouden Ganzenveer, Writers Unlimited en GroenLinks Haarlem. 

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 02 25
Netherlands and Beyond
Reproductive Justice

Reproductive justice is a Black feminist concept that has been gaining traction in both activism and research around the world, but in the Netherlands the concept is not well known. Currently, we are faced with multiple forms of reproductive injustice: the criminalization of abortion, enhanced maternal and neonatal mortality rates for people of colour, and accumulating research addressing the structural nature of obstetric violence and racism. The investments in reproduction are uneven, when it comes to different groups of people across the world, especially in (post)colonial contexts. All these injustices with relation to reproduction, is what the term reproductive justice aims to address, analyse, and fight. During this evening, a rich panel of academics and midwives introduce and discuss the concept of reproductive justice, what is at stake and what is to be learned.

Datum
Donderdag 13 feb 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25