Lea Ypi in gesprek met Pieter van Os

Een jeugd in communistisch Albanië

De internationaal gerenommeerde politicoloog en filosoof Lea Ypi groeide op in communistisch Albanië, destijds een van de meest geïsoleerde landen ter wereld waar communistische idealen de plaats van religie hadden ingenomen. Deze avond gaat Ypi in gesprek met Pieter van Os over haar memoires Vrij (De Bezige Bij), waarin ze terugblikt op haar jeugd en op zoek gaat naar de ware betekenis van vrijheid.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

LET OP! De voertaal van dit programma is Engels.

Albanië was aan het begin jaren negentig de laatste stalinistische uithoek van Europa. Het land werd geteisterd door schaarste en politieke executies, maar voor Lea Ypi was het haar thuis. Een plek waar mensen gelijk zijn en buren elkaar helpen – een plek van saamhorigheid en hoop.

Een jaar na het neerhalen van de Berlijnse Muur komt het socialisme in Albanië in een vrije val terecht. Verkiezingen, kledingkeuze en religie werden ineens vrijgegeven, maar fabrieken sloten, banen verdwenen en het land ging failliet. Terwijl de droom van haar ouders’ generatie verwordt tot de desillusie van de hare en familiegeheimen aan het licht komen, begint Lea zich af te vragen wat vrijheid nou echt betekent. In Vrij blikt Ypi terug op die periode. Ze verkent de grenzen van vooruitgang en de last van het verleden, belicht de dunne lijn tussen idealen en werkelijkheid en onderzoekt waar onderdrukking en vrijheid elkaar raken.

Over de sprekers 

Lea Ypi is hoogleraar politieke theorie aan de London School of Economics en universitair hoofddocent filosofie aan de Research School of Social Sciences in Canberra, Australië. Na haar promotie aan het European University Institute voltooide ze een postdoconderzoek aan de universiteit van Oxford. Ypi schrijft regelmatig voor The Guardian, de New Statesman en The Independent.

Pieter van Os is een journalist die voornamelijk schrijft voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde onder meer het boek Liever dier dan mens, dat in 2020 werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Van Os woonde de afgelopen drie jaar in Tirana, Albanië. Hij schrijft nu een boek dat zich afspeelt in Lushnjë, een middelgroot stadje in dat land.

Mariska Kortie is redacteur non-fictie bij De Bezige Bij.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25