Lea Ypi in gesprek met Pieter van Os

Een jeugd in communistisch Albanië

De internationaal gerenommeerde politicoloog en filosoof Lea Ypi groeide op in communistisch Albanië, destijds een van de meest geïsoleerde landen ter wereld waar communistische idealen de plaats van religie hadden ingenomen. Deze avond gaat Ypi in gesprek met Pieter van Os over haar memoires Vrij (De Bezige Bij), waarin ze terugblikt op haar jeugd en op zoek gaat naar de ware betekenis van vrijheid.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

LET OP! De voertaal van dit programma is Engels.

Albanië was aan het begin jaren negentig de laatste stalinistische uithoek van Europa. Het land werd geteisterd door schaarste en politieke executies, maar voor Lea Ypi was het haar thuis. Een plek waar mensen gelijk zijn en buren elkaar helpen – een plek van saamhorigheid en hoop.

Een jaar na het neerhalen van de Berlijnse Muur komt het socialisme in Albanië in een vrije val terecht. Verkiezingen, kledingkeuze en religie werden ineens vrijgegeven, maar fabrieken sloten, banen verdwenen en het land ging failliet. Terwijl de droom van haar ouders’ generatie verwordt tot de desillusie van de hare en familiegeheimen aan het licht komen, begint Lea zich af te vragen wat vrijheid nou echt betekent. In Vrij blikt Ypi terug op die periode. Ze verkent de grenzen van vooruitgang en de last van het verleden, belicht de dunne lijn tussen idealen en werkelijkheid en onderzoekt waar onderdrukking en vrijheid elkaar raken.

Over de sprekers 

Lea Ypi is hoogleraar politieke theorie aan de London School of Economics en universitair hoofddocent filosofie aan de Research School of Social Sciences in Canberra, Australië. Na haar promotie aan het European University Institute voltooide ze een postdoconderzoek aan de universiteit van Oxford. Ypi schrijft regelmatig voor The Guardian, de New Statesman en The Independent.

Pieter van Os is een journalist die voornamelijk schrijft voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde onder meer het boek Liever dier dan mens, dat in 2020 werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Van Os woonde de afgelopen drie jaar in Tirana, Albanië. Hij schrijft nu een boek dat zich afspeelt in Lushnjë, een middelgroot stadje in dat land.

Mariska Kortie is redacteur non-fictie bij De Bezige Bij.

Gerelateerde programma’s
19 11 21
Weerom naar Zuid-Afrika
Om het hart terug te brengen

Naar aanleiding van haar memoir Om het hart terug te brengen spreekt Annemarié van Niekerk over de tocht die zij maakte naar Zuid-Afrika, eveneens een tocht terug in de tijd, naar haar jeugd tijdens apartheid. Met bijdragen van Abram de Swaan en Jaap Goedegebuure en poëzievoordrachten van Antjie Krog en Ronelda Kamfer.

Datum
Vrijdag 19 nov 2021 16:00 – 17:30
Locatie
SPUI25
09 09 21
Oek de Jong over kijken naar kunst
De magie van het beeld

In zijn nieuwe boek De magie van het beeld (WBOOKS) verzamelt Oek de Jong mini-essays over kunst en kunstenaars. Deze middag gaat hij met kunstcriticus en curator Anna Tilroe in gesprek over kijken naar kunst.

Datum
Donderdag 9 sep 2021 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
30 09 21
Luc Panhuysen over ‘Het monsterschip’
Tromp en de armada van 1639

Toen Tromp in 1637 de leiding over de admiraliteit op zich nam, stond Nederland er maritiem gezien beroerd voor. Toch wist Tromp met een staaltje innovatief leiderschap zijn gehavende vloot om te bouwen tot een ‘monsterschip’ en in 1639 de Spaanse armada te verslaan bij Duins. Deze avond staan we stil bij de verschijning van Luc Panhuysens nieuwe boek Het monsterschip (Atlas Contact), dat handelt over deze legendarische zeeslag.

Datum
Donderdag 30 sep 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25