Het geloof van mijn vader
‘Je mag ermee doen wat je wilt,’ zegt Kees van Zweden als hij op zijn sterfbed zijn dagboek aan zijn dochter Corien overhandigt. Als Corien begint te lezen, wordt haar duidelijk dat het leven van haar vader draaide om twee grote thema’s: God en de oorlog. In deze boekpresentatie wordt Corien geïnterviewd door Natascha van Weezel over het boek dat zij hierover schreef.
Centraal in Kees’ dagboeken staat een avond in 1943 waarop hij als veertienjarige moest toezien hoe zijn diepgelovige vader vanwege zijn verzetsactiviteiten werd gearresteerd en weggevoerd. Pas veel later zal blijken dat de oorlogservaringen Kees ingrijpend in conflict hebben gebracht met het gereformeerde geloof waarmee hij werd opgevoed. Een leven lang bleef hij ermee worstelen en erover schrijven. Tachtig jaar na die arrestatie volgt Corien het spoor terug. Langzamerhand ontdekt ze hoezeer zij zelf de worstelingen van haar vader en opa heeft geërfd. Hoe laat je de vragen van je ouders en hun ouders achter je? Ze besloot er een boek over te schrijven dat vandaag gepresenteerd wordt. Tijdens het interview met Natascha van Weezel zal Corien over haar boek vertellen.
Over de sprekers
Corien van Zweden studeerde theologie en werkt als journalist en schrijver. Ze publiceerde verschillende boeken, waaronder Borsten, de levensloop van een intiem lichaamsdeel (2019), en Biografie van de baarmoeder (2022, met Marlies Bongers). Haar werk werd vertaald in het Engels, Pools en Fins. In 2024 verschijnt Het geloof van mijn vader. God en de oorlog in drie generaties.