© Sander Patelski.
Genezen van een obsessief-compulsieve stoornis

‘Ik dwang’

Van zijn twaalfde tot zijn tweeëntwintigste bevindt Erwin Roebroeks zich in de greep van een dwangstoornis. In Ik dwang (De Bezige Bij) vertelt hij over de kwelling van leven met dwang en zijn wonderlijke genezing. In dit programma vertelt filosoof en psychiater Damiaan Denys meer over over dwangstoornissen en Roebroeks’ boek. Roebroeks gaat in op het verschil tussen gezonde en ongezonde obsessies.

Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor de zaal van SPUI25. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.

Erwin Roebroeks douchte tijdens zijn dwangstoornis acht uur per dag, dronk zeepsop terwijl hij chirurgenkleding droeg, en sneed zijn huid open om die vanbinnen schoon te kunnen maken. De medische wereld schreeft hem aanvankelijk af, hij zal nooit van zijn ernstige obsessief-compulsieve stoornissen (ocs) afkomen. En toch, na een langdurig proces en een driejarige klinische behandeling met de meest extreme therapieën, lukte hem wat vrijwel nooit iemand lukt. Hij is verlost van zijn dwang. Als herboren verliet hij de kliniek, om daarbuiten te worden geconfronteerd met de jaren die hij miste. Wat betekent de wijde wereld voor iemand die in een geïsoleerde kliniek het donkerste in zichzelf heeft gezien? Wat houden vriendschap en liefde in voor een man die grote eenzaamheid heeft gekend? Tijdens deze avond zal Erwin vertellen over zijn leven met dwang en de periode erna, en over zijn nieuwe vrolijke obsessie: het vinden van de verloren gewaande opera ‘Arianna’. Aan de hand hiervan zal hij duiden hoe deze zoektocht zich onderscheidt van een ongezonde obsessie. Filosoof en psychiater Damiaan Denys, die tevens meewerkte aan het boek, praat mee over Roebroeks bijzonder verhaal en zijn boek.

Over de sprekers

Erwin Roebroeks werkt als schrijver, onderzoeker en curator op het gebied van muziek en opera. Hij studeerde bedrijfscommunicatie en vergelijkende kunstwetenschap. Roebroeks was criticus voor Neue Zeitschrift für Musik en schreef programmatoelichtingen en essays voor onder meer het Concertgebouworkest en de Bayerische Staatsoper. Hij programmeerde diverse muziekfestivals en was gastcurator bij La Biennale di Venezia.

Damiaan Denys is hoogleraar Psychiatrie aan de UvA en afdelingshoofd aan het Amsterdam UMC. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van diepe hersenstimulatie voor psychiatrische aandoeningen. In 2020 ontving hij de Ig Nobelprijs voor zijn ontdekking van misofonie. Denys denkt op het kruispunt van psychiatrie, filosofie en neurowetenschappen. Zijn laatste boek, Het tekort van het teveel (Nijgh & Van Ditmar 2020), biedt een indringende analyse van onze zieke relatie met het gezonde psychisch lijden.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 04 25
Maand van de Filosofie
De Socratesbeker 2025

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens deze feestelijke bijeenkomst worden de genomineerden voor de Socratesbeker 2025 geinterviewd en wordt de winnaar aan het eind van de avond bekendgemaakt. 

Datum
Woensdag 9 apr 2025 19:00 uur
Locatie
SPUI25
25 03 25
Big Tech & the State, Media, and Democracy
POSTPONED: The Rising Power of Big Tech

Due to illness we have to cancel the event for March 25, 2025.

A new date will be announced asap.

In a moment of rapid change for global politics, Big Tech platforms and their owners are shaping up to be international power brokers. Trump’s White house cozies up to Silicon Valley oligarchs as Elon Musk and Mark Zuckerberg, and clashes with the EU over its platform laws. How does the power of Big Tech affect our democracies, and can it be contained? In this panel discussion, researchers Theresa Josephine Seipp and Paddy Leerssen will discuss their latest research on platform power and regulation.

Datum
Dinsdag 25 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25