Wat je moet weten om het Midden-Oosten te begrijpen

Koert Debeuf gaat in gesprek met Joris Luyendijk, Petra Stienen en Farid Tabarki over hoe een gebrek aan kennis over het Midden-Oosten vaak leidt tot verkeerde beslissingen in Europa.   

Of het nu gaat over het conflict tussen Israël en Palestina, de spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië, de moeilijkheden rond het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie, of oorlogen in Syrië en Jemen: het Midden-Oosten komt bijna dagelijks in het nieuws. De situatie in de regio lijkt dag in, dag uit complexer te worden.

In dit programma gaat hoogleraar internationale politiek en Midden-Oosten Koert Debeuf naar aanleiding van zijn boek Wat je moet weten om het Midden-Oosten te begrijpen in gesprek over de geschiedenis van het Midden-Oosten en de huidige situatie aldaar. 

Over de sprekers

Koert Debeuf is professor internationale politiek en Midden-Oosten aan de Vrije Universiteit Brussel en Research Fellow aan de Universiteit van Oxford. Hij woonde in Caïro van 2011 tot 2016 en bezocht het Midden-Oosten intensief. Eerder publiceerde hij Koorddansers van de macht (2009) en Waarom dit niet de laatste oorlog is (2022).
   
Joris Luyendijk debuteerde in 1998 met Een goede man slaat soms zijn vrouw. Daarop volgde vijf jaar correspondentschap in het Midden-Oosten, met als resultaat Het zijn net mensen. In 2011 vroeg The Guardian hem om de cultuur van de financiële wereld in The City vanuit zijn antropologische blik te onderzoeken. Dit leverde in 2015 het boek Dit kan niet waar zijn op. Op 8 februari 2022 verscheen zijn nieuwste boek, De zeven vinkjes.
 
Petra Stienen, arabist en Midden-Oostenspecialist, is publiciste en commentator, alsmede zelfstandig adviseur op onder meer het gebied van mensenrechten en leiderschap. Over haar werk als mensenrechtendiplomaat schreef ze het boek Dromen van een Arabische lente (2008). Daarna schreef ze nog twee boeken Het andere Arabische geluid (2012) en Terug naar de Donderberg (2015). Haar boek Vergroot je Charisma & krijg meer aandacht voor je eigen verhaal verscheen in 2019. 

Farid Tabarki is de oprichter van Studio Zeitgeist en veelgevraagd spreker, dagvoorzitter en gespreksleider. Hij is meer dan vijf jaar columnist voor Het Financieele Dagblad geweest en publiceerde het boek ‘Het Einde van het Midden – Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek’.

Gerelateerde programma’s
25 06 25
Infrastructures of Solidarity and Struggle
Resistant Energy

This panel examines the shifting infrastructures of resistance and repression that define solidarity from Palestine to South Africa, focusing on legal and institutional frameworks, social and material infrastructures, and social justice archives. 

Datum
Woensdag 25 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 06 25
Annual Wertheim-Lecture
Can universities be antiracist? Liberal scholarship in genocidal times

The Moving Matters research group has invited Arun Kundnani to deliver this year’s Wertheim lecture on the urgent topic of how universities can become antiracist institutions in our current political context. After the lecture, the floor will be open for debate. 

Datum
Vrijdag 20 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25