Wij zijn onze hormonen
Waarom laat acute stress ons zo heftig reageren op een spannende situatie? Hoe komt het dat mannen en vrouwen als ze ouder worden meer op elkaar gaan lijken? En waarom hebben oudere mensen meer behoefte aan zout eten?
Onze hormonen spelen bij veel alledaagse zaken een grote rol – vanaf het moment dat we verwekt worden tot de seconde dat we onze laatste adem uitblazen. Zo regelen ze onze ontwikkeling in de puberteit, zorgen ze voor een succesvolle zwangerschap en zijn ze leidend bij het verouderingsproces. De wetenschappelijke kennis over de manier waarop hormonen hun functie in ons lichaam uitoefenen, is in de afgelopen zeventig jaar enorm toegenomen. Tegelijkertijd zijn vele inzichten onderbelicht gebleven, zoals de grote invloed van onze darmbacteriën op onze hormoonhuishouding, de ontwikkelingen die het vrouwelijk lichaam doormaakt tijdens de overgang en de afname van mannelijke hormonen bij mannen tijdens de ‘andropauze’. Naar aanleiding van de publicatie van Wij zijn onze hormonen buigen Max Nieuwdorp, Gemma Venhuizen en Marcel Levi zich deze middag over de kracht en macht van hormonen.
Over de sprekers
Max Nieuwdorp is internist-endocrinoloog, hoogleraar en afdelingshoofd bij het Amsterdam UMC. Tevens werkte hij als visiting scientist aan de University of California San Diego in de Verenigde Staten. Zijn huidige onderzoek richt zich op het snijvlak van de rol van hormonen, de darmen en hun bewoners en de menselijke gezondheid.