Uitverkocht: Schrijvers voor Oekraïne
Uitverkocht!
Deze bijzondere benefietavond voor Oekraïne heeft een gevarieerd programma met schrijvers Tommy Wieringa, Jaap Scholten, Jelle Brandt Corstius, Lisa Weeda, Iris Koppe en Olaf Koens. Accordeonist Oleg Lysenko en pianiste Tatiana Chevtchouk spelen Oekraïnse muziek. De avond wordt gepresenteerd door Marcia Luyten. De volledige opbrengst van de avond gaat naar de stichting Protect Ukraine.
Tijdens deze voorstelling met voordrachten van verschillende schrijvers wordt ook het nieuwste boek van Tommy Wieringa gepresenteerd, Konvooi. Hierin schrijft Wieringa over de eerste vier transporten naar het front van Protect Ukraine, waar hij in 2023 bij betrokken raakte. De lezer volgt hem op deze reizen, die langs het veelbewogen heden en verleden van Oekraïne voeren, en maakt kennis met vrijheidslievende kozakken en filosofische soldaten op de oneindige ruimte van de Oekraïense steppe. De gehele opbrengst van deze avond gaat naar stichting Protect Ukraine.
Koop hier je kaartje
Over Protect Ukraine
Protect Ukraine steunt de Oekraïense strijdkrachten met beschermende middelen. Donaties worden gebruikt om helmen, traumapakketten, pick-up trucks, beschermende vesten en helmen, tenten, winterkleding en gereedschap voor de wederopbouw van kritieke infrastructuur te kopen. Protect Ukraine heeft tot nu toe meer dan 250 verkenningsdrones aan het leger geleverd. Protect Ukraine staat in direct contact met de militaire commandanten van verschillende Oekraïense militaire eenheden. Deze eenheden sturen donatieverzoeken voor voertuigen en dringend benodigde uitrusting. De organisatie levert de uitrusting rechtstreeks af bij de militaire eenheden op verschillende locaties in Oekraïne.
Over de sprekers:
Tommy Wieringa is de auteur van onder meer Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs), Caesarion (shortlist International impac Dublin Literary Award), Dit zijn de namen (Libris Literatuur Prijs), De dood van Murat Idrissi (shortlist Man Booker International Prize), De heilige Rita (BookSpot Literatuur- én Lezersprijs) en Nirwana. In 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald.
Jaap Scholten woont sinds 2003 in Hongarije, afwisselend in Boedapest en op het platteland omringd door wilde zwijnen en jakhalzen. Scholten debuteerde in 1995 met de roman Tachtig, die prompt op de longlist voor de AKO Literatuurprijs belandde, evenals Morgenster (2000). De wet van Spengler (2008) werd door Selexyz uitgeroepen tot Boek van het Jaar. Met Kameraad Baron kwam hij op de shortlist voor de Bob den Uyl-prijs en won hij de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Zijn boeken en verhalen zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Hongaars, Kroatisch en Roemeens. In 2014 publiceerde Scholten Horizon City bij AFdH Uitgevers. Zijn laatste roman is Suikerbastaard.
Jelle Brandt Corstius deelde zijn reiservaringen eerder in onder andere het succesvolle boek Universele Reisgids voor Moeilijke Landen. Vorig jaar schreef hij het essay voor de Boekenweek, Arctisch dagboek.
Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtualrealityregisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal. Lisa Weeda is door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2022. Aleksandra, haar debuutroman, werd genomineerd voor de Boekhandelsprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022. De roman verscheen inmiddels in zes landen, waaronder Duitsland, Polen en Frankrijk. Recentelijk verscheen haar nieuwste roman: Dans dans revolutie.
Iris Koppe studeerde politicologie en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft columns en artikelen voor onder meer Algemeen Dagblad , NRC Handelsblad , Het Parool en Hard Gras . Ze publiceerde twee romans bij De Bezige Bij, Rosiri en De man met de schaar . In 2012 was Koppe als EK-vrouw voor Algemeen Dagblad in Oekraïne.
Olaf Koens is correspondent voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten, met als standplaats Istanbul. Na zijn studie filosofie ging hij in 2007 als correspondent aan de slag in Moskou. In 2015 werd hij uitgeroepen tot journalist van het jaar. Hij schreef de boeken ‘Koorddansen in de Kaukasus’, ‘Oorlog en kermis’ en ‘Paarden vliegen businessclass’.
Oleg Lysenko volgde zijn opleiding onder meer aan de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev. Na zijn afstuderen bracht Oleg zijn eerste CD ‘Awakening’ uit en zette hij zijn studie in Nederland voort aan de Messiaen Academie en het Rotterdamse Conservatorium. Hij won met medestudenten de derde prijs op de Internationale Accordeoncompetitie in Castelfidardo, Italië. Twee jaar later won hij in Nederland als solist de eerste prijs op de Nationale Accordeoncompetitie met zijn vertolking van ‘Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel’, van de hedendaagse Oekraïense componist Victor Vlasov. Dit is tevens het titelstuk van zijn in 2012 verschenen CD.
Tatiana Chevtchouk is een bevlogen en onstuitbare duizendpoot. Ze is pianiste en ze geeft les. Bovendien is ze de bedenker én organisator van vele culturele evenementen op historische plekken in Amsterdam als de Oude Kerk, Felix Meritis, de Amstelkerk en De Kleine Komedie. In januari 2017 toverde ze tijdens Mozart Leeft! zelfs Slot Zeist om tot een achttiende-eeuws sprookje vol muziek, dans, theater en opera.
Marcia Luyten is econoom en cultuurhistoricus. Voor de VPRO presenteerde ze het programma Buitenhof. Van haar hand verschenen eerder Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013). In 2015 schreef Luyten Het geluk van Limburg dat de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek won. In 2021 verscheen haar biografie van koningin Máxima, Moederland en in 2023 publiceerde ze Democratie is niet voor bange mensen, een bundeling van haar columns voor de Volkskrant waarin ze schrijft over veranderende verhoudingen in een revolutionaire tijd.