Democratie is niet voor bange mensen

Democratie is niet voor bange mensen is een bundeling van de eerste drie jaar columns die Marcia Luyten schreef voor de Volkskrant. Op 20 juni wordt het boek ten doop gehouden met een debat. Luyten spreekt met Extinction Rebellion-activist Hannah Prins, schrijver Tommy Wieringa en hoogleraar politicologie Tom van der Meer over de vraag: is de democratie in staat tot de ingrijpende transformatie nodig om de opwarming van de aarde te stoppen? Wat zijn de risico’s en de valkuilen? En wat zijn de sleutels voor een vreedzame transformatie? Tijdens dit programma zal Herman Tjeenk Willink het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Nadat ze stopte als Buitenhof-presentator maakte Marcia Luyten snel naam als columnist van de Volkskrant. Daar ontleedt ze veranderende verhoudingen in een revolutionaire tijd: een opwarmende aarde, onhoudbare sociale ongelijkheid, de opkomst van populisme en extreemrechts, een pandemie en dictators op het wereldtoneel. In dat tumult verschuift de macht. Na decennia business first zoeken economie en samenleving naar een andere ordening. Een waarin mens en natuur niet langer ondergeschikt zijn aan winst. Maar de weg naar een nieuw evenwicht is geplaveid met protest en conflict.

Over de sprekers

Marcia Luyten is schrijver, journalist en televisiepresentator. Zij schreef verschillende boeken, waaronder Het geluk van Limburg waarvoor zij in 2016 de Brusseprijs ontving. Eerder verschenen Dag Afrika, Ziende blind, Witte geef geld en Moederland, de jonge jaren van Máxima Zorreguieta (De Bezige Bij). Ze presenteerde zes jaar Buitenhof. Luyten is cultuurhistoricus en econoom en werkt nu aan een boek over de Nederlandse suikerkolonie in 17e-eeuws Brazilië.

Hannah Prins is klimaatactivist en volgt de masters Strafrecht en Internationaal Recht. Het recht is haar instrument in de strijd tegen de klimaatcrisis. Zo is ze actief voor Stop Ecocide, een organisatie die de grootschalige verwoesting van de natuur strafbaar wil stellen. Daarnaast zet Hannah zich in voor Extinction Rebellion, die met burgerlijke ongehoorzaamheid het gebrek aan urgentie op klimaatterrein aan de kaak stelt. Binnen XR traint ze actievoerders voor ze de straat op gaan, onderhandelt ze met de politie en biedt ze ondersteuning bij de rechtszaken die op hun acties volgen. Ook gaat Prins zelf de barricades op en is ze al actievoerend op straat te vinden.

Tommy Wieringa is de auteur van onder meer Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs), CaesarionDit zijn de namen (Libris Literatuurprijs), De dood van Murat Idrissi en De heilige Rita (Bookspot Literatuur- en Lezersprijs). Zijn werk wordt in meer dan twintig landen vertaald. Tweewekelijks schrijft hij op zaterdag een column in de Volkskrant. In september verschijnt zijn nieuwe roman Nirvana.

Tom van der Meer is hoogleraar Political Science, in het bijzonder Legitimacy, Inequality, and Citizenship, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onder andere onderzoek naar vertrouwen in de politiek en kiezersgedrag. Daarnaast is Van der Meer directeur van de Dutch Parliamentary Election Survey en medeoprichter van de blog StukRoodVlees.

Pieter Hilhorst (moderator) is politicus, politicoloog en publicist. Van 2012 tot 2014 was hij wethouder van financiën, onderwijs en jeugdzorg van Amsterdam, als opvolger van Lodewijk Asscher. Hilhorst schreef columns voor de Volkskrant was programmamaker en ombudsman bij de VARA.

Gerelateerde programma’s
03 06 24
De Rapaille Partij: de wonderlijke geschiedenis van een politiek randverschijnsel

Het provocerende optreden van de verschillende Rapaille Partijen in het interbellum vormt een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. Op basis van uitvoerig bronnenonderzoek beschrijft Robin te Slaa in zijn nieuwe boek de rumoerige geschiedenis van de oorspronkelijke Rapaille Partij en haar navolgers. Hij onderzoekt de uiteenlopende invloeden hierop, zoals anarchisme, dadaïsme, futurisme en fascisme. Vanavond gaat hij over zijn bevindingen in gesprek.

Datum
Maandag 3 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
01 12 23
Voltaire-lezing 2023
De democratie als volkstuin

De volkstuin (een gemeenschappelijk terrein, verdeeld in individuele percelen) bestaat sinds jaar en dag, op elke schaal en overal. In zijn combinatie van het communale en persoonlijke, lijkt hij emblematisch voor de democratie. In de Voltaire-lezing van dit jaar verkent de Franse filosoof Joëlle Zask de volkstuin als innovatieve vorm van gemeenschapsdenken in de context van de ecologische transitie.

Datum
Vrijdag 1 dec 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 03 24
Grootse gedachten: extremen in democratisch Nederland

In 1918 riep de sociaaldemocratische partijleider Pieter Jelles Troelstra de revolutie uit en in 2023 won Geert Wilders de Tweede Kamerverkiezing. In zijn nieuwe boek Grootse gedachten, laat historicus Hans Schoots zien dat in de ruime eeuw daartussen in Nederland altijd radicalen en extremisten zijn geweest. Vanavond buigt hij zich met verschillende deskundigen over deze turbulente geschiedenis.

Datum
Woensdag 27 mrt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25