Democratie is niet voor bange mensen

Democratie is niet voor bange mensen is een bundeling van de eerste drie jaar columns die Marcia Luyten schreef voor de Volkskrant. Op 20 juni wordt het boek ten doop gehouden met een debat. Luyten spreekt met Extinction Rebellion-activist Hannah Prins, schrijver Tommy Wieringa en hoogleraar politicologie Tom van der Meer over de vraag: is de democratie in staat tot de ingrijpende transformatie nodig om de opwarming van de aarde te stoppen? Wat zijn de risico’s en de valkuilen? En wat zijn de sleutels voor een vreedzame transformatie? Tijdens dit programma zal Herman Tjeenk Willink het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Nadat ze stopte als Buitenhof-presentator maakte Marcia Luyten snel naam als columnist van de Volkskrant. Daar ontleedt ze veranderende verhoudingen in een revolutionaire tijd: een opwarmende aarde, onhoudbare sociale ongelijkheid, de opkomst van populisme en extreemrechts, een pandemie en dictators op het wereldtoneel. In dat tumult verschuift de macht. Na decennia business first zoeken economie en samenleving naar een andere ordening. Een waarin mens en natuur niet langer ondergeschikt zijn aan winst. Maar de weg naar een nieuw evenwicht is geplaveid met protest en conflict.

Over de sprekers

Marcia Luyten is schrijver, journalist en televisiepresentator. Zij schreef verschillende boeken, waaronder Het geluk van Limburg waarvoor zij in 2016 de Brusseprijs ontving. Eerder verschenen Dag Afrika, Ziende blind, Witte geef geld en Moederland, de jonge jaren van Máxima Zorreguieta (De Bezige Bij). Ze presenteerde zes jaar Buitenhof. Luyten is cultuurhistoricus en econoom en werkt nu aan een boek over de Nederlandse suikerkolonie in 17e-eeuws Brazilië.

Hannah Prins is klimaatactivist en volgt de masters Strafrecht en Internationaal Recht. Het recht is haar instrument in de strijd tegen de klimaatcrisis. Zo is ze actief voor Stop Ecocide, een organisatie die de grootschalige verwoesting van de natuur strafbaar wil stellen. Daarnaast zet Hannah zich in voor Extinction Rebellion, die met burgerlijke ongehoorzaamheid het gebrek aan urgentie op klimaatterrein aan de kaak stelt. Binnen XR traint ze actievoerders voor ze de straat op gaan, onderhandelt ze met de politie en biedt ze ondersteuning bij de rechtszaken die op hun acties volgen. Ook gaat Prins zelf de barricades op en is ze al actievoerend op straat te vinden.

Tommy Wieringa is de auteur van onder meer Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs), CaesarionDit zijn de namen (Libris Literatuurprijs), De dood van Murat Idrissi en De heilige Rita (Bookspot Literatuur- en Lezersprijs). Zijn werk wordt in meer dan twintig landen vertaald. Tweewekelijks schrijft hij op zaterdag een column in de Volkskrant. In september verschijnt zijn nieuwe roman Nirvana.

Tom van der Meer is hoogleraar Political Science, in het bijzonder Legitimacy, Inequality, and Citizenship, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onder andere onderzoek naar vertrouwen in de politiek en kiezersgedrag. Daarnaast is Van der Meer directeur van de Dutch Parliamentary Election Survey en medeoprichter van de blog StukRoodVlees.

Pieter Hilhorst (moderator) is politicus, politicoloog en publicist. Van 2012 tot 2014 was hij wethouder van financiën, onderwijs en jeugdzorg van Amsterdam, als opvolger van Lodewijk Asscher. Hilhorst schreef columns voor de Volkskrant was programmamaker en ombudsman bij de VARA.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
03 04 25
From World War II to Sudan, South Sudan, and Gaza
Hunger as a Weapon of War and Genocide

80 years after the ‘Hunger Winter killed an estimated 20,000 people in the western part of the Netherlands, the use of starvation is rising as a tool of war and genocide in global conflicts. Today, around 223 million people living in conflict-affected areas face starvation with devastating long-term consequences. Hunger extends beyond physical sustenance, encompassing moral, emotional, sensorial, and political dimensions. Taking World War II, contemporary Gaza, Sudan, and South Sudan as examples, our expert panel will explore the weaponisation of hunger in its historical, social, economic and political contexts. 

Datum
Donderdag 3 apr 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
21 03 25
Opera Forward Festival
What Does National Identity Sound Like?

*Unfortunately we will not have a livestream for this program*

How can we comprehend the connection between politics and music? In what ways does ‘the canon’ shape national identity, and how do policies and grassroots movements influence this dynamic? By exploring the sounds of national identity, the Think Tank of the Opera Forward Festival 2025 presents its insights into the musical aspects of nationalism, focusing on the impact of canonization, politics, and identity.

Datum
Vrijdag 21 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25