Terugblik

Engelstalig evenement
SPUI25 in spe
12 12 24
Een gesprek over vrijheid met Arnon Grunberg
**Uitverkocht ** Angela Merkel komt naar Amsterdam

Wat gebeurt er achter de schermen van de macht? Hoe zijn de grootste politieke beslissingen van de laatste decennia tot stand gekomen? Onze huidige tijd wordt bepaald door een aantal fundamentele keerpunten, daarover gaat Arnon Grunberg (in het Duits) in gesprek met Angela Merkel.

**Heeft u kaarten voor de livestream gekocht en werkt het niet?**
Mail dan naar: info@singeluitgeverijen.nl

Datum
Donderdag 12 dec 2024 20:30 uur
Locatie
Aula
Entree
Toegang vanaf47.50
01 11 24
The European Literature Prize of Literature 2024 & The State of European Literature
An Evening with Olga Tokarczuk

This evening, none other than Olga Tokarczuk will be at the Aula of the Lutheran Church. She will engage in a conversation about the state of European literature, the importance of translation and her oeuvre.
**This program is fully booked**

Datum
Vrijdag 1 nov 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
22 10 24
SPUI25-lezing: Ghayath Almadhoun
Pandora’s Box: An autobiography of a Palestinian poet in exile

De veelgeprezen Syrisch-Palestijns-Zweedse dichter Ghayath Almadhoun reflecteert in deze jaarlijkse SPUI25-lezing op de rol van poëzie in tijden van oorlog. Hoe geef je woorden aan het diepste onrecht en leed? Hij wordt na zijn lezing, getiteld ‘Pandora’s Box: A brief autobiography of what it means to be a Palestinian poet in exile’, geïnterviewd door Maria Barnas.

Datum
Dinsdag 22 okt 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
19 10 24
Who’s Afraid of Gender? A Conversation with Judith Butler

What does ‘gender’ mean today? How can we understand the increasing attacks on what conservative-religious groups, trans-exclusionary radical feminists, emerging authoritarian regimes, and fascists governments call ‘gender ideology’? How did we get here, and how do we move from fear to freedom?

**THIS PROGRAM IS FULLY BOOKED**

Datum
Zaterdag 19 okt 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
04 09 24
Je leven spelen. Een avond met Youp van ’t Hek

Tijdens deze avond zal Youp, voor het eerst sinds hij gestopt met spelen en officieel met ‘pensioen’ is, geïnterviewd worden, samen met zijn biograaf Frank Verhallen, die als geen ander kan vertellen hoe Youps enorme carrière het Nederlands cabaret permanent heeft veranderd.

Datum
Woensdag 4 sep 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
23 05 24
Over de heersers van het Romeinse Rijk
Een avond met Mary Beard

De bekende emeritus-hoogleraar en auteur Mary Beard gaat deze avond in gesprek met filosoof Tinneke Beeckman over de heersers van het Romeinse Rijk. Wat deden zij, en waarom? En waarom worden er over hen zulke buitenissige en soms ook lugubere verhalen verteld?

Datum
Donderdag 23 mei 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
02 04 24
Een adres: de geschiedenis van de joodse onderduik

Meer dan 25.000 joden waren tijdens de oorlog op zoek naar een adres – een schuilplaats voor degenen die, ondanks alle dwang, de oproepen voor deportatie durfden te negeren. Een keuze die levens kon redden. In Een adres brengt Michal Citroen hun geschiedenis tot leven. Vanavond presenteren we deze verhalen van onderduikers, helpers en duikgevers, die Citroen aan de hand van dagboeken, getuigenissen, gesprekken en historische werken heeft opgetekend.

Datum
Dinsdag 2 apr 2024 20:30 uur
Locatie
Aula
01 02 24
Het pand der goden. De eerste Surinaamse opera

Helaas is in de opname van het programma het geluid bij de lezing van Diederik Burgersdijk verloren gegaan. Gelukkig is de strekking van deze lezing nu terug te lezen in dit artikel op de website van de Groene Amsterdammer.

Het boek Een opera voor Suriname. Over Het Pand der Goden van J.N. Helstone, geschreven door Diederik Burgersdijk en Astrid Helstone, is het unieke relaas over een muziekdramatisch werk uit Suriname, dat in Paramaribo in 1906 is opgevoerd en daarna in vergetelheid is geraakt. Tijdens deze boekpresentatie onderzoeken we wat deze opera kenmerkt, hoe de recente ontdekking van de opera in zijn werk is gegaan, en wat het stuk zo de moeite waard maakt.

Datum
Donderdag 1 feb 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
09 11 23
Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester en socialist

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923), maar Thijssen was zo veel méér. In de nieuwe biografie schetst Peter-Paul de Baar een beeld van Thijssen als mens en literator en toont hij hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn. Ons panel van liefhebbers en deskundigen buigt zich vanavond over de nalatenschap van deze schrijver, schoolmeester en socialist.

Datum
Donderdag 9 nov 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
04 11 23
Dingen die je hoop geven met Haemin Sunim

Deze november verschijnt het langverwachte nieuwe boek van de wereldberoemde boeddhistische monnik Haemin Sunim: Dingen die je hoop geven. In dit werk deelt hij wijsheden om moeilijke tijden te doorstaan en leren accepteren. Hij gaat over zijn oeuvre en leven in gesprek met Mischa Blok.

Datum
Zaterdag 4 nov 2023 16:00 uur
Locatie
Aula
05 10 23
SPUI25-lezing door Connie Palmen
‘Oude hoerenpetticoats’

Wat is echt en wat is dat niet in de wereld van de schrijver, van de kunstenaar? Hoe dreigt zij al scheppende haar als ‘echt’ ervaren zelf te verloochenen? Voor de SPUI25-lezing van 2023 verkent Connie Palmen het imago en de roem, de zelfhaat en zelfverwerkelijking. Memorerend aan een gedicht van Sylvia Plath, neemt Palmen in haar nieuwe bundel Voornamelijk vrouwen het weggooien van de door Plath zogenoemde ‘oude hoerenpetticoats’ als beeld voor het weggooien van een deel van haarzelf dat de dichter was gaan haten: de gehoorzame jonge vrouw die haar schrijversziel verloochent om in de smaak te vallen bij anderen.

Datum
Donderdag 5 okt 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
12 09 23
Boeklancering
Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? Francine Oomen is terug (van nooit weggeweest)! Na 25 jaar is er nu het eerste deel voor de volwassen geworden lezers van toen. Met een feestelijk programma vieren we de verschijning en is het boek voor het eerst verkrijgbaar.

Datum
Dinsdag 12 sep 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
15 06 23
Literair interview over Alkibiades
Ilja Leonard Pfeijffer en de mooiste man van Griekenland

In zijn nieuwe, monumentale en rijk gedocumenteerde historische roman Alkibiades vertelt Ilja Leonard Pfeijffer het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Vanavond gaat literair journalist Jelle Van Riet met Pfeijffer in gesprek over zijn nieuwe roman en het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld. Met een historische introductie op Alkibiades door Diederik Burgersdijk.

Datum
Donderdag 15 jun 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
23 03 23
Op de bres voor Europa

Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel. Dat is de strekking van het nieuwe boek van Timothy Garton Ash: Europa. Het is een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang en een getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling gaat Garton Ash in gesprek met Caroline de Gruyter en Geert Mak. Moderatie: Tamar de Waal.

Datum
Donderdag 23 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
11 03 23
Ik ben alles. Boekenweekevenement 2023

Met dit feestelijke programma trappen we de Boekenweek 2023 af: Mirjam van Hengel interviewt Boekenweekauteurs Lize Spit en Raoul de Jong. Met een poëtisch intermezzo van Tsead Bruinja.

Koop hier je ticket.

Datum
Zaterdag 11 mrt 2023 14:00 uur
Locatie
Aula
12 01 23
The Hohenzollern Debate: The German Royal Family and the Nazis

In Germany, a fierce debate has recently developed on the links between the old royal family Hohenzollern and the Nazis. This issue was raised after the Hohenzollern had claimed restitution from the state for the Soviet expropriations of their property after 1945. In order to get approval for its claim, the Hohenzollern family has to prove that their ancestors did not substantially support the Nazis in their rise to power. In the ensuing legal proceedings and public discussion over this issue historians have become sought-after experts and important witnesses. Stephan Malinowski is one of them.

Datum
Donderdag 12 jan 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
14 11 22
Vierde SPUI25-jubileumlezing
Merlin Sheldrake over verweven leven, de verborgen wereld van schimmels

Hoe meer we over schimmels te weten komen, hoe meer we onze ideeën over de wereld en het leven moeten bijstellen, stelt Merlin Sheldrake in Verweven leven. Tijdens de vierde SPUI25-jubileumlezing gidst de Britse bioloog ons langs korstmossen, gist en psychedelica naar het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het ‘wood wide web’. Daaropvolgend brengen Ramsey Nasr en Calefax rietkwintet een virtuoze ode in poëzie en muziek aan het kleinste leven.

Datum
Maandag 14 nov 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
08 11 22
SPUI25-jubileumlezing door Andrea Wulf
Rebelse genieën

Individualisme, zelfbeschikking, vrijheid: het zijn centrale begrippen in onze maatschappij. Toch waren deze ideeën lange tijd niet vanzelfsprekend. Speciaal voor het 15-jarig jubileum van SPUI25 komt Andrea Wulf naar Amsterdam om te spreken over de wervelende geschiedenis van de eerste romantici en de uitvinding van het ‘zelf’, neergeschreven in haar nieuwe boek Rebelse Genieën.

Datum
Dinsdag 8 nov 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
03 11 22
Baby's die ruiken naar poeder en verdriet: een (ca-)dans tussen poëzie en inzichten over heel jonge kinderen
Miek de Langen-lezing 2022 door Eveline Euser

Eveline Euser spreekt de Miek de Langen-lezing 2022 uit, waarna twee referenten op haar reageren. Euser focust in haar lezing op de leefwereld van baby’s en peuters, en onze kennis hierover. Naast toegenomen begrip blijft het kunnen verstaan van de binnenwereld van deze groep preverbale kinderen natuurlijk een grote uitdaging. Hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben?

Datum
Donderdag 3 nov 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
13 10 22
Annual SPUI25 Lecture
The Role of the Writer – Witness or Commentator?

De veelbekroonde Amerikaanse auteur A.M. Homes onderzoekt in haar SPUI25-lezing de rol van de schrijver in de samenleving. Aan de hand van thema’s uit haar nieuwe boek De openbaring vraagt zij zich af: hoe schrijft een auteur fictie ten tijde van tumultueuze politieke en sociale polarisatie? Na haar lezing wordt A.M. Homes geïnterviewd door Margot Dijkgraaf.

Datum
Donderdag 13 okt 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
06 10 22
How to Live an Authentic Life?
Rebel Like Simone de Beauvoir

Philosopher, award-winning, author, existentialist, feminist icon–Simone de Beauvoir was one of the most important thinkers of the 20th century. Her famous novel The Second Sex transformed our understanding of sex and gender. In her work, she develops an existentialism that differs from her male contemporaries’ theories. What does it mean to choose our own paths in life, in a world filled with people simultaneously striving to choose theirs?

Datum
Donderdag 6 okt 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
21 09 22
Het beste voor het laatst bewaard
De dagboekenavond van J.J. Voskuil

Wie dacht dat J.J. Voskuil (1926–2008) na zijn overlijden zou zwijgen, kwam bedrogen uit. Binnen de huid, De buurman, Mensenkinderen en Ik ben ik niet – ze verschenen na zijn dood met een bijna ijzeren regelmaat. Maar verreweg het grootste werk moest nog komen: zeven delen dagboeken. Deze avond presenteren we u het eerste deel, Bijna een man. Dagboeken 1939-1955, tijdens een literaire avond met Voskuil-kenners en -liefhebbers, onder wie Mirjam van Hengel, Hanneke Groenteman en Elsbeth Etty.

Datum
Woensdag 21 sep 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
14 06 22
Leven in de verbeelding. Een avond over Hella S. Haasse (1918-2011)
Naar aanleiding van de biografie Leven in de verbeelding van Aleid Truijens reflecteren we tijdens deze avond op het leven en oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011). Met optredens van Aleid Truijens, Thomas Heerma van Voss, Ellen van Lelyveld, Maaike Meijer, Jamal Ouariachi en Manon Uphoff, en bijdragen van Merel van den Berg, Alissa van den Berg en Patricia de Groot. Presentatie: Roos van Rijswijk.
Datum
Dinsdag 14 jun 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
23 04 22
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2022

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens de Maand van de Filosofie horen wij welk werk wordt bekroond met de Socratesbeker 2022.

Datum
Zaterdag 23 apr 2022 16:00 uur
Locatie
Aula
30 03 22
Welkom bij de nieuwe geschiedenis van de mensheid
Het begin van alles
Het begin van alles van antropoloog David Graeber (1961-2020) en archeoloog David Wengrow is een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid. Op 30 maart neemt Wengrow je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.
Datum
Woensdag 30 mrt 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
22 03 22
The Betrayal of Anne Frank: A Refutation

On January 17, 2022 a self-appointed ‘Cold Case Team’ broke the news: they claimed that they had most likely found the betrayer of Anne Frank and her family. In a carefully launched worldwide media campaign the CCT claimed that they had been able to reach this breakthrough by using new AI methods and forensic research. A collective team of Dutch historians now presents a bilingual Dutch-English report in which they critically review the main arguments of The Betrayal of Anne Frank.

Datum
Dinsdag 22 mrt 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
10 03 22
Geschiedenis van een eliteschool
Gymnasium

Het gymnasium bestaat sinds 1876. Hoe komt het dat scholieren veel tijd willen besteden aan dode talen? Wat bepaalt de wonderlijke aantrekkingskracht van die geheimtaal? En waarom wekt die tevens weerzin op?

Datum
Donderdag 10 mrt 2022 17:00 uur
Locatie
Aula
14 02 22
Indonesische onafhankelijkheid en de opkomst van de Republiek
Merdeka!

Onder de leus ‘Merdeka!’ stortte de Republiek Indonesië zich in 1945 in een strijd om de onafhankelijkheid waarvan niemand de afloop kon voorspellen. Ter gelegenheid van de verschijning van het gelijknamige boek door Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt schetsen de auteurs de achtergronden van hun onderzoek naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en staatsvorming, en gaan hierover in gesprek met verschillende experts.

Datum
Maandag 14 feb 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
14 10 21
Jaaropening SPUI25
Arita Baaijens x Marjolijn van Heemstra

Hoe verhouden wij ons tot de wereld om ons heen? Die veelomvattende vraag is door de coronapandemie onontkoombaar geworden; het virus en zijn maatschappelijke impact hebben onze relaties tot onszelf, elkaar, niet-menselijke dieren en de aarde onder een vergrootglas gelegd. Wij grijpen de jaaropening van SPUI25 aan om op intellectuele zwerftocht te gaan. Aan de hand van verkenners Arita Baaijens en Marjolijn van Heemstra exploreren we verhoudingen van de toekomst.

Datum
Donderdag 14 okt 2021 20:00 uur
Locatie
Aula
28 11 19
In gesprek met Geert Mak
Grote verwachtingen

Grote verwachtingen van Geert Mak is het vervolg op het zeer succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Deze avond vieren we de presentatie van dit nieuwe grote werk over het verleden en de toekomst van Europa.

Datum
Donderdag 28 nov 2019 20:00 uur
Locatie
Aula
17 11 19
Een avond met Julian Barnes

Met een feestelijk programma vieren we de publicatie van het nieuwe boek van Julian Barnes, De man in de rode mantel. Eva Rovers gaat met Barnes in gesprek over zijn schrijverschap en oeuvre. Met een laudatio door Marja Pruis.

Datum
Zondag 17 nov 2019 20:00 uur
Locatie
Aula
27 09 19
Een avond over
‘De zin van het leven’

Volkskrant-journalist Fokke Obbema stelde zich, na in 2017 ternauwernood een hartstilstand te hebben overleefd, existentiële vragen: waartoe dient het leven, wat is de essentie van het bestaan en wat betekent het om mens te zijn? In een serie veelgeprezen interviews ging hij daarover het gesprek aan met mensen met zeer diverse beroepen en achtergronden.

Datum
Vrijdag 27 sep 2019 20:00 uur
Locatie
Aula
20 09 19
SPUI25-lezing met Katie Roiphe
Disappointing the Feminists

Op 20 september geeft de Amerikaanse schrijfster Katie Roiphe in de Aula de jaarlijkse SPUI25-lezing. Daarna wordt zij geïnterviewd door schrijfster Niña Weijers.

Datum
Vrijdag 20 sep 2019 20:00 uur
Locatie
Aula
22 05 19
The Annual NIAS Lecture 2019
Decolonization and the Political Use of History

The Annual NIAS Lecture 2019 highlights the relevance of history in today’s world. Building upon the comparative research project of the NIAS Theme Group ‘Comparing the Wars of Decolonization’, this year’s public lecture deals with Japanese and Dutch imperial justifications of occupying the Indonesian Archipelago.

Datum
Woensdag 22 mei 2019 16:00 uur
Locatie
Aula
07 03 19
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs
Het belang van vertalen!

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Jan Willem Bos krijgt dit jaar deze prijs voor zijn vertaaloeuvre uit het Roemeens. Deze avond vieren wij de toekenning van deze prijs aan Jan Willem Bos, met een feestelijk programma rondom zijn werk en het belang van goed vertalen. Met: Margot Dijkgraaf (gespreksleider), Jan Willem Bos, Mircea Cărtărescu, Marcel Möring, Maite Karssenberg en Maarten Asscher.

Datum
Donderdag 7 mrt 2019 20:00 uur
Locatie
Aula
20 06 18
Wereldvluchtelingendag 2018

Programma over vluchtelingen, georganiseerd door de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, het Amsterdams Universiteitsfonds en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF . Stel dat oorlog en onderdrukking je dwingen te vluchten uit je vaderland. Wat doet dat met je identiteit? En wat als je je vak niet meer kan uitoefenen? Of niet meer weet of je kinderen nog leven? Wat definieert je dan nog? En waar ben je trots op?

Datum
Woensdag 20 jun 2018 17:00 uur
Locatie
Aula