© Bob Bronshoff

Je leven spelen. Een avond met Youp van ’t Hek

Tijdens deze avond zal Youp, voor het eerst sinds hij gestopt met spelen en officieel met ‘pensioen’ is, geïnterviewd worden, samen met zijn biograaf Frank Verhallen, die als geen ander kan vertellen hoe Youps enorme carrière het Nederlands cabaret permanent heeft veranderd.

Van scharrelen in theatertjes met slechts enkele bezoekers tot zijn doorbraak naar het grote publiek in de Alles Is Anders Show in 1984; van zijn eerste Oudejaarsconference in 1989 – met de beruchte Buckler-sketch – tot een wekenlang uitverkocht Koninklijk Theater Carré tijdens zijn afscheidstournee. In alles wat Youp al die jaren schrijft, vertelt en zingt, put hij uit zijn persoonlijk leven, dat hij hartstochtelijk leeft als was het zijn ‘allerlaatste uur’. Frank Verhallens biografie Je leven spelen schetst aan de hand van Youps succesvolle carrière een scherp portret van de jongen die er ooit van droomde uit te groeien tot een belangrijk cabaretier.

Schrijver en vriend Thomas Verbogt spreekt een laudatio uit en het Matangi kwartet treedt op. Deze avond is exclusief (niet online terug te zien), dus wees er bij!

De volledige line-up wordt spoedig bekend gemaakt.

 

Kaarten €15,-

Koop je tickets hier.

 

Over de sprekers

Youp van ’t Hek werd geboren op 28 februari 1954. Wilde op zijn twaalfde cabaretier worden. Toen hij zeventien was veranderde hij zijn naam Joep in Youp en richtte cabaret Nar op. Daarmee speelde hij geruime tijd in kleine zalen. Vanaf 1984 zijn de theaters vol. Vanaf 1986 speelt hij solo, sinds 1987 is hij columnist bij NRC Handelsblad en in 1989 gaf hij zijn eerste oudejaarsconference. Dit jaar speelde hij wekenlang voor een uitverkocht Carré tijdens zijn afscheidstournee.

Frank Verhallen is schrijver en al meer dan veertig jaar autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret. Hij schreef onder meer standaardwerken over Freek de Jonge, Neerlands Hoop, Michel van der Plas, Co Westerik en Willem Wilmink.

Thomas Verbogt schreef vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Bekende titels van zijn hand zijn onder andere de romans Perfecte stilte en Hoe alles moest beginnen. Als de winter voorbij is stond op de longlist van de ECI literatuurprijs, op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en op de shortlist van de Boekhandelsprijs.

Gerelateerde programma’s
27 09 24
Ruim veertig jaar verhalen
De diepe sporen van hiv/aids

Het is ruim veertig jaar geleden dat Amerikaanse artsen in juni 1981 alarm sloegen: zij ontdekten een nieuw virus, dat vooral rond leek te gaan onder homoseksuele mannen. Enkele jaren later zal het virus hiv genoemd worden. Miljoenen mensen zijn wereldwijd overleden, onder wie duizenden in Nederland. Vandaag praten we over de erfenis van de hiv-epidemie en de verhalen van mensen die deze van dichtbij hebben meegemaakt.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
26 09 24
The effectiveness of psychoanalysis today

What is the place of psychoanalysis in facing human suffering, in the context of the current discontents in civilization? More than a century after its invention by Freud, an attempt was made to return to Lacan’s formula that defines psychoanalysis as a therapy unlike any other.

Datum
Donderdag 26 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
23 09 24
De filosofie van Judith Shklar
Waar krijgt onrecht een stem?

Wat is het verschil tussen onrechtvaardigheid en botte pech? Wanneer spreken we van een natuurramp en wanneer van een humanitaire crisis? In het net naar het Nederlands vertaalde Over onrecht laat Judith N. Shklar zien dat we bij zulke vragen niet met vastomlijnde begrippen, maar met een veranderende werkelijkheid te maken hebben.

Datum
Maandag 23 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25