Op de bres voor Europa
Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel. Dat is de strekking van het nieuwe boek van Timothy Garton Ash: Europa. Het is een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang en een getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling gaat Garton Ash in gesprek met Caroline de Gruyter en Geert Mak. Moderatie: Tamar de Waal.
De voertaal van dit programma is Engels.
Puttend uit een halve eeuw aan ontmoetingen, interviews en zijn eigen familiegeschiedenis beschrijft historicus en hoogleraar Timothy Garton Ash in zijn nieuwe boek Europa hoe het continent zich na de Tweede Wereldoorlog heeft hersteld. Hoe het heropgebouwd, bevrijd en verenigd in het begin van de 21ste eeuw in de buurt kwam van een ideaal van eenheid, vrijheid en vrede. Wat betekenen het Europese project en zijn waarden vandaag de dag, nu oorlog op het continent woedt en de Europese Unie onder grote druk staat? Vanavond zoekt Garton Ash samen met Caroline de Gruyter, Geert Mak en Tamar de Waal naar antwoorden op deze prangende vragen.
Over de sprekers
Timothy Garton Ash is hoogleraar Europese Studies aan universiteit van Oxford. Al een halve eeuw brengt hij verslag uit van de Europese politiek, was hij getuige van enkele van de meest dramatische scènes van het continent en interviewde de hoofdrolspelers. Zijn stukken verschijnen onder meer in The Guardian, The New York Times, De Standaard en NRC. Europa is zijn elfde boek. Zijn werk is veelvuldig bekroond en verschijnt in 22 talen.
Caroline de Gruyter schrijft al ruim twintig jaar over Europa, onder meer vanuit Brussel en Wenen. Ze is columnist en correspondent van NRC Handelsblad en publiceert ook in De Standaard, Carnegie Europe en Foreign Policy. Bij De Geus verscheen in 2021 het meermaals herdrukte Beter wordt het niet.
Geert Mak is journalist en non-fictie schrijver. Bij een breed publiek werd hij bekend met Hoe God verdween uit Jorwert (1996). Daarna volgde onder meer De eeuw van mijn vader (1999), In Europa (2004), De levens van Jan Six (2016) en Grote verwachtingen (2019). Verder publiceerde hij essays, kronieken, pamfletten en het Boekenweekgeschenk De brug in 2007. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig landen. Mak ontving talloze prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland, waaronder de Henriëtte Roland Holstprijs, de Gouden Ganzenveer en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Tamar de Waal (moderator) is rechtsfilosoof, universitair docent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic en columnist voor De Groene Amsterdammer. In juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe (Hart Publishing, Bloomsbury). Voor haar proefschrift Conditional Belonging (2017) won zij in 2019 de tweejaarlijkse VWR-dissertatieprijs voor de beste dissertatie in de rechtsfilosofie in Nederland en België.