Welkom bij de nieuwe geschiedenis van de mensheid

Het begin van alles

Het begin van alles van antropoloog David Graeber (1961-2020) en archeoloog David Wengrow is een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid. Op 30 maart neemt Wengrow je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.

LET OP! De voertaal van dit programma is Engels.

Prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere verrassende samenlevingen komen tot leven en laten je huidige beeld van de geschiedenis onherroepelijk kantelen. De Nederlandse vertaling van de internationale bestseller The Dawn of Everything laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we ook met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Speciaal voor de Nederlandse lancering komt David Wengrow naar Nederland. Hij wordt op 30 maart in de Aula van de Lutherse Kerk in Amsterdam geïnterviewd.

Let op: toegang kost €10, of €40 in combinatie met een persoonlijk gesigneerd exemplaar van Het begin van alles. Tickets zijn te verkrijgen via www.hetbeginvanalles.nl

Over de sprekers

David Wengrow is hoogleraar vergelijkende archeologie aan het Institute of Archaeology van University College London en is gasthoogleraar aan New York University. Hij is de auteur van drie boeken, waaronder What makes civilization? en doet archeologisch veldwerk in verschillende delen van Afrika en het Midden-Oosten. Samen met David Graeber werkte hij 20 jaar aan Het begin van alles, dat al voor verschijnen wereldwijd op #2 op Amazon stond. Direct na verschijnen werd het een #1 New York Times bestseller én als klap op de vuurpijl kwam ook de Duitse vertaling onlangs op #1 binnen bij onze Oosterburen.

Rosanne Hertzberger is een Nederlandse schrijver en wetenschapper in de microbiologie. Ze schrijft een wekelijkse column in NRC Handelsblad en haar podcast Hertzbergers inbox verschijnt eens per twee weken.

Karin Amatmoekrim emigreerde op jonge leeftijd uit Suriname naar Nederland en rondde hier het gymnasium af. Haar studies psychologie en moderne letterkunde rondde ze af met een scriptie over de etniciteit in de Surinaamse literatuur. Binnen haar werk spelen identiteit en het (on)vermogen van mensen om elkaar echt te kennen een belangrijke rol. Naast romans publiceert Amatmoekrim regelmatig korte verhalen en opiniestukken in o.m. De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad en is zij Correspondent verzwegen geschiedenis.

Sicco de Knecht (moderator)

Gerelateerde programma’s
03 10 24
De veertiende Jacob van Lennep-lezing
De invloed van Betje Wolff en Aagje Deken op romanschrijvers in de 19e eeuw

In deze veertiende Jacob van Lennep-lezing zal Marita Mathijsen ingaan op de doorbraak die de romans van Betje Wolff en Aagje Deken veroorzaakten. Zij onderzoekt daarbij op welke wijze deze romans ook negentiende-eeuwse schrijvers, zoals Jacob van Lennep, beïnvloedden.

Datum
Donderdag 3 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 12 24
Uitreiking van de Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs aan Laura Pignatti

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs voor literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de hoge kwaliteit van hun vertaalwerk als door hun inzet als ambassadeur voor het literair vertalen in het algemeen. Deze avond wordt deze prijs feestelijk uitgereikt aan Laura Pignatti, de Italiaanse vertaler van onder anderen Anjet Daanje, Edward van de Vendel en Hella HaasseModeratie: Maite Karssenberg. 

Datum
Maandag 9 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25