Vierde SPUI25-jubileumlezing

Merlin Sheldrake over verweven leven, de verborgen wereld van schimmels

Hoe meer we over schimmels te weten komen, hoe meer we onze ideeën over de wereld en het leven moeten bijstellen, stelt Merlin Sheldrake in Verweven leven. Tijdens de vierde SPUI25-jubileumlezing gidst de Britse bioloog ons langs korstmossen, gist en psychedelica naar het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het ‘wood wide web’. Daaropvolgend brengen Ramsey Nasr en Calefax rietkwintet een virtuoze ode in poëzie en muziek aan het kleinste leven.

Let op, de voorstelling van Ramsey Nasr en Calefax is niet via de livestream te volgen en wordt ook niet opgenomen. Komt dat zien in de kerk!

De meeste mensen kennen schimmels als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel leeft ondergronds of zweeft in de lucht en is daar essentieel voor andere levensvormen. In zijn baanbrekende boek Verweven leven. De verborgen wereld van schimmels toont Merlin Sheldrake hoe schimmels onze concepten over individualiteit en intelligentie op zijn kop zetten.

Voor Ramsey Nasr was het boek van Sheldrake de voornaamste inspiratiebron voor Waldszenen, een dichtcyclus die hij schreef op basis van het gelijknamige pianowerk van Robert Schumann. De pianomuziek werd door Calefax gearrangeerd voor rietblazers, en samen vormt het een moderne vertelling over het bos dat we maar zelden zien: een krioelende microwereld onder en vlak boven de grond. Dit werk werd geschreven in het kader van de literaire concertserie Spraakmakers, maar wordt vanwege het 15-jarig jubileum van SPUI25 nog eenmaal ten gehore gebracht.

Let op, de voorstelling van Ramsey Nasr en Calefax is niet via de livestream te volgen en wordt ook niet opgenomen. Komt dat zien in de Lutherse Kerk!

Over de sprekers

Merlin Sheldrake is bioloog en schrijver. Hij is gespecialiseerd in plantkunde, microbiologie en wetenschapsfilosofie. Hij promoveerde aan de Universiteit van Cambridge op een onderzoek naar ondergrondse schimmelnetwerken in het regenwoud van Panama. Ook is hij muzikant en een fervent fermenteerder.

Ramsey Nasr is dichter, schrijver en acteur. Hij was Dichter des Vaderlands van 2009 to 2013 en ontving in 2013 de Gouden Ganzenveer. Als acteur speelde hij vele film en tv rollen, als mede op toneel,  waaronder de veeleisende rol van Jude, in de toneelbewerking van Een Klein Leven, de succesroman van Hanya Yanagihara en de hoofdrol Howard Roark in de toneelbewerking van The Fountainhead Ayan Rand. Voor beiden rollen ontving Nasr de belangrijkste toneelprijs, Louis d’Or. Vorig jaar verscheen bij De Bezige Bij de essaybundel De Fundamenten.

Calefax is een vijfkoppig rietkwintet dat nationaal en internationaal bekendheid geniet door virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Het rietkwintet bestaat uit vijf verschillende rietblazers bespeeld door de musici Oliver Boekhoorn, Bart de Kater, Raaf Hekkema, Jelte Althuis en Alban Wesly.

Ellen de Bruin (moderator) is journalist en schrijver. Ze was chef van de wetenschapsredactie van NRC en werkt nu op de NRC-redactie Leven. In 2018 ontving ze voor haar roman Onder het ijs de Anton Wachterprijs voor beste literaire debuut.

 

Gerelateerde programma’s
13 10 22
Annual SPUI25 Lecture
The Role of the Writer – Witness or Commentator?

De veelbekroonde Amerikaanse auteur A.M. Homes onderzoekt in haar SPUI25-lezing de rol van de schrijver in de samenleving. Aan de hand van thema’s uit haar nieuwe boek De openbaring vraagt zij zich af: hoe schrijft een auteur fictie ten tijde van tumultueuze politieke en sociale polarisatie? Na haar lezing wordt A.M. Homes geïnterviewd door Margot Dijkgraaf.

Datum
Donderdag 13 okt 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
08 11 22
SPUI25-jubileumlezing door Andrea Wulf
Rebelse genieën

Individualisme, zelfbeschikking, vrijheid: het zijn centrale begrippen in onze maatschappij. Toch waren deze ideeën lange tijd niet vanzelfsprekend. Speciaal voor het 15-jarig jubileum van SPUI25 komt Andrea Wulf naar Amsterdam om te spreken over de wervelende geschiedenis van de eerste romantici en de uitvinding van het ‘zelf’, neergeschreven in haar nieuwe boek Rebelse Genieën.

Datum
Dinsdag 8 nov 2022 20:00 uur
Locatie
Aula