© Aankomst president Soekarno in Djakarta op 28 december 1949. Bettmann/Getty Images
Indonesische onafhankelijkheid en de opkomst van de Republiek

Merdeka!

Onder de leus ‘Merdeka!’ stortte de Republiek Indonesië zich in 1945 in een strijd om de onafhankelijkheid waarvan niemand de afloop kon voorspellen. Ter gelegenheid van de verschijning van het gelijknamige boek door Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt schetsen de auteurs de achtergronden van hun onderzoek naar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en staatsvorming, en gaan hierover in gesprek met verschillende experts.

Het boek Merdeka – De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950 verschijnt op 14 februari 2022 bij Walburg Pers

In Merdeka onderzoeken Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt de Republikeinse leiders die na de gruwelen van de Japanse bezetting een nieuwe staat moesten opbouwen en te maken kregen met kortzichtige Nederlandse politici, militaire hardliners en grootschalig geweld. De auteurs zijn zeer kritisch ten aanzien van het conservatieve Nederlandse beleid en het onvermogen om de Republiek serieus te nemen. Zij laten ook een ander perspectief zien, waarin naast de strijd met Nederland de ongewisse opkomst van de Republiek centraal staat. Daarbij wordt aandacht besteed aan de erfenis van de revolutie, want de rol die de Indonesische strijdkrachten voor zich opeisten zou een donkere schaduw werpen op postkoloniaal Indonesië.

Tijdens deze avond zal Harry Poeze worden geïnterviewd over zijn 45-jarige speurtocht naar actoren en gebeurtenissen die in dit boek beschreven worden en de Indonesische historicus Bonnie Triyana, (hoofdredacteur van Historia), Linawati Sidarto (verbonden aan de Jakarta Post en het Chinese Indonesian Heritage Centre), historicus Wim Manuhutu en schrijver Lara Nuberg laten hun licht schijnen over thema’s en aspecten van het boek.

Over de sprekers

Harry Poeze is voormalig uitgever en gastonderzoeker van het KITLV in Leiden en een van de meest vooraanstaande onderzoekers van de Indonesische Revolutie. Hij publiceerde o.a. Verguisd en vergeten. Tan Malaka, de linkse beweging en de Indonesische revolutie, 1945-1949  (Leiden: KITLV Press 2007)

Henk Schulte Nordholt is emeritus hoogleraar Indonesische geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en gastonderzoeker van het KITLV in Leiden. In 2016 verscheen van hem bij Amsterdam University Press Een geschiedenis van Zuidoost-Azië.

Bonnie Triyana is hoofdredacteur van het Indonesiche tijdschrift Historia.id en gastcurator van de tentoonstelling ‘Revolusi, Indonesië onafhankelijk’ in het Rijksmuseum, die op 11 februari van start gaat. Op 10 januari jongstleden publiceerde NRC een veelbesproken ingezonden stuk van zijn hand, waarin hij het gebruik van de term ‘bersiap’ kritisch aan de orde stelt.

Lara Nuberg is historicus en schrijver. Ze schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis, herinneringscultuur en identiteit. In 2020 verscheen bij Rose Stories het boek In haar voetsporen dat Lara schreef met de Indonesische schrijver Lala Bohang. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman. Lara publiceert regelmatig blogs op haar website gewooneenindischmeisje.nl.

Linawati Sidarto is opgegroeid in Jakarta en studeerde in de VS. Ze heeft als journalist gewerkt in Indonesië en Nederland. De laatste decennia schrijft ze vanuit Nederland voornamelijk voor Indonesische media zoals weekblad Tempo en dagblad The Jakarta Post. Ze is vrijwilliger bij het Chinese Indonesian Heritage Center.

Wim Manuhutu is historicus en docent geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij curator en onderzoeker. Manuhutu is voormalig directeur van het Moluks Historisch Museum.

David Kloos (moderator) is senior onderzoeker en portefeuillehouder onderzoek op het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis en hedendaagse samenlevingen van Zuidoost-Azië.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Gerelateerde programma’s
24 11 21
Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid, 1846-1950
De strijd om Bali

Wereldwijd is Bali een bekend en geliefd vakantieoord, maar kennis van de gewelddadige koloniale geschiedenis van het eiland is niet wijdverbreid. Op nog geen dertig kilometer van de plek waar nu de internationale luchthaven ligt, werden op 20 november 1946 bijna honderd Balinese strijders gedood door het Nederlandse leger. In dit programma staan we stil bij het verhulde verleden van het eiland, naar aanleiding van De strijd om Bali (De Bezige Bij) van Anne-Lot Hoek.

Datum
Woensdag 24 nov 2021 16:30 – 17:30
Locatie
SPUI25
15 03 21
Dit hebben wij in huis! #9
Boeken in Batavia

In Nederlands-Indië werd gelezen! Er waren vele uitgevers, boekhandels, drukkerijen. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk.

Datum
Maandag 15 mrt 2021 17:00 – 18:00
Locatie
Online
27 01 20
Over koloniale ideeën, toen en nu
Welke ‘VOC-mentaliteit’?

De Nederlandse koloniale geschiedenis speelt een grote rol in het huidige politieke en maatschappelijke debat. Maar hoe werd er eerder, in de koloniale tijd, gedacht en gediscussieerd over het Nederlandse kolonialisme? En hoe werken die ideeën en discussies door in de actualiteit?

Datum
Maandag 27 jan 2020 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25