SPUI25 Jaaropening

Verhouding. Over taal en perspectieven voor een nieuw tijdperk

Hoe verhouden wij ons tot de wereld om ons heen? Die veelomvattende vraag is door de coronapandemie onontkoombaar geworden; het virus en zijn maatschappelijke impact hebben onze relaties tot onszelf, elkaar, niet-menselijke dieren en de aarde onder een vergrootglas gelegd. Wij grijpen de jaaropening van SPUI25 aan om op intellectuele zwerftocht te gaan. Aan de hand van verkenners Arita Baaijens en Marjolijn van Heemstra exploreren we verhoudingen van de toekomst.

Arita Baaijens is bioloog en schrijver. Al dertig jaar verkent zij de landschappen van de Sahara, Siberië en Papoea-Nieuw-Guinea. Zeker vijftien jaar doorkruiste zij met kamelen woestijnen, grotendeels alleen. Te paard omcirkelde ze het Altajgebergte in Centraal-Azië. Te voet zocht ze haar weg door het bezielde bos van Papoea-Nieuw-Guinea. De zwerftochten geven haar een nieuw perspectief op de verwevenheid tussen mens en natuur.

Baaijens bepleit een fundamenteel andere relatie met de natuur. En haar meest recente ontdekkingsreis voert daarom door ander terrein: het domein van de taal en verbeelding. Ze zoekt naar taal die ruimte laat voor bezielde objecten, die ons in staat stelt te luisteren naar de oceaan, het mos, en de dieren. Tijdens deze openingsbijeenkomst van het nieuwe academische jaar, gidst Arita Baaijens ons via haar eigen levensverhaal richting een wilde taal voor de toekomst, voor het tijdperk van het post-antropoceen.

Theatermaker, schrijver en ‘correspondent ruimtevaart’ Marjolijn van Heemstra verkent in haar werk de grenzen van ruimte en tijd. Zij neemt ons van de interstellaire ruimte en de dark side of the moon mee naar het diepste punt op aarde, en terug. In hoeverre beïnvloeden concepten als ruimte, richting, tijd en afstand onze perspectieven? Kunnen de ruimte en het heelal ons helpen ons te verhouden tot het onbevattelijke? En waar raken de taal van de poëzie en de wetenschap elkaar?

Moderator: Lex Bohlmeijer

 

Gerelateerde programma’s
29 10 21
Grote Denkers in SPUI25
Frenk van Harreveld over Jean-Paul Sartre

De Franse schrijver Jean-Paul Sartre wordt gezien als de vader van het existentialisme, de filosofische stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en ervaringen vooropstelt. Het zijn onderwerpen die de moderne mens nog altijd sterk bezighouden. Gedragswetenschapper Frenk van Harreveld presenteert het gedachtegoed van Sartre en legt parallellen met de sociale wetenschap van nu.

Datum
Vrijdag 29 okt 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
05 10 20
SPUI25 Jaaropening
Stilte. Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Vanaf afgelopen maart dwong Covid-19 het openbare leven tot stilstand. Die pas op de plaats was onheilspellend – maar was dat niet alleen. De stilstand, de stilte van dit voorjaar had ook iets guls. Met Eva Meijer en Ellen Deckwitz exploreren we deze avond de potenties van stilte. Moderatie: Abdelkader Benali.

Datum
Maandag 5 okt 2020 20:00 – 21:30
Locatie
Online
20 09 19
SPUI25-lezing met Katie Roiphe
Disappointing the Feminists

Op 20 september geeft de Amerikaanse schrijfster Katie Roiphe in de Aula de jaarlijkse SPUI25-lezing. Daarna wordt zij geïnterviewd door schrijfster Niña Weijers.

Datum
Vrijdag 20 sep 2019 20:00 – 21:30
Locatie
Aula