Baby's die ruiken naar poeder en verdriet: een (ca-)dans tussen poëzie en inzichten over heel jonge kinderen

Miek de Langen-lezing 2022 door Eveline Euser

Eveline Euser spreekt de Miek de Langen-lezing 2022 uit, waarna twee referenten op haar reageren. Euser focust in haar lezing op de leefwereld van baby’s en peuters, en onze kennis hierover. Naast toegenomen begrip blijft het kunnen verstaan van de binnenwereld van deze groep preverbale kinderen natuurlijk een grote uitdaging. Hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben?

Kan een foetus in de baarmoeder al iets onthouden, en zo ja hoe lang? Beïnvloedt wat de moeder eet tijdens de zwangerschap de eetvoorkeuren van de baby? Wat krijgt een baby mee van stress en spanning?

Onze kennis over de ontwikkeling en leefwereld van baby’s en peuters groeit door de stroom aan inzichten uit het multidisciplinaire vakgebied ‘Infant Mental Health’, gebaseerd op meer dan een eeuw baby-onderzoek.

Maar hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben? Een houding van meervoudig kijken en het verdragen van ‘onzeker weten’ is daarbij onmisbaar. De kunstvorm die ons daarin bij uitstek in mee kan nemen is de poëzie. Daarom zal in deze tweede Miek de Langenlezing dieper verkend worden waarom juist deze kunstvorm op meerdere manieren heel dicht bij de vroege kindertijd staat.

Het zoeken en tasten van ouders en hun kindje om elkaar te leren kennen en begrijpen wordt wel vergeleken met een dans. Deze Miek de Langenlezing heeft daarom de opbouw van een (ca-)dans: inzichten uit de Infant Mental Health worden afgewisseld met gedichten over geboorte, baby’s en ouderschap. Zo ervaren we deze avond rijke, speelse en gelaagde beelden over die eerste belangrijke 1000 dagen in een mensenleven.

De titelzin is een dichtregel uit: ‘Ik wil’ van Eva Cox (2009)

Over de sprekers

Eveline Euser is orthopedagoog, GZ-psycholoog en Infant Mental Health (DAIMH)-specialist. Zij promoveerde in 2009 op een proefschrift over kindermishandeling, gehechtheid en trauma. Sinds 2016 werkt zij samen met het CCRA aan onderwerpen rond zeer jonge kinderen op het snijvlak van het juridische en het pedagogische.

Referent:
Chantal Mak, hoogleraar privaatrecht, Universiteit van Amsterdam.

De naam van een tweede referent volgt.

Hanneke van Eijken (moderator) is docent en onderzoeker Europees recht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij actief als dichter en in die hoedanigheid een van de stadsdichters van Utrecht.
Gerelateerde programma’s
26 05 25
The Jewish Street: Amsterdam and Paris After 1945

Jewish urban landscapes throughout Europe changed irreversibly during the mid-twentieth century. Taking the concept of the “Jewish street” and zooming in on French and Dutch case studies, our lectures will analyse what happened to Jewish sites and quarters between the 1930s and the 1960s, with an emphasis on the post-war period. 

Datum
Maandag 26 mei 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 12 24
Uitreiking van de Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs aan Laura Pignatti

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs voor literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de hoge kwaliteit van hun vertaalwerk als door hun inzet als ambassadeur voor het literair vertalen in het algemeen. Deze avond wordt deze prijs feestelijk uitgereikt aan Laura Pignatti, de Italiaanse vertaler van onder anderen Anjet Daanje, Edward van de Vendel en Hella HaasseModeratie: Maite Karssenberg. 

Datum
Maandag 9 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 11 24
Burgerlijke ongehoorzaamheid: Waar ligt de grens?

In een democratische rechtsstaat is burgerlijke ongehoorzaamheid een middel om de regering ertoe te bewegen onrechtvaardige wetten te verbeteren. Maar waar ligt de grens? Mag je de wet overtreden uit naam van rechtvaardigheid?

Datum
Maandag 25 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25