Baby's die ruiken naar poeder en verdriet: een (ca-)dans tussen poëzie en inzichten over heel jonge kinderen

Miek de Langen-lezing 2022 door Eveline Euser

Eveline Euser spreekt de Miek de Langen-lezing 2022 uit, waarna twee referenten op haar reageren. Euser focust in haar lezing op de leefwereld van baby’s en peuters, en onze kennis hierover. Naast toegenomen begrip blijft het kunnen verstaan van de binnenwereld van deze groep preverbale kinderen natuurlijk een grote uitdaging. Hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben?

Kan een foetus in de baarmoeder al iets onthouden, en zo ja hoe lang? Beïnvloedt wat de moeder eet tijdens de zwangerschap de eetvoorkeuren van de baby? Wat krijgt een baby mee van stress en spanning?

Onze kennis over de ontwikkeling en leefwereld van baby’s en peuters groeit door de stroom aan inzichten uit het multidisciplinaire vakgebied ‘Infant Mental Health’, gebaseerd op meer dan een eeuw baby-onderzoek.

Maar hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben? Een houding van meervoudig kijken en het verdragen van ‘onzeker weten’ is daarbij onmisbaar. De kunstvorm die ons daarin bij uitstek in mee kan nemen is de poëzie. Daarom zal in deze tweede Miek de Langenlezing dieper verkend worden waarom juist deze kunstvorm op meerdere manieren heel dicht bij de vroege kindertijd staat.

Het zoeken en tasten van ouders en hun kindje om elkaar te leren kennen en begrijpen wordt wel vergeleken met een dans. Deze Miek de Langenlezing heeft daarom de opbouw van een (ca-)dans: inzichten uit de Infant Mental Health worden afgewisseld met gedichten over geboorte, baby’s en ouderschap. Zo ervaren we deze avond rijke, speelse en gelaagde beelden over die eerste belangrijke 1000 dagen in een mensenleven.

De titelzin is een dichtregel uit: ‘Ik wil’ van Eva Cox (2009)

Over de sprekers

Eveline Euser is orthopedagoog, GZ-psycholoog en Infant Mental Health (DAIMH)-specialist. Zij promoveerde in 2009 op een proefschrift over kindermishandeling, gehechtheid en trauma. Sinds 2016 werkt zij samen met het CCRA aan onderwerpen rond zeer jonge kinderen op het snijvlak van het juridische en het pedagogische.

Referent:
Chantal Mak, hoogleraar privaatrecht, Universiteit van Amsterdam.

De naam van een tweede referent volgt.

Hanneke van Eijken (moderator) is docent en onderzoeker Europees recht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij actief als dichter en in die hoedanigheid een van de stadsdichters van Utrecht.
Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 03 24
Migrants' Access to Social Benefits and Services
Welfare Chauvinism in Europe

Should migrants in Europe receive social benefits and services? Not according to the notion of welfare chauvinism, which is currently at the heart of political conflicts in many societies. With the launch of her new book Welfare Chauvinism in Europe, Gianna Maria Eick will discuss this concept, unveiling how the public in Europe really thinks about it.

Datum
Dinsdag 12 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 02 24
En nu? De mens als bedreigde diersoort

We stapelen crisis op crisis. De problemen zijn onderhand zo groot dat de constatering voor de hand ligt dat ook de mens een bedreigde diersoort is. Volgens filosoof Jan Bransen is het de hoogste tijd daar wat aan te doen en wel door anders te denken. Elf mentaliteitsveranderingen, daarvoor pleit hij in zijn nieuwe boek En nu? Vanmiddag licht hij zijn ideeën toe.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25