Baby's die ruiken naar poeder en verdriet: een (ca-)dans tussen poëzie en inzichten over heel jonge kinderen

Miek de Langen-lezing 2022 door Eveline Euser

Eveline Euser spreekt de Miek de Langen-lezing 2022 uit, waarna twee referenten op haar reageren. Euser focust in haar lezing op de leefwereld van baby’s en peuters, en onze kennis hierover. Naast toegenomen begrip blijft het kunnen verstaan van de binnenwereld van deze groep preverbale kinderen natuurlijk een grote uitdaging. Hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben?

Kan een foetus in de baarmoeder al iets onthouden, en zo ja hoe lang? Beïnvloedt wat de moeder eet tijdens de zwangerschap de eetvoorkeuren van de baby? Wat krijgt een baby mee van stress en spanning?

Onze kennis over de ontwikkeling en leefwereld van baby’s en peuters groeit door de stroom aan inzichten uit het multidisciplinaire vakgebied ‘Infant Mental Health’, gebaseerd op meer dan een eeuw baby-onderzoek.

Maar hoe vinden we woorden om ervaringen te vertolken voor hen die zelf (nog) geen woorden hebben? Een houding van meervoudig kijken en het verdragen van ‘onzeker weten’ is daarbij onmisbaar. De kunstvorm die ons daarin bij uitstek in mee kan nemen is de poëzie. Daarom zal in deze tweede Miek de Langenlezing dieper verkend worden waarom juist deze kunstvorm op meerdere manieren heel dicht bij de vroege kindertijd staat.

Het zoeken en tasten van ouders en hun kindje om elkaar te leren kennen en begrijpen wordt wel vergeleken met een dans. Deze Miek de Langenlezing heeft daarom de opbouw van een (ca-)dans: inzichten uit de Infant Mental Health worden afgewisseld met gedichten over geboorte, baby’s en ouderschap. Zo ervaren we deze avond rijke, speelse en gelaagde beelden over die eerste belangrijke 1000 dagen in een mensenleven.

De titelzin is een dichtregel uit: ‘Ik wil’ van Eva Cox (2009)

Over de sprekers

Eveline Euser is orthopedagoog, GZ-psycholoog en Infant Mental Health (DAIMH)-specialist. Zij promoveerde in 2009 op een proefschrift over kindermishandeling, gehechtheid en trauma. Sinds 2016 werkt zij samen met het CCRA aan onderwerpen rond zeer jonge kinderen op het snijvlak van het juridische en het pedagogische.

Referent:
Chantal Mak, hoogleraar privaatrecht, Universiteit van Amsterdam.

De naam van een tweede referent volgt.

Hanneke van Eijken (moderator) is docent en onderzoeker Europees recht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij actief als dichter en in die hoedanigheid een van de stadsdichters van Utrecht.
Gerelateerde programma’s
08 12 23
Miek de Langen-lezing 2023 door Britta van Beers
De bescherming van kinderrechten op de internationale voortplantingsmarkt

Het aantal kinderen dat dankzij kunstmatige voortplanting wordt geboren neemt wereldwijd toe. IVF, kunstmatige inseminatie, draagmoederschap en sperma- en eiceldonatie bieden kansen aan wensouders. Tegelijkertijd zijn deze technieken inmiddels onderdeel geworden van een wereldwijde voortplantingsmarkt. Hoe kunnen de rechten van kinderen in deze hoogtechnologische, internationale en economische context worden beschermd? Britta van Beers spreekt de Miek de Langen-lezing 2023 uit.

Datum
Vrijdag 8 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
22 01 24
Een andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting
Nieuwe lichamelijkheid

Het wordt zwarte lichamen, vrouwenlichamen, dikke lichamen en depressieve lichamen niet gemakkelijk gemaakt in onze samenleving. Jenny Slatman, filosoof en auteur van het boek Nieuwe lichamelijkheid gaat in gesprek met Annemie Halsema, Jacqueline Kool en Alana Helberg-Proctor over de vraag wie zich hier nou eigenlijk moet aanpassen: het individu of de samenleving.

Datum
Maandag 22 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 12 23
Ken jezelf: een filosofische en literaire zoektocht

Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn? Is mijn woede soms ongepast? En is mijn schaamte altijd terecht? In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt Tinneke Beeckman aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur zich een aantal fundamentele vragen. Vanavond nemen we het ‘ik’ uit deze klassieke teksten onder de loep, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven?

Datum
Maandag 11 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25