Katie Roiphe
© Jason Andrew
SPUI25-lezing met Katie Roiphe

Disappointing the Feminists

Op 20 september geeft de Amerikaanse schrijfster Katie Roiphe in de Aula de jaarlijkse SPUI25-lezing. Daarna wordt zij geïnterviewd door schrijfster Niña Weijers.

In haar toespraak, ‘Disappointing the feminists’, onderzoekt Roiphe de gecompliceerde relatie van vrouwen met macht. Zij doorbreekt het taboe op de schijnbare discrepantie tussen de overtuiging van veel vrouwen en de manier waarop zij hun dagelijks leven leiden. Denk aan de relatie van Simone de Beauvoir met Jean Paul Sartre en haar ideeën over feminisme. Is het erg om in je werk sterk en succesvol te willen zijn maar je privé minder krachtig op te stellen, met name in relatie tot mannen? Waar komt deze ambivalentie vandaan? En wat verklaart de neiging van veel machtige vrouwen om hun eigen succes af te zwakken, zich kleiner te maken? Houden wij misschien meer van het idee van sterke vrouwen dan van sterke vrouwen zelf?

Katie Roiphe treedt in de voetsporen van illustere voorgangers als Philippe Claudel, Jeanette Winterson, Teju Cole, Stefan Hertmans, Philipp Blom, David van Reybrouck, A.S. Byatt en Karen Armstrong, die voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 met deze lezing openden.

Over de sprekers

Katie Roiphe (1968) is schrijfster en onderzoeker. Ze promoveerde aan Princeton University in de literatuurwetenschap en is directeur van de vakgroep Cultural Reporting and Criticism aan New York University. Ze schreef verschillende boeken, waaronder The Morning After: Sex, Fear, and FeminismIn Praise of Messy Lives: Essays en een roman: Still She Haunts Me. In 2017 verscheen het boek The Violet Hour, waarin zij de laatste levensdagen reconstrueert van beroemde denkers en schrijvers die weten dat zij gaan sterven. Haar essays en artikelen verschenen in onder meer The New York TimesThe Washington PostThe New YorkerThe Paris ReviewThe Wall Street JournalFinancial TimesHarper’sVogueEsquireSlate en Tin House. Ze woont in Brooklyn.

Niña Weijers (1987) debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs. De consequenties haalde bovendien de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Er verschenen vertalingen in onder andere Amerika, Frankrijk en Engeland. Ze schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Begin juni 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.

Lees hier de integrale vertaling van de lezing
Gerelateerde programma’s
14 11 22
Vierde SPUI25-jubileumlezing
Merlin Sheldrake over verweven leven, de verborgen wereld van schimmels

Hoe meer we over schimmels te weten komen, hoe meer we onze ideeën over de wereld en het leven moeten bijstellen, stelt Merlin Sheldrake in Verweven leven. Tijdens de vierde SPUI25-jubileumlezing gidst de Britse bioloog ons langs korstmossen, gist en psychedelica naar het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het ‘wood wide web’. Daaropvolgend brengen Ramsey Nasr en Calefax rietkwintet een virtuoze ode in poëzie en muziek aan het kleinste leven.

Datum
Maandag 14 nov 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Aula
13 10 22
Annual SPUI25 Lecture
The Role of the Writer – Witness or Commentator?

De veelbekroonde Amerikaanse auteur A.M. Homes onderzoekt in haar SPUI25-lezing de rol van de schrijver in de samenleving. Aan de hand van thema’s uit haar nieuwe boek De openbaring vraagt zij zich af: hoe schrijft een auteur fictie ten tijde van tumultueuze politieke en sociale polarisatie? Na haar lezing wordt A.M. Homes geïnterviewd door Margot Dijkgraaf.

Datum
Donderdag 13 okt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Aula
08 11 22
SPUI25-jubileumlezing door Andrea Wulf
Rebelse genieën

Individualisme, zelfbeschikking, vrijheid: het zijn centrale begrippen in onze maatschappij. Toch waren deze ideeën lange tijd niet vanzelfsprekend. Speciaal voor het 15-jarig jubileum van SPUI25 komt Andrea Wulf naar Amsterdam om te spreken over de wervelende geschiedenis van de eerste romantici en de uitvinding van het ‘zelf’, neergeschreven in haar nieuwe boek Rebelse Genieën.

Datum
Dinsdag 8 nov 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Aula