Katie Roiphe
© Jason Andrew
SPUI25-lezing met Katie Roiphe

Disappointing the Feminists

Op 20 september geeft de Amerikaanse schrijfster Katie Roiphe in de Aula de jaarlijkse SPUI25-lezing. Daarna wordt zij geïnterviewd door schrijfster Niña Weijers.

In haar toespraak, ‘Disappointing the feminists’, onderzoekt Roiphe de gecompliceerde relatie van vrouwen met macht. Zij doorbreekt het taboe op de schijnbare discrepantie tussen de overtuiging van veel vrouwen en de manier waarop zij hun dagelijks leven leiden. Denk aan de relatie van Simone de Beauvoir met Jean Paul Sartre en haar ideeën over feminisme. Is het erg om in je werk sterk en succesvol te willen zijn maar je privé minder krachtig op te stellen, met name in relatie tot mannen? Waar komt deze ambivalentie vandaan? En wat verklaart de neiging van veel machtige vrouwen om hun eigen succes af te zwakken, zich kleiner te maken? Houden wij misschien meer van het idee van sterke vrouwen dan van sterke vrouwen zelf?

Katie Roiphe treedt in de voetsporen van illustere voorgangers als Philippe Claudel, Jeanette Winterson, Teju Cole, Stefan Hertmans, Philipp Blom, David van Reybrouck, A.S. Byatt en Karen Armstrong, die voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 met deze lezing openden.

Over de sprekers

Katie Roiphe (1968) is schrijfster en onderzoeker. Ze promoveerde aan Princeton University in de literatuurwetenschap en is directeur van de vakgroep Cultural Reporting and Criticism aan New York University. Ze schreef verschillende boeken, waaronder The Morning After: Sex, Fear, and FeminismIn Praise of Messy Lives: Essays en een roman: Still She Haunts Me. In 2017 verscheen het boek The Violet Hour, waarin zij de laatste levensdagen reconstrueert van beroemde denkers en schrijvers die weten dat zij gaan sterven. Haar essays en artikelen verschenen in onder meer The New York TimesThe Washington PostThe New YorkerThe Paris ReviewThe Wall Street JournalFinancial TimesHarper’sVogueEsquireSlate en Tin House. Ze woont in Brooklyn.

Niña Weijers (1987) debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs. De consequenties haalde bovendien de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Er verschenen vertalingen in onder andere Amerika, Frankrijk en Engeland. Ze schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Begin juni 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.

Lees hier de integrale vertaling van de lezing
Gerelateerde programma’s
16 02 21
Over vrouwen en humor

Met een stropdas om in de Tweede Kamer heb je de lachers al gauw op je hand. Maar als je je als vrouw van humor bedient – zeker in het publieke of professionele domein – wordt je grap lang niet altijd met een lach beantwoord. Het wordt soms zelfs gezien als een gebrek aan expertise. Wat kan dit ons leren over wat wij verstaan onder humor? Waarom vinden we bepaalde dingen grappig en andere juist niet? En wie bepaalt eigenlijk wat grappig is?

Datum
Dinsdag 16 feb 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
12 11 20
Oorlogen en Oceanen

Hij is zoon van verzetsheld Bastiaan J. Ader en broer van kunstenaar Bas Jan Ader: Erik Ader schreef in ‘Oorlogen en oceanen’ over de bewogen geschiedenis van zijn familie en zijn eigen leven als diplomaat. Hij gaat over beide in gesprek met Niña Weijers, Jaap Hamburger en Frank Westerman (moderator).

Datum
Donderdag 12 nov 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
30 04 21
Refugees and Religion

The complex role of religion in the flight and accommodation of refugees is often overlooked or narrowed down to questions about the presumed backwardness of religious conflict or moral superiority of a welcoming culture. With the editors of Refugees and Religion we discuss the issue of religion from a broader, comparative and historical perspective, understanding religious refugees as an integral part of the modern world.

Datum
Vrijdag 30 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online