Tijd voor radicaliteit?

Jongeren in de politiek

‘Jongerenorganisaties op rechts én links zijn radicaler dan hun moederpartijen’, kopte Trouw eind 2020. Intussen neemt de politieke betrokkenheid onder jongeren toe. Houdt deze jonge, geëngageerde generatie er inderdaad ‘radicale’ ideeën op na? En wat betekent dat eigenlijk? Een kleine week voor de gemeenteraadsverkiezingen spreekt SPUI25 in Spe deskundigen en politiek actieve jongeren over jong radicalisme en de meerwaarde van politieke jongerenpartijen.

Tieners en twintigers hebben steeds vaker politieke ambities. Ze stellen zich verkiesbaar voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad, voegen zich bij politieke jongerenorganisaties en gaan geregeld de straat op voor thema’s die zij belangrijk vinden. Daarbij gaan ze in hun ideeën geregeld een stapje verder dan hun oudere politieke medemens. Botsingen – bijvoorbeeld tussen politieke jongerenorganisaties en hun moederpartijen – blijven dan niet altijd uit. Zo zette de SP in 2020 een aantal jonge ‘geradicaliseerde zoldercommunisten’ uit de partij en verbrak ze kort daarna de banden met de eigen jongerenafdeling, waar brede steun bleef bestaan voor de geroyeerde leden.

Is dit soort confrontaties nieuw of gaan jongerenpartijen nou eenmaal altijd ‘wat verder’ dan hun moederpartij? En is dat een meerwaarde van politieke jongerenorganisaties of schuilt er ook gevaar in? De jongerenredactie van SPUI25 in Spe legt deze en andere vragen voor aan onder meer Luna Koops, Nugah Shrestha, Kyra van Rossum en Daniël van Duijn. Samen gaan we op zoek naar de plek die jongeren en hun (‘radicale’) ideeën innemen in de politiek.

 

Over de sprekers

Nugah Shrestha is als Junior Docent werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies. Hij behaalde zijn Research Master Urban & Economic Geography aan de Universiteit Utrecht. Op zijn Instagram-account @politieke_jongeren probeert hij jongeren bewust te maken over ongelijkheid, racisme, de klimaatcrisis en vele andere maatschappelijke vraagstukken. Als freelance journalist schreef hij voor Vrij Nederland en OneWorld. Verder was hij betrokken bij de oprichting van de jongerenorganisatie van BIJ1 in 2018.

Kyra van Rossum studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar studie heeft zij een bijbaan bij een advocatenkantoor in Amsterdam, en werkt ze bij een rechtswinkel voor strafrechtzaken. Daarbij is zij bestuurslid Politiek & Voorlichting van de JOVD Amsterdam en omstreken.

Daniël van Duijn is ingenieur en docent aardrijkskunde op een VMBO-school. Na een bachelor politicologie studeerde hij regie documentaire aan de filmacademie. Daarna deed hij een master Metropolitan Analysis Design Engineering en studeerde af op het onderwerp tijdsdiversiteit. Na zijn studie richtte Daniël een politieke partij op: LEF – Voor de Nieuwe Generatie, zodat de jeugd en de verbeeldingskracht een stem aan tafel krijgen. Naast deze activiteiten schrijft Daniël zijn debuut Leven na de Boomers bij BOT Uitgevers.

Janette Bosma is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en kandidaat-raadslid voor de Partij voor de Dieren in Groningen. Na haar bachelor Nederlands heeft ze de Research Master Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht afgerond. Tijdens haar studie was ze al actief voor PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. Ze vindt het belangrijk dat jongeren betrokken worden bij politieke besluitvorming en zich gerepresenteerd voelen.

Roderik Rekker is politicoloog en psycholoog. In 2016 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over onder meer de ontwikkeling van politieke opvattingen bij jongeren. Momenteel doet hij onderzoek naar generatieverschillen in stemkeuze (VENI 2019, UvA) en naar politieke polarisatie over feiten en wetenschap (Göteborgs universitet, Zweden). Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was hij co-coördinator van het Nationaal Kiezersonderzoek, waarin onder andere onderzocht werd wat kiezers motiveerde om hun stem op een bepaalde partij uit te brengen. Ook doceerde hij eerder onderzoeksmethoden aan de UvA. Rekker treedt op in de media als deskundige op het gebied van politiek, polarisatie en jongeren.

Eva Hofman is journalist bij De Groene Amsterdammer, waar ze schrijft over technologie en het internet. Eerder was ze politiek verslaggever voor onder meer ANP. De afgelopen jaren schreef zij veel over de conflicten tussen de moederpartijen en de jongerenpartijen van de PvdD en SP.

Gerelateerde programma’s
23 06 21
Onze poreuze grenzen in de digitale revolutie
Waar begin en eindig ik?

Vandaag de dag ontkom je niet aan het bestaan van het internet, ook als je ervoor kiest jezelf er niet te manifesteren. SPUI25 in Spe vraagt zich af wat die alomtegenwoordigheid betekent voor ons zelfbegrip en onze zelfexpressie. Het internet en ik, wie creëert wie?

Datum
Woensdag 23 jun 2021 17:00 uur
Locatie
Online
06 05 21
een routekaart
De toekomst van vakantie

Vakantie doet iets met ons persoonlijk; ze biedt een verrijkende, rustgevende breuk met het alledaagse. Collectieve vakantie doet iets met de wereld; ze vervuilt, verdrukt en commodificeert. Hoe conflicteren deze effecten van toeristische recreatie met elkaar, en hoe brengen we ze weer in balans?

Datum
Donderdag 6 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
25 02 21
Roofkunst in Nederland
Sporen van kolonialisme

Roofkunst is een belangrijk vraagstuk waar de afgelopen decennia (inter)nationaal steeds meer aandacht naar uitgaat. In Nederland adviseerde een onafhankelijke adviescommissie vorig jaar minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de staat van roofkunst in Nederland. Hoe nu verder?

Datum
Donderdag 25 feb 2021 20:00 uur
Locatie
Online