© Fotopersbureau De Boer

De auteur leeft: Hannes Meinkema!

In november 2022 overleed schrijver, dichter en literatuurwetenschapper Hannes Meinkema, waarna haar feministische cultroman En dan is er koffie (1976) snel herdrukt werd. Ze schreef echter heel veel meer: romans, essays, poëzie, thrillers, en met Ethel Portnoy richtte ze in 1978 het tijdschrift Chrysallis op, waar vrouwelijke auteurs voorrang genoten. Tijdens De auteur leeft: Hannes Meinkema! gaan liefhebbers en kenners van Meinkema’s werk met elkaar in gesprek over wat haar werk zo goed maakt en waarom het gelezen dient te worden.

De Nederlandstalige literatuur is notoir goed in het vergeten van haar overleden schrijvers. Hun werk wordt niet echt meer gelezen en verdwijnt al snel uit druk, misschien op dat ene belangrijke boek na. Dat creëert ten onrechte het beeld dat de Nederlandse literatuurgeschiedenis de hedendaagse lezer weinig te bieden heeft. In de serie De auteur leeft willen Jesse van Amelsvoort en Aafje de Roest dat beeld kantelen. Dat doen zij door met vier gasten te bespreken wat het werk van telkens één schrijver of dichter uit het Nederlandse taalgebied voor hen betekent. Waarom moeten wij dit werk in de 21ste eeuw blijven lezen? Wat is er zo mooi aan?

Vandaag is dat Hannes Meinkema, auteur van een breed politiek geëngageerd oeuvre. Ze bereidde de weg voor andere vrouwen in de literatuur, schreef Iris Pronk in een in memoriam in Trouw: hoog tijd om verder te kijken dan En dan is er koffie. Van Amelsvoort en De Roest gaan met een drietal kundige lezers in gesprek over dit rijke oeuvre.

Over de sprekers

Jesse van Amelsvoort is docent moderne Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In november 2021 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over hedendaagse minderheidsliteratuur in Europa. Hij is redacteur van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur en is lid van de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds.

Aafje de Roest promoveert aan de Universiteit Leiden op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Zij concentreert zich op hedendaagse Nederlandse hiphop. Ze is een van de Faces of Science van NEMO en de KNAW, lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds en bedenker van de trending hashtag #wijzijnneerlandici.

Maaike Meijer is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. In 2011 verscheen haar biografie van de dichter M. Vasalis en in 2018 Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek, genomineerd voor de Book Spot Prijs. In 2023 verscheen Radeloze helden. De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film.

Daan Borrel debuteerde in 2018 met het essayistische memoir Soms is liefde dit (De Bezige Bij). Het boek werd genomineerd voor de Socratesbeker. In 2020 volgde Het jaar van het nieuwe verhaal; de eerste roman die de duur heeft van één vrouwelijke, maandelijkse cyclus. Ook verscheen in 2020 Krabben, van vrouw tot vrouw, waarin Borrel samen met journalist Milou Deelen onderzoekt hoe vrouwen elkaar kunnen bevrijden in plaats van kleineren. Naast boeken publiceert Borrel met regelmaat intieme en feministische essays over seksualiteit, lichamelijkheid en moderne verschijnselen in onder andere NRC Handelsblad, Trouw, ELLE en Revisor.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
04 12 23
De auteur leeft: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) was een prominente Nederlandse schrijver, journalist en feminist. Op haar debuut Buitenstaanders (1983) volgde een lange reeks stuk voor stuk veelgelezen romans, verhalen en essays. Dorrestein schreef over rafelrandjes en taboes, over de strakke maatschappelijke normen waar vooral vrouwen aan moeten voldoen. Tijdens De auteur leeft: Renate Dorrestein gaan liefhebbers en kenners van Dorresteins werk met elkaar in gesprek over wat haar goed zo goed maakt en waarom haar werk sinds de jaren tachtig inspireert.

Datum
Maandag 4 dec 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
03 04 23
Helga Ruebsamen is niet dood!

Het bekendste boek van Helga Ruebsamen (1934-2016) is ongetwijfeld Het lied en de waarheid (1997). In deze roman schrijft ze over opgroeien in vooroorlogs Indië en leven in koud naoorlogs Nederland, een overgang die ze aan den lijve ondervonden had. Tijdens Helga Ruebsamen is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Ruebsamens werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 3 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 10 23
Bea Vianen is niet dood!

Bea Vianen (1935-2019) was een van de belangrijkste Surinaams-Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Haar romans Suriname, ik ben (1969) en Strafhok (1971) werden onlangs heruitgegeven en bereikten een enthousiast nieuw lezerspubliek. Tijdens Bea Vianen is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Vianens werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 9 okt 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25