© Merlijn Doomernik

De auteur leeft: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) was een prominente Nederlandse schrijver, journalist en feminist. Op haar debuut Buitenstaanders (1983) volgde een lange reeks stuk voor stuk veelgelezen romans, verhalen en essays. Dorrestein schreef over rafelrandjes en taboes, over de strakke maatschappelijke normen waar vooral vrouwen aan moeten voldoen. Tijdens De auteur leeft: Renate Dorrestein gaan liefhebbers en kenners van Dorresteins werk met elkaar in gesprek over wat haar goed zo goed maakt en waarom haar werk sinds de jaren tachtig inspireert.

De Nederlandstalige literatuur is notoir goed in het vergeten van haar overleden schrijvers. Hun werk wordt niet echt meer gelezen en verdwijnt al snel uit druk, misschien op dat ene belangrijke boek na. Dat creëert ten onrechte het beeld dat de Nederlandse literatuurgeschiedenis de hedendaagse lezer weinig te bieden heeft. In de serie De auteur leeft willen Jesse van Amelsvoort en Aafje de Roest dat beeld kantelen. Dat doen zij door met vier gasten te bespreken wat het werk van telkens één schrijver of dichter uit het Nederlandse taalgebied voor hen betekent. Waarom moeten wij dit werk in de 21ste eeuw blijven lezen? Wat is er zo mooi aan?

Vandaag is dat Renate Dorrestein, auteur van romans, essays en columns. Van Buitenstaanders tot Ontaarde moeders, van Een hart van steen tot Weerwater: Het druipt van de gotiek, de horror, de doorbroken taboes en bovenal de menselijkheid in haar oeuvre. Samen met auteurs en lezers Iris Pronk, Fleur Speet en Manon Uphoff gaan Van Amelsvoort en De Roest in gesprek over dit rijke oeuvre.

Over de sprekers

Iris Pronk is journalist bij Trouw, waar ze onder meer chef Kunst was. Momenteel is zij redacteur Boeken bij het zaterdagsmagazine Tijdgeest. Voor uitgeverij Querido werkt ze aan een biografie van Renate Dorrestein. Eerder publiceerde ze bij Querido Waarom ik geen strenge moeder ben (terwijl ik dat wel zou willen zijn) en Schrijven doe je zo. Pronk studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en studeerde af op lust en liefde in het werk van Louis Couperus.

Fleur Speet is recensent en fotograaf. Zij werkte onder meer voor Het Financieele Dagblad, NRC en De Morgen. Ze is initiatiefnemer van het schrijverscollectief Fixdit en doet momenteel onderzoek naar het leven van Maria Tesselschade Roemers Visscher.

Manon Uphoff is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Haar meest recente boek, Vallen is als vliegen (2019), stond op de shortlists van de Bookspot Literatuurprijs, de Opzij Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Uphoff is initiatiefnemer van schrijverscollectief Fixdit.

Jesse van Amelsvoort is docent moderne Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In november 2021 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over hedendaagse minderheidsliteratuur in Europa. Hij is redacteur van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur en is lid van de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds.

Aafje de Roest promoveert aan de Universiteit Leiden op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Zij concentreert zich op hedendaagse Nederlandse hiphop. Ze is een van de Faces of Science van NEMO en de KNAW, lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds en bedenker van de trending hashtag #wijzijnneerlandici.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
22 05 23
Doeschka Meijsing is niet dood!

Een bewonderde ander en, vooral, een kwetsbaar, ironisch en fantasievol hoofdpersonage wandelen door het werk van Doeschka Meijsing (1947-2012). Haar omvangrijke literaire oeuvre omvat geweldige romans, poëzie en essays, maar tegenwoordig leest men waarschijnlijk vooral haar laatste roman Over de liefde. Tijdens Doeschka Meijsing is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Meijsings werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 22 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 04 23
Helga Ruebsamen is niet dood!

Het bekendste boek van Helga Ruebsamen (1934-2016) is ongetwijfeld Het lied en de waarheid (1997). In deze roman schrijft ze over opgroeien in vooroorlogs Indië en leven in koud naoorlogs Nederland, een overgang die ze aan den lijve ondervonden had. Tijdens Helga Ruebsamen is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Ruebsamens werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 3 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 10 23
Bea Vianen is niet dood!

Bea Vianen (1935-2019) was een van de belangrijkste Surinaams-Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Haar romans Suriname, ik ben (1969) en Strafhok (1971) werden onlangs heruitgegeven en bereikten een enthousiast nieuw lezerspubliek. Tijdens Bea Vianen is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Vianens werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 9 okt 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25