Zorgen over zorgen
Hoe leidt de onderwaardering van zorg tot de ongelijke verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse samenleving? Op welke manieren schaadt deze ongelijkheid ons allen? En wat zijn mogelijke alternatieven voor gelijke en duurzame zorgconstructies?
Vandaag de dag studeren en werken vrouwen meer dan voorgaande generaties. Volgens sommigen is dit een vooruitgang die nog verder moet worden aangejaagd. Zo roept de recente overheidscampagne ‘Wil je werken, laat het merken’ Nederlandse vrouwen – in dit verband ook wel ‘deeltijdprinsesjes’ genoemd – op om meer te werken en zo hun financiële positie te versterken. Deze campagne gaat voorbij aan dat wat veel vrouwen doen wanneer ze niet op hun werk zijn: koken, opruimen, schoonmaken, zorgen voor kinderen, ouders en naasten. Kortom: dan werken ze óók – ze krijgen er alleen niet voor betaald. In Nederland zijn de zorgtaken in de meeste heteroseksuele relaties ongelijk verdeeld. Een ongelijkheid die niet alleen vrouwen schaadt, maar ook mannen: zij lopen zo de betekenisvolle kanten van zorg mis.
Waar zit de bottleneck in dit systeem? Moet zorg voor kinderen en naasten toegankelijker en gratis worden, zodat ook vrouwen voltijds kunnen werken? Zou het helpen als we zorg gaan zien als een vitaal orgaan van onze samenleving, waar zowel vrouwen als mannen tijd en geld voor krijgen? SPUI25 in Spe gaat op zoek naar de beleving en waardering van zorg in de Nederlandse maatschappij, en hoe dit verband houdt met de ongelijke verdeling van zorgtaken. Ook richten wij ons op de toekomst van zorg: wat voor wegen kunnen onconventionele vormen van samenleven en alternatieve genderrollen ons bieden richting gelijke en duurzame zorgconstructies?
Over de sprekers
Anja Meulenbelt is schrijfster, politica, activiste en feministe. Haar meest actuele boeken zijn Alle moeders werken al (Mazirel Pers) en Klassenstrijd in deze tijd. Een pleidooi voor vernieuwing (Starfish Books).
Lotte Houwink ten Cate is historicus en schrijver. In september verdedigt ze haar proefschrift over de strijd tegen seksueel geweld en de tweede feministische golf aan Columbia University in New York. Ze schrijft essays over seks, feministische politiek en moederschap voor NRC en de Volkskrant. Ze werkt aan een boek over de historische en hedendaagse frictie tussen feminisme en heteroseksualiteit, dat bij De Bezige Bij zal verschijnen.
Jetske Brouwer is als promovendus binnen de filosofie verbonden aan de Amsterdam School for Cultural Analysis waar zij werkt aan een proefschrift over (eco)feministische zorg en klimaatrechtvaardigheid. Zij is daarnaast programmamaker bij SPUI25 en redacteur van de Nederlandse Boekengids.
Tim Gouw was voor zijn eigen bedrijf vaak van huis. Na zijn besluit om thuisblijfvader te worden verhuisde hij met zijn gezin naar Spanje. Daar woont hij nu met zijn fulltime werkende vrouw en kinderen in een dorp vlakbij Barcelona. Hij schreef het boek De thuisblijfvader: waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen over zijn keuze om fulltime thuis te blijven. Daarnaast maakt Gouw om de week de podcast Papa Moet Het Doen en schrijft en spreekt hij over het ouderschap en de rolverdeling die daarbij komt kijken.