relationship-154725_960_720
Onbegrensd

De tweeheid voorbij

Mens óf dier, man óf vrouw, mentaal óf fysiek: tweeheid ligt besloten in het westerse denken en heeft haar wortels in de fundamenten van onze taal. De tweeheid schept orde, dwingt ons te kiezen tussen het een of ander – maar willen of kunnen we die keuze wel altijd maken? Steeds luider klinkt het protest tegen dichotomieën die ons begrenzen. Is het mogelijk de tweeheid achter ons te laten?

Zoals Plato en Aristoteles hun denken structureerden en zoals Genesis aanvangt met de scheiding van licht en donker, zo delen we in het Westen de wereld nog altijd in. Maar brengt die ordening niet het gevaar van onderdrukking met zich mee, bijvoorbeeld in ons denken over gender?

In dit programma zullen schrijvers, wetenschappers en kunstenaars ons met nieuwe ogen laten kijken. Vanuit hun eigen disciplines reflecteren zij op zwart-wit denken en de mogelijkheden die alle kleuren en mogelijkheden van het spectrum kunnen bieden. Zij verkennen ook de grenzen daarvan; zo wordt in de psychologie de toepassing van een concept als het ‘autismespectrum’ als verouderd en ineffectief beschouwd. Met elkaar en de zaal zullen de sprekers tijdens deze avond de grote tocht van dichotomie naar spectrumdenken verkennen.

Over de sprekers

Mounir Samuel is een Egyptisch-Nederlandse politicoloog, auteur van tien boeken waaronder als laatste titel God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims en veelvuldig bekroond journalist voor De Groene Amsterdammer. In maart ging zijn eerste grote solovoorstelling En toen schiep God Mounir in première. Een hedendaags scheppingsverhaal waarin hij op zoek gaat naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. Voor meer info en speeldata.

Jannah Loontjens is schrijver en filosoof. Ze schrijft romans, dichtbundels en essayboeken. In haar essaybundels Mijn leven is mooier dan literatuur en Roaring Nineties vermengde zij autobiografie met filosofie. Haar recentste romans Misschien wel niet en Wie weet zijn geëngageerde romans, waarin zij onze samenleving een spiegel voorhoudt. Haar werk werd naar het Deens en Hongaars vertaald.

Arthur Eaton is psycholoog en filosoof. Hij werkt in een praktijk in Haarlem en publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer, NRC en de Nederlandse Boekengids.

Gijsje Heemskerk is beeldend kunstenaar en filosoof. Zij studeerde Wijsbegeerte en Arts and Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie heeft ze zich voornamelijk verdiept in het posthumanisme en kunst en dieren. Haar werk bestaat onder andere uit teksten, performances, sculpturen, tekeningen en schilderijen en verwijst naar folklore, ‘outsider art’ en kindertekeningen. Dit is onder meer gepresenteerd in het Zeeuwsmuseum (Middelburg), Nieuw Dakota (Amsterdam) en Expoplu (Nijmegen).

Moderator: Jetske Brouwer

Gerelateerde programma’s
11 02 19
Onbegrensd
De intelligentie van planten

Eeuwenlang dachten wij dat alleen de mens beschikte over gevoel en intelligentie. Planten en dieren waren van een andere orde. Dit beeld is aan het kantelen: steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook planten intelligent zijn. Tijdens dit derde programma in de reeks ‘Onbegrensd’ bespreken wetenschappers en kunstenaars de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten

Datum
Maandag 11 feb 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 05 18
Onbegrensd
De vervagende scheidslijn tussen mens en dier

In dit tweede programma in de reeks ‘Onbegrensd’ buigen wij ons over de vervagende grenzen tussen mens en dier. Sinds de opkomst van dierenactivisme in de jaren zeventig van de vorige eeuw worden de concepten ‘mens’ en ‘dier’ ontdaan van de vanzelfsprekendheid die zij eeuwenlang hadden. Hoe verhouden wij ons tot het dier?

Datum
Donderdag 24 mei 2018 20:00 uur
Locatie
SPUI25