20190211_planten
Onbegrensd

De intelligentie van planten

Eeuwenlang dachten wij dat alleen de mens beschikte over gevoel en intelligentie. Planten en dieren waren van een andere orde. Dit beeld is aan het kantelen: steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook planten intelligent zijn. Tijdens dit derde programma in de reeks ‘Onbegrensd’ bespreken wetenschappers en kunstenaars de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten

In dit programma kijken we met onderzoekers en kunstenaars naar de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten. Zo hebben zij, naast de vijf zintuigen van de mens, nog minstens vijftien andere zintuigen. Ze observeren dingen die wij niet kunnen waarnemen, communiceren onderling en geven met hun netwerk aan wortels informatie aan elkaar door. Ze reageren op donker en licht. Vleesetende planten weten dat ze hun bloem wel moeten dichtklappen bij een insect en niet bij iets anders dat op ze neerstrijkt. Ook ervaren planten stress. Hoeveel voelen en ervaren planten precies van de wereld om hen heen? Wat kunnen we in de toekomst met deze nieuwe kennis? En wat betekent dit voor onze omgang met planten?

Over de sprekers

Lisa van Casand is kunstenaar. In 2017 won zij de Heden Startprijs. In haar werk komen onderzoek en kunst samen. de serie Fluorescent Signals, 2017 experimenteert Casand met metingen van het stressniveau van planten in situaties waarin ze niet optimaal kunnen functioneren.

Martijn Rep is hoogleraar Fytopathologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van de Universiteit van Amsterdam. Rep doet onderzoek naar de interactie tussen planten en pathogenen (fytopathologie).

Moderatie: Nadine Böke.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25