De intelligentie van planten
Eeuwenlang dachten wij dat alleen de mens beschikte over gevoel en intelligentie. Planten en dieren waren van een andere orde. Dit beeld is aan het kantelen: steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook planten intelligent zijn. Tijdens dit derde programma in de reeks ‘Onbegrensd’ bespreken wetenschappers en kunstenaars de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten
In dit programma kijken we met onderzoekers en kunstenaars naar de voor ons nog grotendeels verborgen wereld van de intelligentie van planten. Zo hebben zij, naast de vijf zintuigen van de mens, nog minstens vijftien andere zintuigen. Ze observeren dingen die wij niet kunnen waarnemen, communiceren onderling en geven met hun netwerk aan wortels informatie aan elkaar door. Ze reageren op donker en licht. Vleesetende planten weten dat ze hun bloem wel moeten dichtklappen bij een insect en niet bij iets anders dat op ze neerstrijkt. Ook ervaren planten stress. Hoeveel voelen en ervaren planten precies van de wereld om hen heen? Wat kunnen we in de toekomst met deze nieuwe kennis? En wat betekent dit voor onze omgang met planten?
Over de sprekers
Lisa van Casand is kunstenaar. In 2017 won zij de Heden Startprijs. In haar werk komen onderzoek en kunst samen. de serie Fluorescent Signals, 2017 experimenteert Casand met metingen van het stressniveau van planten in situaties waarin ze niet optimaal kunnen functioneren.
Martijn Rep is hoogleraar Fytopathologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van de Universiteit van Amsterdam. Rep doet onderzoek naar de interactie tussen planten en pathogenen (fytopathologie).
Moderatie: Nadine Böke.