Amsterdam Centre for European Studies

ACES

Het Amsterdam Centre for European Studies (ACES) is een interdisciplinair expertisecentrum voor het hedendaagse Europa, de Europese Unie en haar lidstaten.

ACES richt zich op grote maatschappelijke uitdagingen in een Europese context, met onderzoeksthema’s die variëren van duurzaamheid tot het bevorderen van economische groei, en van migratie en integratie tot privacy en toezicht. ACES pakt ook actuele kwesties aan die betrekking hebben op de dynamiek en richting van het hedendaagse Europa, zoals de opkomst van populisme, euroscepsis en identiteitspolitiek, de toekomst van de eurozone en de uitdagingen die onliberale democratieën vormen voor de rechtsstaat.

Met SPUI25 organiseert ACES verschillende reeksen, zoals de Virtual Visions of Europe over de Europese respons op de coronacrisis en European Politics in Transition, over de ontwikkelingen in de contemporaine Europese politiek. In deze programma’s gaan wetenschappers in discussie met elkaar alsook journalisten, commentatoren en mensen ‘uit het veld’. Daarbij wordt Europa niet bestudeerd als ware het een eiland.

Zo organiseerden ACES en SPUI25 vlak na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2020 het programma ‘The US Presidential Elections. Implications for Europe’, waar werd onderzocht wat de impact en uitkomst van deze verkiezingen voor de Europese politiek zouden behelzen. In een levendig debat tussen wetenschappers, journalisten en Amerika-specialisten bespraken we welke gevolgen deze spannende uitverkiezing zou hebben op onder meer de polarisatie en complottheorieën die zich in Europa aftekenen.