Verhalen over vooroorlogse bewoners

Joodse huizen

De belangstelling voor het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De boekenreeks Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Voorafgaand aan de Dodenherdenking wordt voorgelezen uit het nieuwe deel.

In de afgelopen jaren is er bij de Amsterdamse Boekhandel Van Rossum in de Beethovenstraat een traditie ontstaan waarbij er, voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei, wordt voorgelezen uit het nieuwe deel van de boekenreeks Joodse Huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners, om daarna samen naar de herdenking op de Apollolaan te wandelen. In de huidige omstandigheden is dit helaas niet mogelijk, dus lezen drie auteurs in dit online programma voor uit het zevende deel van deze almaar monumentaler wordende boekenreeks. De presentatie is in handen van Frits Rijksbaron, bedenker van de Joodse-huizenposteractie, die uiteindelijk tot deze boekenreeks leidde.

Ook in dit deel spelen de verhalen verspreid over heel Nederland: Amsterdam natuurlijk, maar ook Apeldoorn, Groningen, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle zijn het toneel van deze episode in de vaderlandse geschiedenis. Het gaat over een arts in Amsterdam-Zuid en over een psychiater in het Apeldoornsche Bosch, over een zanger en over een voorzanger, over een hoedenmaakster en over een schoenmaker. Over kunstenares Fré Cohen en over een familie van musici. Over een slager, een poelier, een veehandelaar. Over de stichter van een puddingfabriek. Over doorsnee-Nederlanders uit alle lagen van de bevolking.

Over de sprekers

Ivo Weyel is freelance publicist, hij schrijft over het goede leven in binnen- en buitenlandse media. In maart 2018 verscheen bij Atlas Contact zijn debuut Oorlogszoon, dat inmiddels al drie keer werd herdrukt.

Claudia Carli is projectleider voor het educatieve project ‘Oorlog In Mijn Buurt’: een ontmoetings- en onderwijsprogramma dat ouderen en kinderen dichter bij elkaar brengt rondom persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze woont samen met haar man en dochter in Amsterdam. In 2019 verscheen haar eerste boek Zoo lang ik hoop te leven bij uitgeverij De Boekerij.

Govert van Brakel werkte jarenlang als journalist en presentator bij de radio (o.a. Langs de lijn, Met het oog op morgen en De perstribune). In 2019 verscheen zijn boek Moet je horen… Verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio.

Pauline Micheels is historicus en schrijver. Zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Muziek in de schaduw van het Derde Rijk. De Nederlandse symfonie-orkesten 1933-1945. Zij werkte op het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu NIOD) en in het universitair- en middelbaar onderwijs. Sinds 24 jaar is zij als zelfstandig publiciste werkzaam.

Frits Rijksbaron (moderator) is reclametekstschrijver en conceptontwikkelaar. Hij werkt als zelfstandig ondernemer, met als opdrachtgevers reclamebureaus en adverteerders. In 2011 bedacht hij de Joodse-huizenposteractie die uiteindelijk resulteerde in het boek Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners.

Gerelateerde programma’s
28 01 21
Interview met Arnon Grunberg
Joodse literatuur en het naoorlogse Europa

Aan de vooravond van de internationale conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ spreken we met schrijver Arnon Grunberg over de rol die vormen van joodse literatuur hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na 1945.

Datum
Donderdag 28 jan 2021 16:00 uur
Locatie
Online
30 10 19
Over de dynamiek tussen historisch onderzoek en publiek debat
Bezetting en beeld

Historici beschrijven het verleden bij voorkeur in al zijn schakeringen en ambivalenties. Maar in het publieke domein laten sentimenten, met name waar het gaat om de bezettingsjaren, soms weinig ruimte voor nuance. Doen eenduidige oordelen over het bezette verleden afbreuk aan de mogelijkheid ermee in het reine te komen?

Datum
Woensdag 30 okt 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 05 17
De verbeelding van de Holocaust in graphic novels

In de graphic novel Maus van Art Spiegelman gaat de tekenaar op bezoek bij zijn vader, die als Poolse Jood de vernietigingskampen overleefde. De Nazi’s zijn in deze bestseller als katten weergegeven, de Joden als muizen. In deze metafoor wordt het onnoembare, het onvoorstelbare van de holocaust goed verbeeld. Wat voegen graphic novels toe aan het herdenken van de Holocaust? En hoe kan dit materiaal ingezet worden voor educatie?

Datum
Donderdag 4 mei 2017 17:00 uur
Locatie
SPUI25