© Anni Roenkae via Pexels
De Beauvoir, Paglia en Peterson

Macht, seks en mythe

In De tweede sekse verklaart Simone de Beauvoir de hardnekkigheid van asymmetrische machtsverhoudingen tussen de seksen uit onderliggende mythische verhalen en voorstellingen. Maar daaraan voegt ze toe dat deze ‘dromen van de mensheid’ historisch bepaald zijn, en dus veranderlijk. Volgens Camille Paglia en Jordan Peterson echter zijn de dominante mythen over macht, seks en sekse tijdloos en onontkoombaar. In haar lezing onderzoekt Karen Vintges een aantal invloedrijke theorieën over seks en seksenverhoudingen.

Volgens de antropoloog Claude Lévi-Strauss is een asymmetrische machtsverhouding tussen de seksen constitutief voor alle maatschappijen. In De tweede sekse (1949) historiseert en bekritiseert Simone de Beauvoir Levi-Strauss’ bevindingen: ze betoogt dat de onderdrukking van vrouwen een fase in de geschiedenis is die de mensheid uiteindelijk achter zich zal laten. Vandaag de dag zien we echter steeds meer bewegingen in tegenovergestelde richting, zoals de opkomst van een nieuw politiek masculinisme in verschillende delen van de wereld, het ontstaan van transnationale netwerken van vrouwenhandel en een nieuwe nadruk op gezinswaarden en de traditionele rol van de vrouw. Waar volgens Simone de Beauvoir de dominante mythen over macht, seks en sekse historisch bepaald zijn, en dus veranderlijk, zijn deze mythen volgens Camille Paglia en Jordan Peterson tijdloos en onontkoombaar, en vormen ze de ‘waarheid van de geschiedenis’. Deze avond buigt Karen Vintges zich over deze theorieën.

Over de spreker

Karen Vintges is Associate Researcher bij het Amsterdam Institute for Humanities Research aan de FGw, UvA. Ze publiceerde onder andere Philosophy as Passion. The Thinking of Simone de Beauvoir (1992), Feminism and the Final Foucault (red. met D. Taylor, 2004) en A New Dawn for the Second Sex. Women’s Freedom Practices in World Perspective (2017).

Gerelateerde programma’s
20 11 24
Denken in het donker
Het feminisme van Greta Gerwig

Greta Gerwigs Barbie was dé bioscoophit van 2023. Deze baanbrekende blockbuster werd het middelpunt van maatschappelijke debatten over gender, feminisme en media. Want wat is nu eigenlijk het feminisme dat Barbie vertegenwoordigt? Naar aanleiding van het verschijnen van Denken in het donker met Greta Gerwig gaan we in gesprek over Gerwigs ideeën over feminisme, mannelijkheid en sociale macht.   

Datum
Woensdag 20 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
24 10 24
A Conversation with Oyèrónkẹ́ Oyěwùmí
Disrupting Colonial Practices of Gender

Professor Oyèrónkẹ́ Oyěwùmí offers a transformative perspective on gender, challenging Western ideas and its global application. The pioneering sociologist will dive into her most influential research, discussing how African perspectives can reshape our understanding of gender, women’s rights, and knowledge production. 

**This program is fully booked, the livestream is available on this page**

Datum
Donderdag 24 okt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 11 24
Een programma van SPUI25 in Spe
Het mysterie van de cyclus: van onwetend ongesteld naar baarmoeder bewust

Hoewel de helft van de wereldbevolking direct te maken krijgt met de menstruatiecyclus, bestaat er een gebrek aan kennis en bewustzijn over de cyclus en hoe deze ons leven beïnvloedt. SPUI25 in Spe verkent het mysterie van de cyclus en weerlegt mythes over de menstruatie en menopauze, op weg van onwetend ongesteld naar baarmoeder bewust!

Datum
Woensdag 20 nov 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25