© Anni Roenkae via Pexels
De Beauvoir, Paglia en Peterson

Macht, seks en mythe

In De tweede sekse verklaart Simone de Beauvoir de hardnekkigheid van asymmetrische machtsverhoudingen tussen de seksen uit onderliggende mythische verhalen en voorstellingen. Maar daaraan voegt ze toe dat deze ‘dromen van de mensheid’ historisch bepaald zijn, en dus veranderlijk. Volgens Camille Paglia en Jordan Peterson echter zijn de dominante mythen over macht, seks en sekse tijdloos en onontkoombaar. In haar lezing onderzoekt Karen Vintges een aantal invloedrijke theorieën over seks en seksenverhoudingen.

Volgens de antropoloog Claude Lévi-Strauss is een asymmetrische machtsverhouding tussen de seksen constitutief voor alle maatschappijen. In De tweede sekse (1949) historiseert en bekritiseert Simone de Beauvoir Levi-Strauss’ bevindingen: ze betoogt dat de onderdrukking van vrouwen een fase in de geschiedenis is die de mensheid uiteindelijk achter zich zal laten. Vandaag de dag zien we echter steeds meer bewegingen in tegenovergestelde richting, zoals de opkomst van een nieuw politiek masculinisme in verschillende delen van de wereld, het ontstaan van transnationale netwerken van vrouwenhandel en een nieuwe nadruk op gezinswaarden en de traditionele rol van de vrouw. Waar volgens Simone de Beauvoir de dominante mythen over macht, seks en sekse historisch bepaald zijn, en dus veranderlijk, zijn deze mythen volgens Camille Paglia en Jordan Peterson tijdloos en onontkoombaar, en vormen ze de ‘waarheid van de geschiedenis’. Deze avond buigt Karen Vintges zich over deze theorieën.

Over de spreker

Karen Vintges is Associate Researcher bij het Amsterdam Institute for Humanities Research aan de FGw, UvA. Ze publiceerde onder andere Philosophy as Passion. The Thinking of Simone de Beauvoir (1992), Feminism and the Final Foucault (red. met D. Taylor, 2004) en A New Dawn for the Second Sex. Women’s Freedom Practices in World Perspective (2017).

Gerelateerde programma’s
12 06 23
Onzichtbare macht. Gendergeweld in de praktijk van de wetenschap

Gender en geweld zijn nauw verweven, zoals feministen al sinds jaar en dag signaleren. Toch werden we in 2017 opnieuw wakker geschud door #MeToo en zijn we inmiddels enkele jaren, vele schandalen en dito momenten van publieke verbijstering verder. In Voorbij de verbijstering. Over gender en geweld belichten de redacteuren met bijdragen van journalisten, wetenschappers en kunstenaars de diepe wortels van gendergerelateerd geweld in onze cultuur, en de vele gedaantes die dit kan aannemen. Tijdens dit programma bespreken o.a. Renée Römkens en Sarah Bracke de wetenschappelijke kant hiervan: de rol van gendergeweld in de praktijk van de wetenschap.

Datum
Maandag 12 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
14 03 23
Een programma over intersekse
De I in LHBTQIA+

For Your Information (FYI) is een programma over intersekse, de I in LHBTQIA+. Intersekse betekent dat je geboren bent in een lichaam dat niet helemaal past binnen de hokjes man of vrouw. Via theater, een lezing en een korte documentaire maken we kennis met de ervaringen van drie intersekse personen.

Datum
Dinsdag 14 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
07 02 23
Hoe vrouwen kijken naar vrouwen

Mannen kijken en vrouwen worden bekeken: dat is althans het idee achter de ‘male gaze’. Maar hoe kijken vrouwen dan naar andere vrouwen? Wie kiezen ze als rolmodel, en wat betekent dat?

Datum
Dinsdag 7 feb 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25