20191014_romeoenjulia
© Nationale Opera & Ballet

Is liefde van alle tijden?

Is liefde van alle tijden? Romeo en Julia, dat lijkt wel het universele verhaal van geblokkeerde verliefdheid, minnepijn, begeerte en wanhoop. Het verhaal is sinds de Renaissance talloze malen bewerkt en het Romeo & Julia-koppel is -letterlijk -spreekwoordelijk geworden.

Maar waarom de Italiaanse, laat-middeleeuwse setting? Wat voor tragische liefdeskoppels waren er voordat Romeo en Julia beeldbeheersend werden? En wat zegt ons de bewerkings- en receptiegeschiedenis van dit “universele” en “tijdloze” thema over de manier waarop we in verschillende samenlevingen, en in verschillende periodes met het thema zijn omgesprongen?

Joep Leerssen, literatuur- en cultuurhistoricus aan de Universiteit van Amsterdam neemt ons aan de hand van Toer van Schayks vormgeving van Rudi van Dantzigs choreografie, mee op een verkenning van de wel zéér gelaagde aanwezigheid van Romeo en Julia in de Westerse cultuurgeschiedenis. Moderatie door Diederik Burgersdijk.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
03 02 20
Verdi en het nationalisme

Wil ‘Nabucco’ een bijbels verhaal vertellen of geeft de opera vooral uiting aan negentiende-eeuwse nationalistische sentimenten? In dit programma buigen classicus Diederik Burgersdijk en hoogleraar Europese Studies Joep Leerssen zich over deze vraag.

Datum
Maandag 3 feb 2020 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
21 11 19
Goden met menselijke verlangens
Die Walküre

De Walküre, het tweede deel van Wagners Ring-cyclus, verbindt op exemplarische wijze mythe, epiek en drama. In dit programma spreken hoogleraar Europese Studies Joep Leerssen en classicus Diederik Burgersdijk over deze bijzondere opera.

Datum
Donderdag 21 nov 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
23 09 19
Sombere mannentrots, passie en geweld op het Italiaanse platteland
Cavalleria rusticana en Pagliacci

‘Cavalleria rusticana’ en ‘Pagliacci’ (1890/1892) zijn voorbeelden van de laat-negentiende-eeuwse naturalistische opera. De setting is niet langer die van de aristocratie of het feodale verleden, maar die van de minder gegoeden in de hedendaagse samenleving: Siciliaanse boeren en rondtrekkende komieken. Met: Diederik Burgersdijk en Joep Leerssen.

Datum
Maandag 23 sep 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal