pagliacci-cavalleria-copyright-nationale-opera-en-ballet.jpg
Pagliacci / Cavalleria rusticana © Nationale Opera & Ballet
Sombere mannentrots, passie en geweld op het Italiaanse platteland

Cavalleria rusticana en Pagliacci

‘Cavalleria rusticana’ en ‘Pagliacci’ (1890/1892) zijn voorbeelden van de laat-negentiende-eeuwse naturalistische opera. De setting is niet langer die van de aristocratie of het feodale verleden, maar die van de minder gegoeden in de hedendaagse samenleving: Siciliaanse boeren en rondtrekkende komieken. Met: Diederik Burgersdijk en Joep Leerssen.

Waarom die verschuiving van historische adel naar hedendaagse armoedzaaiers? En waarom blijven de verhaallijnen niettemin om “eer” en eerwraak draaien? Cultuurhistoricus Joep Leerssen laat zijn licht schijnen over wat er speelde in de Europese post-romantische verbeelding van de late negentiende eeuw. Wat bleef conventioneel? Wat veranderde er innovatief, en wat was er creatief en ongewoon in deze ‘veristische’ opera’s, met hun moordlustige mannen, hun getroebleerde vrouwen, hun valse glimlach en hun overdonderend sentiment? En waarom doen ze ons nu aan The Godfather en Batman’s Joker denken?

Dit en meer komt aan bod in de lezing van Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letteren aan de Universiteit van Amsterdam.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
11 06 19
Pelléas et Mélisande

Het verhaal van Pelléas et Mélisande is gebaseerd op het symbolistische toneelstuk van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck over een wrange driehoeksverhouding tussen de twee halfbroers Golaud en Pelléas en het meisje Mélisande.

Datum
Dinsdag 11 jun 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
25 02 19
Een hedendaagse apocalyps?
Fin de partie

Met zijn indringende teksten is Samuel Beckett (1906-1989) een van de meest invloedrijke schrijvers uit de twintigste eeuw. Onlangs was er wereldwijd veel belangstelling voor een late Beckett-première: de operabewerking van zijn toneelstuk ‘Eindspel’ (‘Fin de partie’) door componist György Kurtág – nog zo’n grootheid van de moderne cultuur.

Datum
Maandag 25 feb 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
21 01 19
De Grote Amerikaanse Opera?
Porgy and Bess

Amerika heeft tussen 1850 en 1950 de sterke behoefte gevoeld om ‘nationale klassiekers’ te produceren, in analogie aan de Europese landen: zo zocht men naast de ‘great American novel’ ook naar een nationale Amerikaanse opera. Joep Leerssen spreekt hierover in de Nationale Opera & Ballet.

Datum
Maandag 21 jan 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal