Rechtenvrij beeld corona & emoties

Corona & emoties

Weer zijn er meer beperkingen aangekondigd, de onzekerheid en dreiging door corona blijft maar aanhouden. Zorgeloos samenzijn met je familie en vrienden lijkt haast onmogelijk. Knuffels op afstand, de glimlach achter mondkapjes verstopt. Bang om ziek te worden, of dat een kwetsbare dierbare ziek wordt. De weerstand tegen alle maatregelen lijkt te groeien. Wat is de impact van corona op onze emoties en ons gedrag? Drie gedragswetenschappers werpen hun licht. Moderatie: Diederik Burgersdijk.

Agneta Fischer, hoogleraar emotionele en affectieve processen, zal praten over emoties die opkomen tijdens de lockdown, over de rol van angst in de acceptatie (of juist niet) van de coronaregels en de effecten van mondkapjes op emoties en sociale omgang in publieke ruimtes. Arnoud Arntz, hoogleraar Klinische Psychologie, gaat in op hoe de coronacrisis impact heeft op toch al psychisch kwetsbare groepen. Frenk van Harreveld tenslotte, hoogleraar Sociale cognitie en gedragsbeïnvloeding, bespreekt hoe emoties en gedrag rond de coronamaatregelen met elkaar samenhangen, en hoe het is om met de continue dreiging van vrijheidsbeperking en ziekte te leven. Na de presentaties participeren de sprekers in een panelgesprek met ruimte voor vragen uit het virtuele publiek.

Over de sprekers

Agneta Fischer is decaan van de FMG en hoogleraar Emoties en Affectieve Processen. Haar onderzoek richt zich op een breed palet van negatieve emoties, waaronder angst, haat en minachting, maar ook empathie. Zij bestudeert zowel micro-processen zoals gelaatsexpressies, als bredere maatschappelijke verschijnselen zoals collectieve haat of de emotionele determinanten van populisme.

Arnoud Arnzt is hoogleraar Klinische Psychologie. Hij verricht onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen, trauma, angst- en stemmingsstoornissen. Daarnaast is hij klinisch psycholoog, senior schematherapeut, en VCGT gedragstherapeut.

Frenk van Harreveld is hoogleraar sociale psychologie en hij is expert op het gebied van hoe onzekerheid ervaren wordt en hoe dit invloed heeft op hoe mensen naar de wereld kijken en zich gedragen.

Moderator: Diederik Burgersdijk.

Gerelateerde programma’s
27 10 20
Van tekentafel tot praktijk
Werken aan welzijn in coronatijd

Covid-19 heeft de manier waarop we leven, leren, werken en creëren beïnvloed; en daarop volgend ook ons digitale, sociale, fysieke en mentale welzijn. De impact op kwetsbare groepen is vaak nog groter dan gemiddeld. Binnen het Co-Well-project ontwikkelen onderzoekers en kwetsbare groepen digitale oplossingen voor welzijnsverbetering.

Datum
Dinsdag 27 okt 2020 17:00 uur
Locatie
Online
08 06 20
Dit hebben wij in huis #1
Corona in de stad

Wat betekent corona voor de cultuur van de stad? Hoe verzamel je de impact van corona? Margriet Schavemaker, hoogleraar Media en Kunst in de museale praktijk en artistiek directeur van het Amsterdam Museum, spreekt over de recente digitale tentoonstelling ‘Corona in de stad’ die zij mede samenstelde. Ook plaatst zij dit veelbesproken project in een internationale context.

Datum
Maandag 8 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online
30 01 20
Hoe lezen wij emoties?

Emotie-expressies op het gezicht, wat lezen we hierin en wat vertellen ze ons? Kunnen we iets zeggen over iemands gemoedstoestand op basis van foto’s of tekeningen, zonder enige context? Deze avond bespreken experts uit de wetenschap en de kunsten deze vragen. En ook het publiek wordt gevraagd welke emoties volgens hen uit de portretten spreken.

Datum
Donderdag 30 jan 2020 20:00 uur
Locatie
Online