20200924_economie
pixabay

De coronacrisis en de economie

Sinds de coronacrisis in maart haar intrede deed in Nederland raakten talloze mensen hun baan kwijt. Hoewel er regelingen voor overheidssteun in het leven werden geroepen, zijn de vooruitzichten voor de economie niet positief. Wat is de invloed van de coronacrisis op de economie?

Volgens de eerste berekeningen van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. Banken verwachten een krimpende huizenmarkt in 2021 en 2022, omdat mogelijke huizenkopers hun banen kwijtraken en de vraag daardoor krimpt. De horeca is zeer zwaar getroffen: na wekenlang helemaal dicht te moeten, draaien ze nu slechts een fractie van hun omzet. Ook de culturele wereld en de evenementensector hebben het zwaar te verduren. Wat kunnen we verwachten van de economie in het komende jaar? Wat gaat de individuele burger er concreet van merken? En gloort er licht aan de horizon? Economen Roel Beetsma en Arnoud Boot buigen zich over de invloed van corona op de economie.

Over de sprekers

Arnoud Boot is hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam.

Neeltje van Horen is hoogleraar Financiële Economie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Roel Beetsma is hoogleraar Pension Economics en vice-decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Moderatie: Diederik Burgersdijk

Gerelateerde programma’s
02 12 20
De naleving van de coronaregels

In 2020 veranderde onze samenleving door corona ingrijpend. De overheid kwam in vele persconferenties met voor de samenleving zeer verstrekkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Lukt het eigenlijk een beetje om deze regels na te leven? Hierover gaan Benjamin van Rooij, Marie Rosenkrantz Lindegaard en Denny Borsboom met elkaar in gesprek.

Datum
Woensdag 2 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online
27 10 20
Van tekentafel tot praktijk
Werken aan welzijn in coronatijd

Covid-19 heeft de manier waarop we leven, leren, werken en creëren beïnvloed; en daarop volgend ook ons digitale, sociale, fysieke en mentale welzijn. De impact op kwetsbare groepen is vaak nog groter dan gemiddeld. Binnen het Co-Well-project ontwikkelen onderzoekers en kwetsbare groepen digitale oplossingen voor welzijnsverbetering.

Datum
Dinsdag 27 okt 2020 17:00 uur
Locatie
Online
08 06 20
Dit hebben wij in huis #1
Corona in de stad

Wat betekent corona voor de cultuur van de stad? Hoe verzamel je de impact van corona? Margriet Schavemaker, hoogleraar Media en Kunst in de museale praktijk en artistiek directeur van het Amsterdam Museum, spreekt over de recente digitale tentoonstelling ‘Corona in de stad’ die zij mede samenstelde. Ook plaatst zij dit veelbesproken project in een internationale context.

Datum
Maandag 8 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online