Cover Sfinx2
Over mannen en mannelijkheid

Sfinx

‘Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt’, schreef Simone de Beauvoir. Maar hoe zit het met de man? Dit onderzocht Maartje Laterveer samen met dertien mannelijke essayisten in de bundel Sfinx, die deze avond wordt gepresenteerd.

In vergelijking met de talloze reflecties op en analyses van vrouwen en vrouwelijkheid, is het wat mannen en mannelijkheid betreft opvallend stil gebleven. Hoog tijd voor een essaybundel die daar verandering in brengt. Maartje Laterveer presenteert in dit programma de essaybundel Sfinx, waarin dertien mannelijke essayisten zich buigen over onderwerpen als vriendschap en vaderschap, verantwoordelijkheid en schaamte, ongenaakbaarheid en kwetsbaarheid, macht en kracht en de complexiteit van mannelijkheid. In een tijd waarin volgens sommigen ‘de man geen echte man meer kan zijn’, is het noodzakelijk om na te denken over de vraag: Wat maakt de man?

Over de spreker

Maartje Laterveer is schrijver en journalist. Eerder schreef ze onder meer Vrouwen en seks (2017). In 2019 verscheen onder haar samenstelling Wolf. Dertien essays over de vrouw. Laterveer publiceert in onder meer Vogue, de Volkskrant en Het Financieele Dagblad.

Gerelateerde programma’s
08 03 19
Vrouw-zijn anno nu
Wolf

Wat maakt de vrouw? Deze vraag is in 2019 onverminderd actueel: gender en gender(on)gelijkheid staan bovenaan de publieke agenda. Op internationale vrouwendag onderzoeken we tijdens de presentatie van Maartje Laterveers essaybundel ‘Wolf’ wat het betekent om vandaag vrouw te zijn.

Datum
Vrijdag 8 mrt 2019 19:00 uur
Locatie
SPUI25