Frenk van Harreveld over Jean-Paul Sartre
De Franse schrijver Jean-Paul Sartre wordt gezien als de vader van het existentialisme, de filosofische stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en ervaringen vooropstelt. Het zijn onderwerpen die de moderne mens nog altijd sterk bezighouden. Gedragswetenschapper Frenk van Harreveld presenteert het gedachtegoed van Sartre en legt parallellen met de sociale wetenschap van nu.
Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.
Volgens Jean-Paul Sartre is de mens door de afwezigheid van een god veroordeeld tot het zelf betekenis geven aan het leven. De mens is vrij te kiezen waar die invulling te vinden. De personages in Sartres werk worstelen meestal nadrukkelijk met de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met deze vrijheid. Veel onderzoek in de sociale psychologie raakt aan het werk van Sartre in de zin dat het beoogt licht te werpen op hoe mensen omgaan met gevoelens van sterfelijkheid, onzekerheid en twijfel. In deze lezing gaat Frenk van Harreveld op zoek naar parallellen tussen het werk van Sartre en de moderne psychologische inzichten in zingeving.
Over de spreker
Frenk van Harreveld is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is expert op het gebied van hoe onzekerheid wordt ervaren en hoe dit beïnvloedt hoe mensen naar de wereld kijken en hoe ze zich gedragen.
Amar Karar (moderator) studeert politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel loopt hij stage bij de PvdA in Noord-Holland, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met de energietransitie. Naast zijn voorliefde voor politiek heeft hij een grote passie voor acteren en interviewen. Daarom is hij onderdeel van THE PACK (Internationaal Theater Amsterdam), een kunstplatform voor jongeren. Verder is Karar actief bij het studenten-interviewprogramma Amsterdam College Tour, waar normaliter elke maand een maatschappelijk geëngageerde gast wordt geïnterviewd.