Over intergenerationeel onderwijs

Oud geleerd jong gedaan

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) organiseert colleges voor (dementerende) senioren in heel het land, gegeven door enthousiaste studenten. Deze middag krijgen wij een kijkje in de keuken van dit intergenerationele onderwijs.

Eenzaamheid, kwetsbaarheid, vergeetachtigheid – de beeldvorming rondom ouder worden is alles behalve positief. Tijd voor een tegengeluid en dat bied je volgens Enny van Arkel en Ilse Nieuwland van OGJG niet alleen door het aanbieden van bingo en handwerken. Daarom hebben deze twee UvA-alumni in 2014 de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan opgericht, waarmee zij in 2018 de publieksfavoriet van de AUV-alumnusprijs werden.

Inmiddels bereiken zij meer dan 4000 senioren per jaar met hun colleges die gegeven worden door studenten. Door oud en jong te verbinden en hen van elkaar te laten leren, worden stereotyperingen doorbroken en krijgt iedereen een podium om zijn of haar kennis te delen. Deze middag delen zij samen met deelnemende studentdocenten en senioren hun ervaringen met intergenerationeel onderwijs.

Over de sprekers

Senioren

Ger Postma (80) was jarenlang werkzaam als coördinator van diverse sociale werkplaatsen in Amsterdam en figureerde in speelfilms en series. Hij volgt colleges in Odensehuis het Schouw in Amsterdam Noord, met grote interesse in politiek en filosofie.

Warnar Moll (78) heeft gewerkt als fysioloog en biochemicus onderzoeker en afstudeerbegeleider aan de UvA. Hij volgt colleges in Odensehuis het Schouw in Amsterdam Noord, waar hij zelf ook lezingen heeft gegeven over geneeskrachtige kruiden.

Student-docenten

Joshi van den Akker studeert geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het afgelopen jaar had hij een tussenjaar, dat hij heeft besteed aan het geven van colleges Medische geschiedenis en het coachen van student-docenten.

Selma Muhammad heeft haar bachelor Kunstmatige Intelligentie afgerond en is dit collegejaar gestart met een master aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Al bijna twee jaar geeft zij bij OGJG haar reeks ‘Robot Sapiens: een kijkje in de wereld van Kunstmatige Intelligentie’.

Medewerkers OGJG

Enny van Arkel is afgestudeerd bij Pedagogische Wetenschappen aan de UvA. Tijdens haar studie zag zij in haar bijbaan in een verpleeghuis wat er anders en beter zou kunnen. Er werden te weinig cognitief uitdagende activiteiten georganiseerd en er liepen te weinig jonge academici rond. Samen met goede vriendin, en tevens werkzaam in hetzelfde verpleeghuis, Ilse Nieuwland richtte zij in 2014 de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan op. In 2018 wonnen zij hiermee de AUV Publieksprijs.

Lisette de Groot is afgestudeerd antropologe. In 2016 is zij gestart als student=docent bij OGJG, waar zij colleges Antropologie verzorgde. In 2017 werd zij regiocoördinator van de provincie Noord-Holland. Na dit twee jaar met plezier te hebben gedaan, is zij afgelopen maart doorgegroeid in de functie van landelijk projectleider.

Yentl Keijser is afgestudeerd criminologe. In 2017 is zij gestart als student-docent bij OGJG, waar zij colleges Criminologie verzorgde. Afgelopen maart is zij Lisette de Groot opgevolgd in de functie van regiocoördinator van de provincie Noord-Holland.

Gerelateerde programma’s
30 09 20
Een andere universiteit is noodzakelijk en mogelijk

De universiteit verkeert in een ernstige crisis. Er is een grote toestroom van studenten, onderwijs en onderzoek worden uiteen getrokken, er is al bijna twintig jaar te weinig geld om aan haar maatschappelijke opdracht te voldoen en er is sprake van een extreme hiërarchie. Hoe kunnen we de universiteit weer herstellen tot de prachtige en belangrijke institutie die zij zou moeten zijn?

Datum
Woensdag 30 sep 2020 20:00 uur
Locatie
Online
22 01 20
Het dalende leesniveau & de onderwijscrisis

Uit de PISA-meting, een driejaarlijks vergelijkend onderzoek onder 60.000 leerlingen uit 77 landen, kwamen verontrustende conclusies. Een kwart van de tieners in Nederland is onvoldoende geletterd en de kloof tussen leerlingen uit verschillende opleidingsniveaus wordt groter en groter. In hoeverre hangt dit samen met de crisis in het onderwijs?

Datum
Woensdag 22 jan 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25