De oorsprong en ideologie van het fascisme

Miljoenen Europeanen geloofden ooit heilig in het fascisme. Deze nieuwe, revolutionaire ideologie en massabeweging bood haar geestdriftige aanhangers idealen om voor te leven, te sterven en te doden. Onvoorstelbare misdaden zijn begaan in naam van het fascisme. De geschiedenis van de twintigste eeuw kan onmogelijk begrepen worden zonder het fascisme te bestuderen.

In oktober verschijnt een volledig herziene editie van het succesvolle boek van historicus Robin te Slaa over de oorsprong en de ideologie van het fascisme. Zijn historische zoektocht levert een caleidoscopisch mozaïek op van fascinerende verhalen. Duidelijk wordt dat het fascisme geen onverklaarbaar bedrijfsongeval in de Europese geschiedenis was. Het bouwde voort op oudere denkbeelden en blijkt diep in onze cultuur en historie te zijn geworteld. Onvermijdelijk is ten slotte de vraag in hoeverre het fascisme in onze tijd bezig is aan een comeback. Te Slaa gaat hierover in gesprek met historicus Daniël Knegt. 

Over de sprekers

Robin te Slaa is historicus en auteur van een groot aantal publicaties. Hij doet al bijna twintig jaar onderzoek naar het fascisme en is volgens de Volkskrant ‘een van de grootste experts in Nederland op dit gebied’. Samen met Edwin Klijn werkt hij aan een monumentale trilogie over de geschiedenis van de NSB, waarvan de eerste twee delen inmiddels lovend zijn ontvangen door pers en collega-historici. Het boek Wat is fascisme? uit 2017 werd geprezen als origineel, diepgravend en toegankelijk.

Daniël Knegt is als docent moderne geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de European University Institute in Florence op een onderzoek naar fascisme, Europees denken en neoliberalisme bij Franse intellectuelen, waarvan de boekversie in 2017 verscheen. Dit jaar verscheen binnen de Elementaire Deeltjes-reeks zijn tweede boek, waarin hij ingaat op de geschiedenis en het heden van het fascisme als internationaal fenomeen.

Marc Beerens (moderator) is uitgever Geschiedenis en Filosofie bij Boom Uitgevers.

Gerelateerde programma’s
30 09 22
Talking Populism

Populism is a widely debated topic, and it generates interest across the globe. As a result, a burgeoning literature deals with many aspects of populism and its links to pressing issues such as media freedom, minority rights, and separation of powers. The Populism Interviews captures these analyses. Editor of the volume, Luca Manucci, and two of the authors, Matthijs Rooduijn and Alessandro Nai, discuss working on this most controversial of issues.

Datum
Vrijdag 30 sep 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
23 09 22
Romantische elementen in het hedendaagse populisme
Gevoelsnationalisme

Nationalisme is springlevend. Het uit zich niet alleen als partijpolitieke doctrine maar ook als een cultureel wij-gevoel dat politieke keuzes inspireert. Dat culturele gevoelsnationalisme lijkt ongrijpbaar of triviaal, maar zijn wijdvertakte wortels en uitingen zijn in kaart gebracht. De huidige, wereldwijde verspreiding van Romantisch Nationalisme word besproken aan de hand van voorbeelden uit West-Europa, Hongarije, India, Rusland en Turkije.

Datum
Vrijdag 23 sep 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25