Taal en stijl van Gen-Z

De nieuwe ironici

Werp kort een blik op de internetcultuur van de huidige Gen-Z’ers en één stijlfiguur blijkt alom aanwezig: de ironie. Jongeren wapenen zich met ironie en sarcasme tegen de bedrukkende crises die hen boven het hoofd hangen. Ze bespotten politici, de media, celebrities en bovenal zichzelf. SPUI25 in Spe onderzoekt waarom nou juist ironie hét stijlfiguur van de zogeheten TikTok-generatie is.

Met ironie als vertrekpunt werpen we deze avond een blik op de taal van Gen-Z’ers, een generatie jongeren die zich staande houdt in de gepolitiseerde arena’s van Instagram, Twitter en TikTok. Dit zijn plekken waar de grens tussen sarcasme en oprechtheid steeds verder lijkt te vervagen. Het ene moment worden er forse statements gemaakt over klimaat- en systeemverandering, vervolgens is de eigen angststoornis onderwerp van een wrange grap. Een dieet van monster energy drink is ‘quirky’, maar het kapitalisme wat erachter zit is dat allesbehalve. Wat zegt deze cocktail van ironie, sarcasme, nihilisme en absurdisme over hoe deze groep in het leven staat? Wat voor wereldbeeld hangen ze aan, en hoe uit dit zich in de taal die ze spreken?

Vanuit deze kwesties buigen we ons over het zogeheten metamodernisme – volgens een aantal filosofen de opvolger van het postmodernisme – waarin precies die schommeling tussen oprechte betrokkenheid en ironische afstand centraal staat. Zijn deze nieuwe ironici de vaandeldragers van het metamodernisme?

Over de sprekers

Dennis Kersten is universitair docent bij het departement Moderne talen en culturen van de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in Engeltalige literatuur, in het bijzonder Britse fictie vanaf de laat-negentiende eeuw. Zijn huidige onderzoek gaat over (de receptie van) literair metamodernisme en de vraag hoe hedendaagse vormen van life writing, met name het biografische genre, een antwoord vormen op de ogenschijnlijke neergang van postmodernisme.

Meer sprekers worden spoedig bekendgemaakt.

Gerelateerde programma’s
10 03 22
Tijd voor radicaliteit?
Jongeren in de politiek

‘Jongerenorganisaties op rechts én links zijn radicaler dan hun moederpartijen’, kopte Trouw eind 2020. Intussen neemt de politieke betrokkenheid onder jongeren toe. Houdt deze jonge, geëngageerde generatie er inderdaad ‘radicale’ ideeën op na? En wat betekent dat eigenlijk? Een kleine week voor de gemeenteraadsverkiezingen spreekt SPUI25 in Spe deskundigen en politiek actieve jongeren over jong radicalisme en de meerwaarde van politieke jongerenpartijen.

Datum
Donderdag 10 mrt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
23 06 21
Onze poreuze grenzen in de digitale revolutie
Waar begin en eindig ik?

Vandaag de dag ontkom je niet aan het bestaan van het internet, ook als je ervoor kiest jezelf er niet te manifesteren. SPUI25 in Spe vraagt zich af wat die alomtegenwoordigheid betekent voor ons zelfbegrip en onze zelfexpressie. Het internet en ik, wie creëert wie?

Datum
Woensdag 23 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online