De naleving van de coronaregels

In 2020 veranderde onze samenleving door corona ingrijpend. De overheid kwam in vele persconferenties met voor de samenleving zeer verstrekkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Lukt het eigenlijk een beetje om deze regels na te leven? Hierover gaan Benjamin van Rooij, Marie Rosenkrantz Lindegaard en Denny Borsboom met elkaar in gesprek.

Sommige regels lijken makkelijker om na te leven dan andere. Wat zijn redenen voor mensen om de regels naast zich neer te leggen? Doen zij dit bewust? En hoe kan de overheid hier beter op inspelen? Met drie experts kijken we in dit programma naar de overwegingen die een rol spelen in het naleven van de coronamaatregelen.

Over de sprekers

Benjamin van Rooij is hoogleraar Law & Society bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (UvA).

Denny Borsboom is hoogleraar Grondslagen van de psychologie en psychometrie bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (UvA).

Marie Rosenkrantz Lindegaard is bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (UvA) en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

Gerelateerde programma’s
27 10 20
Van tekentafel tot praktijk
Werken aan welzijn in coronatijd

Covid-19 heeft de manier waarop we leven, leren, werken en creëren beïnvloed; en daarop volgend ook ons digitale, sociale, fysieke en mentale welzijn. De impact op kwetsbare groepen is vaak nog groter dan gemiddeld. Binnen het Co-Well-project ontwikkelen onderzoekers en kwetsbare groepen digitale oplossingen voor welzijnsverbetering.

Datum
Dinsdag 27 okt 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
24 09 20
De coronacrisis en de economie

Sinds de coronacrisis in maart haar intrede deed in Nederland raakten talloze mensen hun baan kwijt. Hoewel er regelingen voor overheidssteun in het leven werden geroepen, zijn de vooruitzichten voor de economie niet positief. Wat is de invloed van de coronacrisis op de economie?

Datum
Donderdag 24 sep 2020 17:30 – 18:30
Locatie
Online
08 06 20
Dit hebben wij in huis #1
Corona in de stad

Wat betekent corona voor de cultuur van de stad? Hoe verzamel je de impact van corona? Margriet Schavemaker, hoogleraar Media en Kunst in de museale praktijk en artistiek directeur van het Amsterdam Museum, spreekt over de recente digitale tentoonstelling ‘Corona in de stad’ die zij mede samenstelde. Ook plaatst zij dit veelbesproken project in een internationale context.

Datum
Maandag 8 jun 2020 17:00 – 17:45
Locatie
Online