Margriet Schavemaker (Dirk Gillissen)
© Dirk Gillissen
Dit hebben wij in huis #1

Corona in de stad

Wat betekent corona voor de cultuur van de stad? Hoe verzamel je de impact van corona? Margriet Schavemaker, hoogleraar Media en Kunst in de museale praktijk en artistiek directeur van het Amsterdam Museum, spreekt over de recente digitale tentoonstelling ‘Corona in de stad’ die zij mede samenstelde. Ook plaatst zij dit veelbesproken project in een internationale context.

Over Dit hebben wij in huis! Colleges van prominente geesteswetenschappers

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA is een klassieke faculteit met een brede waaier aan specialismen. De faculteit bevindt zich letterlijk en figuurlijk midden in de stad en de samenleving. Haar wetenschappers werken intensief samen met tal van culturele en maatschappelijke organisaties en bedrijven, en mengen zich veelvuldig in het actuele debat.

Nu we allen thuis zitten en de stad verlaten oogt, hebben emeritus hoogleraren Marita Mathijsen en Selma Leydesdorff het initiatief genomen om via een online lezingenreeks een proef van al het moois en verrassends wat onze faculteit in huis heeft, zichtbaar te maken voor een breed publiek. In de maanden juni en juli verbinden tien prominente hoogleraren uit diverse geesteswetenschappelijke disciplines de actualiteit met hun kennis en expertise.

De colleges duren een half uur, afwisselend gemodereerd door Mathijsen en Leydesdorff. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezingen zijn online bij te wonen in Zoom, of te streamen via YouTube. Als u wilt deelnemen aan de live sessie kunt u Zoom installeren op uw computer. Als u zich registreert via onderstaande knop, ontvangt u voorafgaand aan het evenement een Zoom-link en -wachtwoord. Als u liever geen Zoom gebruikt, kunt u het programma op YouTube streamen [aankomende link] of later terugkijken [aankomende link].

Deze reeks is een samenwerking van SPUI25 en de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
18 06 20
Dit hebben wij in huis #4
Naar een activistische geesteswetenschap: wat we kunnen leren van het verleden

De grootste maatschappelijke omwentelingen uit het verleden staan op het conto van geesteswetenschappelijke inzichten. Bij het publiek is dit vrijwel onbekend. Rens Bod, hoogleraar Digitale geesteswetenschappen en individual fellow van het NIAS, stelt dat een activistische houding die de grote alfa-inzichten uit het verleden en heden propageert harder nodig is dan ooit.

Datum
Donderdag 18 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online
15 06 20
Dit hebben wij in huis #3
Nationale geschiedenis als kijkspel: van ‘Birth of a Nation’ (1915) tot ‘Michiel de Ruyter’ (2015)

In de ontstaansperiode van het nationalisme, de negentiende eeuw, speelde de vaderlands-historische roman een belangrijke rol. Die rol werd in de twintigste eeuw overgenomen door het nieuwe medium van de film (later ook op tv en pay-per-view). Hoogleraar Moderne Europese letteren Joep Leerssen vraagt zich af wat de historische spektakelfilm heeft meegenomen van Walter Scott en De Leeuw van Vlaanderen en wat er in het nieuwe medium en in de nieuwe eeuw is veranderd.

Datum
Maandag 15 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online
11 06 20
Dit hebben wij in huis #2
Nederlands tussen Duits en Engels

Je kunt het Nederlands niet alleen geografisch maar ook taalkundig karakteriseren als een taal die zo’n beetje tussen het Engels en het Duits inzit. Hoe zou dat eigenlijk komen? Hoogleraar Nederlandse taalkunde en decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen Fred Weerman deelt recente inzichten in eerste en tweede taalverwerving.

Datum
Donderdag 11 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online