De Amerikaan van Karadj
In De Amerikaan van Karadj (Atlas Contact) vertelt Keyvan Shahbazi een klein verhaal tegen de achtergrond van een grote geschiedenis. Een idealistische jongen wordt gemangeld tussen zijn afstandelijke familie en het onmenselijke regime in Iran. Naar aanleiding van zijn debuut spreekt Shahbazi met Janny Groen over het huidige en vroegere Iran. Met een inleiding van Tilly Hermans en een column van Ton Nijhuis.
Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor de zaal van SPUI25. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.
De Amerikaan van Karadj verhaalt over Piruz Sabet, een jongen die opgroeit in een welgestelde, westers-georiënteerde Iraanse familie ten tijde van de Sjah; zijn moeder is schooldirecteur, zijn vader heeft een bedrijf in wegenbouwmachines. Het ontbreekt hem aan niets, behalve aan liefde. Zijn ouders vechten als kat en hond, zijn moeder tiranniseert haar getalenteerde zoon. Hij moet haar ambities waarmaken: medisch specialist worden. Piruz droomt ervan schrijver te zijn, en wordt zich bewust van de sociale ongelijkheid in zijn land.
Na de islamitische machtsovername van Khomeini sluit Piruz zich aan bij een jongerenverzetsgroep en ondervindt hij aan den lijve de praktijk van dit gruwelijke regime. Het lot van de hele familie neemt hierbij een andere wending. In De Amerikaan van Karadj vertelt Keyvan Shahbazi een klein verhaal, van een jongen en zijn familie, tegen de achtergrond van een grote geschiedenis.
Over de sprekers
Keyvan Shahbazi vluchtte in 1983 uit Iran. In Nederland werd hij adviseur van diverse ministers en columnist van de Volkskrant. Hij was als cultureel psycholoog verbonden aan de Politieacademie en sinds kort werkt hij voor de Nationale Politie. Tevens is hij lid van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk Nederland. De Amerikaan van Karadj is zijn debuutroman.
Tilly Hermans is uitgever bij Atlas Contact.
Janny Groen werkte als verslaggever bij Het Vrije Volk, als freelance reporter voor verschillende bladen terwijl ze rondreisde in Afrika en Azië, en was twee jaar communicatiemedewerker voor Unicef in Ivoorkust. Vanaf 1980 werkte ze in verschillende functies bij de Volkskrant. Ze was onder meer buitenlandredacteur voor Afrika, correspondent voor de VS, tevens voor de Wereldomroep en Elsevier, en eindredacteur voor de wekelijkse kunstbijlage. Vanaf 11 september 2001 richt ze zich op onderzoek van de islam, radicalisering en terrorisme. Groen schreef onder meer het boek Strijdsters van Allah: radicale moslima’s en het Hofstadnetwerk (2006).
Ton Nijhuis is politicoloog, filosoof en historicus en hoogleraar aan de UvA en directeur van het Duitsland Instituut. Hij is lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Nijhuis was vaak in Iran en volgt de Iraanse politiek al meer dan dertig jaar op de voet.