Over veerkracht en heimwee

Thuis en terug

Het verlangen naar een thuis, het creëren ervan: het is van alle tijden en plekken. Wat betekenen die verlangens, en wat betekent een thuis – in het bijzonder wanneer de zoektocht daarnaartoe onmogelijk is door allesverwoestend conflict? Met: Firoozeh Farjadnia, Pieter Hoexum, Nafiss Nia, Paulien Bakker en Jochem Kootstra.

In de documentaire Stad van twee lentes zien we hoe in een te gronde gericht Mosul langzaamaan de stenen worden opgeraapt om nieuwe thuizen te creëren. Geïnspireerd op de documentaire onderzoeken we deze avond samen met schrijvers en journalisten het wat, waar en hoe van dat alledaagse concept: thuis. In onverstoorde tijden en op momenten van chaos en (gedwongen) verandering. Korte verhalen worden afgewisseld met filosofische verkenningen, dromen met daden.

Voorafgaand aan dit programma, op 19 november, wordt Stad van twee lentes vertoond tijdens de Docu Dinsdag van de HvA, een samenwerking van FLOOR en Movies that Matter. Na de vertoning volgt een nagesprek met de makers Laurens Samson en Frederick Mansell. De vertoning en het verdiepende programma bij SPUI25 kunnen los van elkaar worden bezocht.

Over de sprekers

Firoozeh Farjadnia groeide op in Kermanshah, een plaats in het Koerdische deel van Iran. In 1995 vluchtte ze op 25-jarige leeftijd naar Nederland waar ze een opleiding Bouwkunde volgde. Ze schrijf romans, korte verhalen en columns. In 2014 debuteerde ze met de roman Postvogel(Uitgeverij Jurgen Maas), in 2017 verscheen haar tweede roman in het Farsi. Momenteel werkt ze aan een korte-verhalenbundel en aan haar derde roman.

Pieter Hoexum is schrijver en filosoof. De laatste jaren schrijft hij vooral over wonen, en blijft daarbij liefst zo dicht mogelijk bij huis. In 2014 verscheen zijn boek Kleine filosofie van het rijtjeshuis, onlangs Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse.

Paulien Bakker publiceerde onlangs het literaire non-fictieboek Wat volgt op een vergissing. Een Iraakse familiegeschiedenis. Bakker volgt de ontwikkelingen in Irak sinds 2008 als freelance journalist voor onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en Engelstalige media als Narratively en Al Jazeera English. Ze studeerde journalistiek en psychologie, en specialiseerde zich in psychische trauma’s en verhalende non-fictie. Tot voor kort was ze directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek.

Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse dichter, filmmaker, vertaler en cultureel ondernemer. Haar eerste bundel Esfanan, mijn hoopstee, verscheen in 2004, gevolgd door De momenten wachten ons voorbij in 2012. Haar derde bundel 26 woorden voor schoonheid is in februari 2019 verschenen. Dance Iranian Style is Nafiss eerste speelfilm. De film gaat over een uitgeprocedeerde asielzoeker die zich op staten van Amsterdam moet zien te redden. Nafiss is tevens zakelijk- & artistiek leider van Stichting Granate in Amsterdam en programmeert in die hoedanigheid festivals als Granate Festival, Duizendenéén Film&Poëzie, Televisieprogramma 1001 Gezichten en het project Poëzie op de stoep.

Jochem Kootstra (moderator) is schrijver, antropoloog en moderator. Hij houdt zich bezig met interdisciplinaire onderzoeken over de relatie tussen en verwevenheid van mens en technologie.

Gerelateerde programma’s
27 09 19
Hoe kom je dichtbij een geradicaliseerd gezin?
Wat volgt op een vergissing

Met Wat volgt op een vergissing maakte Paulien Bakker een intiem portret van een zoekende jongen en een gezin dat zich staande moet houden in een door oorlog verscheurd land. Hoe kom je als journalist dichtbij zo’n moeilijk toegankelijk onderwerp?

Datum
Vrijdag 27 sep 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25