20210125_Nu-de-wereld-niet-meer-kijkt
Leven in Egypte na de Arabische lente

Nu de wereld niet meer kijkt

In januari 2011 waren de ogen van de wereld op Egypte gericht, toen de massale protesten van de Arabische Lente ook daar losbraken. Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cousin naar Caïro en trof het Tahrirplein opnieuw vol aan, met protestanten tegen de Moslimbroederschap van president Morsi. Eduard Cousin presenteert deze avond zijn boek Nu de wereld niet meer kijkt en gaat hierover in gesprek met Carolien Roelants.

Cousin werkte voor lokale media, ontmoette zijn Egyptische vrouw en maakte een bloedige zomer vol protesten van dichtbij mee. Inmiddels, tien jaar later, kijkt de wereld niet meer toe, maar de gevolgen van de protesten die leidden tot de staatsgreep van generaal Sisi in 2013 zijn in het dagelijks leven onverminderd voelbaar. Hoe kijken gewone Egyptenaren naar het recente verleden en de toekomst? Wat zijn de dromen en zorgen van de eigenaar van Cousins stamcafé, de boer in de Nijldelta die besluit op zijn landbouwgrond een huis voor zijn zoon te bouwen, de journalist die zich schikt in het schrijven van staatspropaganda, en de moslimbroeder die nog steeds droomt van een islamitische staat in Egypte? In Nu de wereld niet meer kijkt verbindt Cousin hun verhalen met de grote politieke, economische en sociale ontwikkelingen.

Over de sprekers

Eduard Cousin is freelance journalist en woont en werkt sinds 2013 in Egypte. Hij werkt voor Egyptische en Nederlandstalige media, waaronder EW Magazine, NRC Handelsblad en BNR

Journalist Carolien Roelants volgt voor nrc Handelsblad al meer dan dertig jaar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ze schreef onder andere Iran achter de schermen, samen met correspondent Thomas Erdbrink Welkom Amerika in jullie graf, Revolutie of zinsbegoocheling‘ en samen met Paul Aarts Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen. Haar nieuwste boek, Wereld in wanorde. De strijd om het Midden-Oosten‘ verscheen onlangs bij Uitgeverij Prometheus.