Het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert de kwaliteit en diversiteit in de literatuur door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

Zo wil het fonds bijdragen aan een rijk en divers klimaat, waarin literatuur van kwaliteit en belang kan ontstaan, die vervolgens succesvol in het buitenland kan worden verspreid.

De Europese Literatuurprijs
In 2011 riep het Nederlandse Letterenfonds met SPUI25, De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel de Europese Literatuurprijs in het leven: de jaarlijkse prijs voor de beste roman die het voorgaande jaar uit een Europese taal naar het Nederlands is vertaald. De winnende auteur en vertaler komen traditioneel naar SPUI25 voor een feestelijk programma.

Letteren Live
Samen met het Nederlands Letterenfonds en Het Parool heeft SPUI25 in 2019 de literaire talkshow Letteren Live in het leven geroepen om lezers te inspireren en de rijkdom van de literatuur in zijn volle breedte voor het voetlicht te brengen. De focus van het interviewprogramma ligt op boeken, makers en vertalers in alle literaire genres, van literaire non-fictie tot spoken word en poëzie. De opnames van Letteren Live in de zaal van SPUI25 worden rechtenvrij verspreid en mogen gratis gedeeld worden door boekhandels, bibliotheken en andere literaire fora.