Met Laura van der Haar en Joost Zwagerman-biograaf Maria Vlaar

De Literaire Letterenshow #2

Iedere laatste woensdag van de maand vindt De Literaire Letterenshow plaats. Hierin geven we het podium aan schrijvers, biografen, dichters en andere literaire makers om het project waaraan ze werken voor het voetlicht te brengen.

*Dit is een podcastopname, daarom is er geen livestream.*

Iedere aflevering laten we ons meevoeren, dan weer door de klank van poëzie, de kracht van een levensverhaal, het belang van vertalen of domweg door de schoonheid van het woord. Presentator Maite Karssenberg gaat in twee interviews dieper in op het literaire project van bekende en minder bekende schrijvers, dichters en biografen, en er is een optreden van een woordkunstenaar.

In zijn rubriek ‘Lof der Europese literatuur’ tipt Jesse van Amelsvoort een werk uit de Europese literatuur, recent verschenen, nieuw vertaald of klassieker, dat meer aandacht verdient.

De sprekers worden spoedig bekendgemaakt.

Over de sprekers 

Maria Vlaar is schrijver. Haar debuut, de verhalenbundel Diepe Aarde (2018), werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Zij is als literatuurcriticus en interviewer van schrijvers verbonden aan De Standaard. Vanaf 2017 werkt ze aan de biografie van Joost Zwagerman, die eind 2025 zal verschijnen. Eerder werkte zij onder meer als voorzitter van de Auteursbond, als adjunct-directeur bij het NLPVF (voorloper Letterenfonds) en als redacteur bij De Bezige Bij.

Laura van der Haar (1982) is de auteur van onder meer de romans Het wolfgetal (2018), Een week of vier (2020, longlist Libris Literatuur Prijs) en De kuil (2023), de vrolijke essaybundel Loslopen (2019) en het historische non-fictieboek Rooswijk 740 (2021). Ze heeft een achtergrond als archeoloog, maakte de podcast Het Volkskrantgeluid en schreef satirische stukken voor De Speld.

Jesse van Amelsvoort is docent moderne Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, redacteur van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur en lid van de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds. In 2021 publiceerde hij Loft en lân. Gesprekken over Tsjêbbe Hettinga. 

Maite Karssenberg(presentator) is schrijver en historicus. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en publiceerde in 2018 het reisverhaal Snijpunt Isfahan(Querido Fosfor). Ze werkt momenteel bij De Arbeiderspers aan een biografie over vrijdenker en publicist Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920).

Luister de podcast van vorige maand hier
Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 10 25
Climate Politics Ten Years after the Paris Agreement

The Paris Agreement was hailed as a milestone in climate law and politics. What has it achieved? What is its remaining potential? As the Paris Agreement nears its tenth anniversary, the speakers take stock and look to the future: What can we expect from climate law and politics? 

Datum
Dinsdag 28 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 10 25
Oneindigheid – een filosofische gids

Het oneindige is grenzeloos fascinerend. Het lijkt evident dat wij eindige wezens het oneindige nooit zullen begrijpen. Toch duikt het telkens opnieuw op in de filosofie – we kunnen er kennelijk ook niet aan ontkomen. Aan de hand van de vele denkers die zich met het thema hebben beziggehouden, leidt filosoof Victor Gijsbers ons in zijn nieuwe boek Oneindigheid langs de belangrijkste vragen over het oneindige in de wiskunde, de natuur, de werkelijkheid en het menselijk leven. 

Datum
Donderdag 2 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25