Luister deze zomer naar vier afleveringen in de podcastreeks Eenzaamheid die we maakten in samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij, Athenaeum Boekhandels en Stichting De Eenzame Uitvaart. Femke van der Laan gaat iedere aflevering in gesprek met een andere schrijver over het thema eenzaamheid. Te gast zijn Joris van Casteren, Joke Hermsen, Herman Brusselmans en Jan van Aken. Met poëzie van Vrouwkje Tuinman, Mark Boog, Charlotte Mutsaers en Ellen Deckwitz, allen leden van de poule des doods van Stichting De Eenzame Uitvaart.

 

In alle boeken en artikelen van Joris van Casteren komt het thema eenzaamheid in verschillende gedaanten aan de orde. In 2018 trad hij aan als coördinator van de stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open.

In zijn nieuwe boek Eenzaamheid, startpunt voor deze reeks, biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden.

Tijdens deze eerste aflevering gaat Femke van der Laan in gesprek met Van Casteren over zijn nieuwe boek en zijn fascinatie voor het onderwerp eenzaamheid. Celliste Sara Gabalawi verzorgt de muzikale intro en outro voor deze podcast en Vrouwkje Tuinman, dichter bij De Eenzame Uitvaart, draagt poëzie voor.

 

In de tweede aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Jeroen van Kan in gesprek met filosofe Joke Hermsen. Ze spreken over eenzaamheid in veel verschillende facetten: de ontwikkeling van het concept eenzaamheid bij kleine baby’s, het verschil tussen existentiële, sociale en politieke eenzaamheid, het belang van ‘ertoe mogen behoren’ en de eenzaamheid die voortkomt uit uitsluiting. Celliste Sara Gabalawi verzorgt een muzikaal intermezzo en Mark Boog draagt poëzie voor.

 

In de derde aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Herman Brusselmans. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Charlotte Mutsaers draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

 

In de laatste aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Jan van Aken. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Ellen Deckwitz draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

Gerelateerde artikelen