Jacob van Lenneplezing

Programma’s uit het verleden
05 10 23
De dertiende Jacob van Lenneplezing
De ontdekking van Insulinde: op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw

Het ‘prachtig ryk van Insulinde dat zich daar slingert om den evenaar, als een gordel van smaragd’. Met die woorden verheerlijkte Multatuli Nederlands-Indië in zijn Max Havelaar (1860). Vanaf de vroege negentiende eeuw trokken allerhande reizigers eropuit om het ‘moederland’ te informeren over het koloniale project. In de Jacob van Lenneplezing van dit jaar onderzoekt Rick Honings de indrukken en ervaringen die in hun reisverhalen zijn terug te vinden.

Datum
Donderdag 5 okt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 10 22
De twaalfde Jacob van Lenneplezing
Tussen afkeer en fascinatie: culturele hispanofobie en hispanofilie

De historische en culturele banden tussen Nederland en Spanje zijn oud en bijzonder innig. Zonder de opstand tegen Filips II, geen Nederland, geen vader des vaderlands en geen nationale oorsprongsmythe. In de twaalfde Jacob van Lenneplezing onderzoekt Yolanda Rodríguez Pérez de representatie van Spanje en zijn culturele rol in 19e-eeuwse bronnen.

Datum
Donderdag 6 okt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
08 10 21
Jenny Reynaerts
De elfde Jacob van Lennep-lezing

De Jacob van Lennep-lezing keert jaarlijks terug in de eerste week van oktober en beoogt de Nederlandse literatuur en cultuur van de negentiende eeuw onder de publieke aandacht te brengen. Dit jaar onderzoekt Jenny Reynaerts de negatieve stereotypering van de negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst.

Datum
Vrijdag 8 okt 2021 20:00 uur
Locatie
SPUI25
03 10 19
Tiende Jacob van Lenneplezing
Remieg Aerts

Wat stelde men zich in de negentiende eeuw voor bij politiek en welke plaats had politiek in het leven en de waardering van burgers. Tijdens deze lezing gaat Remieg Aerts in op de opvattingen over politiek aan de hand van figuren als Van Lennep, Thorbecke, Van Hall en Multatuli.

Datum
Donderdag 3 okt 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25