Woorden willen losjes leven. Virginia Woolf en schrijverschap

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Kun je schrijven leren? Hoe elitair is de schrijver eigenlijk, hoe blind voor haar eigen privileges? Hoe verhoudt schrijven zich tot leven? En wat is het belang van het onderbewuste in het zoeken naar de juiste vorm voor een verhaal? De bundel Woorden willen losjes leven bevat een keuze uit de essays van Virginia Woolf, waarin zij reflecteert op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Niet alleen getuigen de essays van een grote belezenheid en kritische scherpte, maar ook laat de sprankelende vertaling van Pauline Slot en Thomas Heij zien hoe speels en geestig Woolf kon zijn.

Samen met kenners en liefhebbers Marja Pruis en Maria Kager gaan Slot en Heij in gesprek over de actualiteit van Woolfs gedachten, en het belang van betrokken, en erudiet, schrijverschap.

Over de sprekers

Thomas Heij is filosoof, eindredacteur en vertaler van onder meer George Orwell, Isaiah Berlin, Margaret Cavendish, Francis Bacon en Thomas Jefferson.

Pauline Slot is auteur van onder meer Zuiderkruis (1999), Soerabaja (2012), De hond als medemens (2014) en Bergen aan zee (2022). Ze vertaalde werk van Caroline Brothers, Margo Jefferson, Nan Sheperd en Alice Walker.

Marja Pruis is schrijver en redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en essays. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist. In 2013 verscheen haar boek over Patricia de Martelaere, Als je weg bent. Haar meest recente essayboek is Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022). Onlangs verscheen haar nieuwe roman, Huiswerk.

Maria Kager (moderator) promoveerde in de literatuurwetenschappen aan Rutgers University in de VS en schrijft o.a. voor NRC, de Nederlandse Boekengids en De Groene Amsterdammer. In 2024 verscheen haar debuutroman De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf.

Gerelateerde programma’s
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 06 24
De Groene Meet-up
Hoe te schrijven over literatuur? Met en over Cyrille Offermans

‘Ik heb er een schrijversleven aan oefening en ervaring op zitten om te weten wat ik ongeveer aankan en wat niet.’ De Groene Amsterdammer viert het schrijverschap van Cyrille Offermans, een leven lang criticus, chroniqueur, essayist. Onlangs verscheen een nieuwe persoonlijk journaal Een koord boven de afgrond, en zijn biografische essay over het werk van Thomas Bernhard, Een beschadigd leven.

Datum
Woensdag 19 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25