Woorden willen losjes leven. Virginia Woolf en schrijverschap

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Kun je schrijven leren? Hoe elitair is de schrijver eigenlijk, hoe blind voor haar eigen privileges? Hoe verhoudt schrijven zich tot leven? En wat is het belang van het onderbewuste in het zoeken naar de juiste vorm voor een verhaal? De bundel Woorden willen losjes leven bevat een keuze uit de essays van Virginia Woolf, waarin zij reflecteert op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Niet alleen getuigen de essays van een grote belezenheid en kritische scherpte, maar ook laat de sprankelende vertaling van Pauline Slot en Thomas Heij zien hoe speels en geestig Woolf kon zijn.

Samen met kenners en liefhebbers Marja Pruis en Maria Kager gaan Slot en Heij in gesprek over de actualiteit van Woolfs gedachten, en het belang van betrokken, en erudiet, schrijverschap.

Over de sprekers

Thomas Heij is filosoof, eindredacteur en vertaler van onder meer George Orwell, Isaiah Berlin, Margaret Cavendish, Francis Bacon en Thomas Jefferson.

Pauline Slot is auteur van onder meer Zuiderkruis (1999), Soerabaja (2012), De hond als medemens (2014) en Bergen aan zee (2022). Ze vertaalde werk van Caroline Brothers, Margo Jefferson, Nan Sheperd en Alice Walker.

Marja Pruis is schrijver en redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en essays. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist. In 2013 verscheen haar boek over Patricia de Martelaere, Als je weg bent. Haar meest recente essayboek is Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022). Onlangs verscheen haar nieuwe roman, Huiswerk.

Maria Kager (moderator) promoveerde in de literatuurwetenschappen aan Rutgers University in de VS en schrijft o.a. voor NRC, de Nederlandse Boekengids en De Groene Amsterdammer. In 2024 verscheen haar debuutroman De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf.

Gerelateerde programma’s
09 12 24
Uitreiking van de Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs aan Laura Pignatti

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs voor literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de hoge kwaliteit van hun vertaalwerk als door hun inzet als ambassadeur voor het literair vertalen in het algemeen. Deze avond wordt deze prijs feestelijk uitgereikt aan Laura Pignatti, de Italiaanse vertaler van onder anderen Anjet Daanje, Edward van de Vendel en Hella HaasseModeratie: Maite Karssenberg. 

Datum
Maandag 9 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25