Kracht uit nieuwe verhalen

Woede voor onze wereld

Diersoorten sterven uit, ecosystemen gaan eraan, de permafrost smelt, onze winters worden herfst. Dit verdwijnen stemt verdrietig en maakt woedend. Gevoelens die de grondstof voor nieuwe verhalen kunnen bieden. Krachtige verhalen om een andere toekomst te denken.

Het thema van de Maand van de Filosofie is ‘De natuur was hier’. De betekenis daarvan lijkt duidelijk: onze leefwereld verdwijnt. Diersoorten sterven uit, ecosystemen gaan eraan, de permafrost smelt, onze winters worden herfst. Wat natuur is, is echter cultureel bepaald. Vaak zien we de natuur als iets dat losstaat van de mens; een beeld dat heeft geleid tot veel van de problemen waar wij en andere dieren nu mee kampen. Kunnen het verdriet en de woede om deze problemen ons helpen anders te denken? Hoe gaan we op zoek naar nieuwe verhalen, waarin juist de dieren centraal staan, of de bomen, of de zee? Schrijvers Eva Meijer, Bibi Dumon Tak en Charlotte Mutsaers gaan in gesprek over de rol van die verhalen in het denken over de toekomst. Dichter Bernke Klein Zandvoort verzorgt een poëtisch intermezzo.

Over de sprekers

Eva Meijer is filosoof en schrijver. Ze schreef tien boeken, haar werk is vertaald in achttien talen. Haar filosofische werk gaat vooral over taal (inclusief stilte) en sociale rechtvaardigheid, waarin ze een belangrijke plek inruimt voor de politieke stem van dieren. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie op het proefschrift Political Animal Voices aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de Maand van de Filosofie schreef ze het essay: Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt.

Bibi Dumon Tak is schrijver. Met haar boeken ontving zij grote prijzen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Ze schrijft voornamelijk non-fictie voor kinderen. In 2012 ontving ze voor Winterdieren – na enkele eerdere Zilveren Griffels – de hoogste waardering voor een Nederlandstalig kinderboek: de Gouden Griffel. Voor haar laatste non-fictie poëziebundel Laat een boodschap achter in het zand ontving zij in 2019 een Zilveren Griffel. Haar laatste roman De dag dat ik mijn naam veranderde is genomineerd voor de Boekhandelsprijs.

Charlotte Mutsaers is schrijver, essayist en beeldend kunstenaar. Haar kunstwerken — van schilderijen en grafiek tot postzegels en affiches — waren te zien in verschillende galeries en musea. In 2014 werd ze benoemd tot lid van de in dat jaar door de KNAW opgerichte Akademie van Kunsten. Haar laatste roman is Harnas van Hansaplast (Das Mag).

Bernke Klein Zandvoort beweegt tussen de beeldende kunst en literatuur. In 2013 debuteerde ze met de dichtbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert(Querido), die de Liegend Konijn Debuutprijs won en genomineerd werd voor de C. Buddingh’ en Jo Peters Poëzieprijs. Haar tweede bundel Veldwerk (2020, Querido) is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs. Naast poëzie schrijft Klein Zandvoort essays, stelt ze programma’s, tentoonstellingen en boeken samen en maakt ze beeldend werk. Op dit moment werkt ze aan een essaybundel die in 2023 zal verschijnen.

Gerelateerde programma’s
13 04 21
Een middag over greenwashing
Duurzaam of een doorzichtige marketingtruc?

Termen als ‘groen’, ‘duurzaam’ en ‘CO2-neutraal’ zijn niet meer weg te denken uit de marketing van grote bedrijven. Consumenten vragen ook steeds bewuster om duurzame producten, en zijn bereid om daarvoor te betalen. Energiebedrijven, banken en kledingwinkels: in allerlei sectoren proberen en beweren bedrijven groen en verantwoord te zijn. Maar hoe vaak is dit ook echt zo?

Datum
Dinsdag 13 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
26 03 21
De band tussen ons en andere dieren
Dier en mens

Onze relaties met dieren zijn eeuwenlang volstrekt hiërarchisch geweest: wij bepaalden wat we met ze deden. Maar de tijden zijn veranderd. Naar aanleiding van zijn boek Dier en mens spreekt Maarten Reesink deze middag met experts over onze omgang met andere dieren.

Datum
Vrijdag 26 mrt 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
15 10 20
NIAS Talk
Whose climate crisis is it?

Where do we take the struggle for climate justice when governments continue to fail to make structural changes which are urgently needed? During this NIAS Talk, journalist Jaap Tielbeke and legal scholars Jeff Handmaker and Daphina Misiedjan discuss the role of (environmental) law in increasing efforts to fight climate change.

Datum
Donderdag 15 okt 2020 20:00 – 21:30
Locatie
Online