Jouke Turpijn en John Jansen van Galen over het individu en de samenleving

Wij en het Ik-Tijdperk

Op de drempel van 1980 verscheen Het Ik-Tijdperk als kerstspecial van het roemruchte tijdschrift Haagse Post. De tekst sloeg in als een bom en Het Ik-tijdperk groeide uit tot een gevleugeld begrip voor een samenleving die de weg kwijt was. John Jansen van Galen en Jouke Turpijn kijken in hun boek Wij en het Ik-tijdperk terug naar deze woelige jaren. Op deze avond bespreken tijdgenoten van toen en nu het Ik-tijdperk van verleden en heden.

John Jansen van Galen introduceerde Het Ik-tijdperk in een verwarrende tijd. De droom dat de welvaartsgroei van de naoorlogse wederopbouw eeuwig zou duren, spatte uiteen. De werkloosheid liep op, de economie stortte in, een nieuwe internationale wapenwedloop was in de maak, de grote steden waren vervallen, grote groepen Nederlanders wendden zich teleurgesteld af van de maatschappij, en de politiek had geen idee hoe dat alles op te lossen. En nu, meer dan veertig jaar later, is de verwarring minstens zo groot: de coronapandemie, de klimaatapocalyps, de oorlog in Oekraïne, de polarisering en de wankele participatiesamenleving. Opnieuw staan de samenhang van onze samenleving en de plaats van het individu erin ter discussie.

Deze avond reiken Jansen van Galen en Turpijn het eerste exemplaar van Wij en het Ik-tijdperk uit aan toenmalig eindredacteur Bert Vuijsje. Hedy d’Ancona en Daan Heerma van Voss reflecteren op het Ik-tijdperk van toen en nu. De gespreksleiding is in handen van Larissa Pans.

Over de sprekers

Hedy d’Ancona is een zeer gezaghebbend feministe en mede-oprichtster van Man-Vrouw-Maatschappij. Zij werkte bij de VARA, was redactrice bij Opzij en was universitair onderzoeker. Zij groeide uit tot een vooraanstaand PvdA-politica en was senator, staatssecretaris van emancipatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en tien jaar lid van het Europees Parlement. In 2021 verscheen haar boek Vrolijk verval dat wekenlang in de bestsellerlijst stond.

Daan Heerma van Voss is romanschrijver en historicus. Ook schrijft hij voor verscheidene nationale en internationale kranten en tijdschriften, zoals NRC, Humo, De Morgen, Vrij Nederland, De Volkskrant, Haaretz en The New York Times. Voor zijn interviews voor De Groene Amsterdammer kreeg hij in 2012 De Tegel uitgereikt. Heerma van Voss schreef meerdere succesvolle en vertaalde romans, zoals Een zondagsman, Ultimatum en De laatste oorlog. In 2020 schreef hij De coronakronieken.

John Jansen van Galen is een van de bekendste Nederlandse journalisten van na de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte voor verschillende kranten en tijdschriften en voor radio en tv. Hij heeft boeken geschreven over de voormalige Nederlandse koloniën, Joop den Uyl, wandelen en poëzie.

Jouke Turpijn is universitair docent Nederlandse Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in publieksgeschiedenis en de politieke en culturele geschiedenis van Nederland in de laatste twee eeuwen. Naast Wij en het Ik-tijdperk schreef hij Onbehagen in de Polder (met Peter van Dam en Bram Mellink), 80s Dilemma. Nederland in de jaren tachtig en het proefschrift Mannen van Gezag. De uitvinding van de Tweede Kamer.

Bert Vuijsje is journalist, schrijver en jazz-expert. Tussen 1969 en 1981 was hij in diverse functie werkzaam bij de Haagse Post. In de zomer van 1979 kwam hij met het idee om een special over Het Ik-Tijdperk uit te brengen. Verder werkte Vuijsje als hoofdredacteur van Intermagazine, als adjunct-hoofdredacteur bij De Volkskrant en als hoofdredacteur bij HP/De Tijd.

Larissa Pans (moderator) is journalist, historicus en debatleider. Zij schrijft voor meerdere kranten en tijdschriften. In 2018 verscheen Onbeperkt vruchtbaar, over de dilemma’s die moederschap op latere leeftijd met zich meebrengt. Momenteel werkt zij aan haar dissertatie: de biografie van Mary Zeldenrust.

Gerelateerde programma’s
14 05 22
Romantiek, uitputting en uitbuiting in de 24/7-stad
Amsterdam draait door

Op elk moment van de dag klinkt er in Amsterdam wel ergens muziek, rijdt er een taxi, wordt er een boodschap besteld – en binnen tien minuten thuisbezorgd. De scheiding tussen dag en nacht vervaagt in het hoofdstedelijke perpetuum mobile; bioritmen leggen het af tegen een gulziger tempo. De stad is weer aan – en hoe!

Datum
Zaterdag 14 mei 2022 19:00 – 20:00
Locatie
Binnengasthuisstraat 9
14 12 22
Infrastructural Distortion and Possession

Global internet infrastructure is increasingly becoming part of geopolitical conflicts. However, politics have always been an inherent part of communication infrastructures. One could even argue that the internet infrastructure has been a field of reconfiguration of global power for decades, we just failed to see it. 

Datum
Woensdag 14 dec 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
31 05 22
Can We Unlearn Racism?

Europe does not have a good track record when it comes to addressing racism—or even admitting it exists. Despite the pervasiveness of ethnic profiling, police brutality and discrimination on the housing and labor markets, countries struggle to tackle racism. In Can We Unlearn Racism? Jacob Boersema uses South Africa as a lens to understand this challenge.

Datum
Dinsdag 31 mei 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25